Lifestyle

Kerst over de hele wereld.

Het is kerst. En niet alleen hier, maar over de hele wereld. Maar hoe vieren ze kerst in Australië? En in Canada? Wat is daar gebruikelijk? En welke overeenkomsten zijn er in de wereld? Ik zette de meest verrassende kerstgebruiken in de wereld op een rij.

Over de wereld wordt kerst veelal gevierd met versieringen, lichtjes, kerstbomen, lekker eten en bij elkaar zijn. Sommige landen zijn wat traditioneler en houden zich bezig met vasten, kerstliederen en verhalen over Christus. Maar er zijn ook verrassende kerstgebruiken in sommige landen.
In Canada vinden er optochten plaats en klimt de kerstman aan het eind van de optocht in een ladder naar het warenhuis Eaton’s in ‘Eaton’s Santa Claus Parade’. In Australië vieren ze kerst midden in de zomerperiode. Er worden optochten gehouden en sportevenementen georganiseerd.

In Denemarken wordt traditioneel kerstavond gevierd met een diner met gans of eend op het menu, en gerechten als gekaramelliseerde aardappelen. Het diner wordt afgesloten met rijstpudding met gehakte amandelen en warme kersensaus. Het is traditie om een hele amandel in de pudding achter te laten, degene die de hele amandel vindt krijgt een prijs, een cadeautje. Er zijn verscheidene trucs om er voor te zorgen dat kinderen altijd een hele amandel vinden, en dus een prijs krijgen. Na het eten wordt er rond de kerstboom gedanst terwijl er kerstliederen gezongen worden. Daarna is het tijd om de cadeautjes die onder de kerstboom liggen uit te pakken.

kerst1

Joulupukki is de benaming van de kerstman in Finland en hij woont met zijn vrouw in Rovaniemi. Joulupukki vliegt niet op zijn ar met rendieren door de lucht zoals de Amerikaanse kerstman, maar rijdt over de grond. Joulupukki is erg oud en maakt soms gebruik van een wandelstok. Kerstelfen bekijken of kinderen goed of slecht zijn en Joulupukki brengt cadeautjes rond.
In Hongarije wordt kecskézés opgevoerd, het verhaal van de geboorte van Christus door de ogen van een herder. Het spel wordt opgevoerd in de huizen. Eén van de figuren is een domme geit, die vragen stelt en met deze dialoog wordt het hele verhaal over de komst van Christus verteld. Na de opvoering worden de bewoners gezegend en wordt hen een prettige kerst gewenst.

In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Tot 24 december zijn er dan de ‘posada’s’. Dat zijn optochten van kinderen en volwassenen, waarbij beelden van Maria en Jozef worden meegedragen. Er wordt nagespeeld hoe Maria en Jozef op zoek waren naar een logeeradres. Op de laatste dag wordt de baby Jezus meegedragen, die op het einde van de avond in een kribbe wordt gelegd.
In de orthodoxe Kerk wordt Kerstmis gevierd op 7 januari. De Russen kennen niet de Kerstman zelf, maar wel de figuur Ded Moroz. Deze werd geïntroduceerd in Rusland toen alle vormen van religie verboden werden door het communistische regime. Ded Moroz komt bij de kinderen in de periode tussen 1 december en 10 januari.

kerst

In Venezuela worden voor het kerstfeest negen dagen lang vroegmissen gehouden. Dat zijn kerkdiensten die al om half vijf ’s morgens beginnen. Op kerstdag wordt er vuurwerk afgestoken en worden de klokken geluid om de mensen op te roepen om uit bed te komen.
En Zuid-Afrika kent geen tweede kerstdag, de eerste kerstdag is er altijd een grote kerkelijke bijeenkomst en zitten de kerken overvol. De Engelstaligen in Zuid-Afrika hebben grotendeels nog de Engelse kerstgebruiken, zoals kalkoen, kerstpudding en de cadeaus op kerstavond openen. De Afrikaanstaligen doen dit meestal niet, de cadeaus worden op kerstavond of met kerst zelf uitgepakt, er is verder niet echt een vast kerstdiner voor de Afrikaanstaligen, dit kan een speciaal diner zijn of gewoon buiten met de familie barbecueën. Bij de Xhosa en andere Afrikaanse stammen houdt kerst vooral in naar de kerk gaan en kerstliederen zingen, kerstbomen zijn vaak te duur en die zijn er vaak ook niet te vinden.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om in vogelvlucht te lezen welke kerstgebruiken er zijn op de wereld. Dit is lang niet alles, maar het artikel zou veel te lang worden als ik alle landen in het artikel zou verwerken. Ik wens jullie hele fijne kerstdagen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

  • Leuk zeg, heel veel wist ik niet eens. Kerst in de zomer lijkt me nog steeds erg bijzonder!

    Beantwoorden
  • Wat een leuke blog! Echt interessant om te lezen!

    Beantwoorden
  • Pfff gelukkig woon ik niet in Venezuela haha. Ben niet echt een ochtendmens… Fijne kerst lieverd! X

    Beantwoorden

Write a comment