Random

Kansloos!?

Als je een avondmens bent, geen overgewicht hebt en houdt van uitslapen, dan heb je een probleem. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat je meer kans hebt op diabetes als je laat naar bed gaat, meer kans hebt op hart en vaatziekten als je uitslaapt en dat je met overgewicht minder risico loopt op het krijgen van dementie. Snap je het nog? Volg je het nog?
Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Kans. Wat is dat nu precies? Wat maakt kans zo geweldig dat we altijd maar opzoek zijn naar meer kans? Het geeft je geen zekerheid voor iets wat je graag wilt, al denk je van wel.
We spelen mee met de Staatsloterij, staan toch maar vroeger op, gaan eerder naar bed en eten toch met iets minder schuldgevoel die extra hapjes op. Waarom? Wat hebben we aan nieuwtjes en uitslagen van onderzoeken die spreken over een ieniemienie percentage? Soms wordt er niet eens over een percentage gesproken.

Als puntje bij paaltje komt blijkt dat avondmensen hun nadeel halen uit de leefstijl die vaak wordt gehouden. Avondmensen drinken en roken over het algemeen meer en hebben dardoor meer kans op gezondheidsproblemen. De studie toont echter niet aan dat avondmens zijn opzich gezondheidsproblemen geeft. Say what? Wat is dit voor een onderzoek?
Maar toch…kans grijp je als het in je voordeel werkt. Het lokt mensen.
Met verschillende medicijnen heb ik een succesvolle zwangerschap gehad. Zonder die spuitjes en pilletjes had ik een kans van 8 procent, met  medicijnen maar liefst 80 procent. En die 80 procent blijkt achteraf te kloppen. Althans, daar ga ik van uit. Dat gegeven maakte het voor mij de moeite waard om die medicijnen te gebruiken.

Na het lezen van een onderzoek ga je toch altijd nadenken wat voor problemen jij kan krijgen van je leefstijl. Doe je er wat mee of vergeet je het weer? Denk je serieus over een jaar of 30 terug naar dat ene artikel waar men schreef over een vergrote kans op dementie bij ondergewicht?
En sla je jezelf dan voor je vergeetachtige hoofd dat je niet wat meer spekjes hebt gekweekt? Wie zegt dat de percentages van kansen die genoemd worden kloppen? Hoe kom je erachter?
Als je op oudere leeftijd een hartinfarct krijgt ga je dan werkelijk controleren of de cijfertjes overeenkomen? Nee toch? Dus…wat hebben we er aan?

dobbe;

Zekerheid, dat willen we in het leven. En het liefst ook nog zelf kunnen sturen. Als mens pakken we daarom alles om dat stuur even vast te kunnen houden om het de goede richting op te draaien. Hebben we dan geen vertrouwen in het leven? Blijkbaar niet. Gek eigenlijk, want gezondheid in je leven overkomt je en kun je eigenlijk bijna niet beïnvloeden, vaak is het onze levensstijl wat ons kansen geeft om ziek te worden. En die leefstijl kun je zeker veranderen, maar liever wel zonder je blind te staren op die percentages en getalletjes. Het is zo nietszeggend. En dan nog…stel dat de kansen hoog zijn en de percentages makkelijk te beïnvloeden zijn, zul je dan je levensstijl veranderen? Of vind je kwaliteit van leven en het genieten vooral heel belangrijk? Wat telt voor jou het zwaarst?

Mijn boodschap: zorg goed voor jezelf, leef JOUW leven en geniet vooral. Laat je niet gek maken door onderzoeken, percentages en kansen, want de kans is groot dat het helemaal niet klopt…

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment