Julia Challenge

Julia Challenge. Zweedse gehaktballetjes met rösti.

Ik sloeg laatst een kookboek open van de Albert Heijn, genaamd ‘bal&zo’. Hierin staan alleen maar recepten gemaakt met gehakt. De Zweedse gehaktballetjes trokken meteen mijn aandacht en ik wilde deze graag natriumarm maken.
Wat er precies Zweeds aan is? Tja, geen idee. In ieder geval kan ik je vertellen dat ik heb gekookt met spateltjes en een wok van de Ikea. En dat het lëkkër was!

Wat heb je nodig voor vier personen?

recept

 • 500 gram rundergehakt
 • 400 gram champignons in kwartjes
 • 200 ML slagroom
 • 1 Eetlepel Thai red curry kruiden (Jonnie Boer)
 • 2 Eetlepels Natriumarme viskruiden (Verstegen)
 • 2 Eetlepels Natriumarme Cayennepeper (Verstegen)
 • 1 Eetlepel dille
 • 100 ML witte wijn
 • 2 eetlepels mosterd
 • 1 eetlepel suiker
 • 5 grote aardappelen, geschild
 • 400 gram sperziebonen
 • 1 teen knoflook, gesneden
 • Peper naar smaak
 • Eventueel allesbinder

Wat moet je doen?

Meng het gehakt met peper en de kruiden van Verstegen en Jonnie Boer. Kneed dit goed door en draai er middelgrote ballen van.

rec

Smelt boter in een pan en fruit de knoflook. Braad de gehaktballen gaar. Voeg de champignons toe en roer door. Laat 5 minuten stoven en voeg dan de wijn erbij en laat weer 5 minuten stoven.

reccc

Rasp ondertussen de rauwe aardappels met een rasp in slierten. Dep de slierten goed door met keukenpapier en bestrooi met Natriumarme Cayennepeper.

recc

Voeg de slagroom, de suiker, de dille en de mosterd toe aan het gehakt. Roer goed door en voeg nog wat peper naar smaak toe. Als de saus wat dun blijft voeg je wat allesbinder toe tot de gewenste dikte is bereikt.

recepttt

Bak in een wok de aardappelrasp tot deze lichtbruin en gaar is. Bij mij was de rasp alsnog iets te nat gebleven dus we hebben er röstikoekjes van gemaakt. Dit doe je door van de aardappelsliertjes een balletje te maken en deze plat te drukken. Vervolgens bak je deze in een koekenpan.

Serveer de gehaktballetjes met rösti en sperziebonen. Cranberry compote is ook een aanrader om erbij te serveren!

recccccc

Smaklig måltid!

Benieuwd naar alle voorgaande recepten zonder pakjes en zakjes? Je vindt ze allemaal hier.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment