Julia Challenge

Julia Challenge. Zoutarme Sambal Badjak.

Ik stuitte laatst op een recept van Sambal Badjak. Normaal gesproken kochten wij altijd de potjes uit de supermarkt. Ik wilde graag dit heerlijke goedje zelf een keer maken zodat ik de sambal zoveel mogelijk zoutarm kan houden. Ik liet de trassi (garnalenpasta) weg en maakte zelf een heerlijke Sambal badjak.

sambal1

Wat heb je nodig voor 2 potjes (a 350 ml):

 • 10 grote rode pepers
 • 1 ui, grofgesneden
 • 4 tenen knoflook, gepeld
 • 30 gram verse gember, geschild
 • 2 EL zonnebloemolie
 • 1 pakje kokosmelk (200 ML)
 • 1 EL tamarindepasta (pot 200 gram, Toko)
 • 1 EL citroensap
 • Keukenmachine
 • 2 schone (jam) potjes met deksel

Doe de rode pepers, de uien, de knoflook en de gember in de keukenmachine en pureer tot een fijne pasta (maar niet helemaal glad).

 

sambal2

 

sambal3

Verhit de olie in een wok en fruit de pasta met de basterdsuiker op zacht vuur ongeveer 5 minuten.

sambal4

Voeg de kokosmelk, de tamarindepasta en het citroensap toe en breng aan de kook. Kook zachtjes tot de olie bovendrijft.

sambal5

Schep de warme sambal in de potjes en sluit ze. Laat deze omgekeerd afkoelen voor 15 minuten. Keer de potjes vervolgens weer om en laat ze verder afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.

sambal6

Het dichte potje kun je maximaal 4 weken in de koelkast bewaren. Geopend is de sambal ruim een week houdbaar.
Door het ontbreken van de trassi ziet de sambal er wat anders uit en is de smaak ook wat milder dan je gewend bent uit de winkel, maar hij is minstens zo lekker. Nadeel (of juist een voordeel…) is dat je een geopend potje binnen een week op moet eten. Maar het is wel fijn om te weten dat hier geen conserveermiddelen aan toegevoegd zijn.

Benieuwd naar alle voorgaande recepten zonder pakjes en zakjes? Je vindt ze allemaal hier.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • […] 2 theelepels sambal badjak (optioneel: mijn zoutarme sambal) […]

  Beantwoorden
 • In het recept van sambal doe je er basterdsuiker bij,maar deze staat niet in de igredientenlijst hoeveel moet er in.
  Vr groet Geert.

  Beantwoorden
  • hoi! Bedankt voor je reactie, ik zie het inderdaad! Zal het even aanpassen, ik heb toen een theelepel suiker gebruikt. Groetjes Geertje

   Beantwoorden
 • Bedoel je met tamarinepasta, tamarinde pasta?

  Beantwoorden
 • Zou je de sambal ook eventueel in kunnen vriezen? Iemand dat al eens geprobeerd want hij lijkt me wel lekker maar zoveel sambal gebruik ik niet in een week

  Beantwoorden

Write a comment