Julia Challenge

Julia Challenge. Zoutarme kroketten.

krok1

Laatst had ik er ineens zin in…kroketten! De verkrijgbare kroketjes uit de supermarkt of snackbar zijn voor mij veel te zout. Ik ging de uitdaging aan om ze zelf te maken en vond een goed recept waar ik mijn eigen draai aan gegeven heb. Zoutloos! En lekker dat ze waren!

krok2

Nodig voor 8 kroketten

 • 300 gram soepvlees (rundvlees)
 • 400 ML kraanwater
 • 1,5 natriumarm groentebouillonblokje van Damhert (Albert Heijn)
 • 15 gram peterselie
 • 30 gram bloem
 • 30 gram boter
 • half theelepeltje nootmuskaat
 • Peper, chilipeper
 • 1 ei
 • 2 EL kraanwater
 • 2 liter zonnebloemolie of frituurvet
 • 100 gram paneermeel

1. Breng in een pan de 400 ML water met het vlees en de bouillontablet langzaam aan de kook. Laat het vlees in ongeveer een uur gaar worden. Indien je net als ik gesneden soepvlees gebruikt, is een half uurtje genoeg.

krok3

Zeef vervolgens de bouillon boven een maatbeker. Meet 200 ML bouillon af, de rest van de bouillon wordt niet gebruikt. Leg het vlees op een bord.

krok4

krok6

krok5

 

 

 

 

 

 

2. Snijd de peterselie heel fijn. Snijd het vlees in hele kleine stukjes.
Smelt in een pan de boter en roer de bloem erdoor. Verwarm al roerend ongeveer 2 minuten op laag vuur. Schenk al roerend de helft van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.

krok7 krok8
Roer scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor en blijf goed roeren. Roer vervolgens het vlees en de peterselie erdoor. Laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de ragout op smaak met peper, nootmuskaat en chilipeper.

 

krok9Doe de saus in een diep bord en laat in de koelkast minstens 2 uur koud worden.

krok10

3. Klop in een diep bord het ei met 2 EL water los. Strooi het paneermeel op een blad bord. Snijd het vleesmengsel in 8 punten en vorm van elke portie een kroket. Rol het losjes door het paneermeel. Let niet op de vorm, een rolletje maken is nog een hele klus!

krok11 krok12

 

 

 

Haal de kroketten vervolgens door het eimengsel en wentel weer door de paneermeel. Schud het overtollig paneermeel eraf. Bewaar de kroketten tot gebruik afgedekt in de koelkast.

4. Verhit frituurvet tot 180 graden of verhit zonnebloemolie in een pan of wok. Frituur 4 kroketten tegelijk in ongeveer 4 minuten knapperig en goudbruin.

krok13

Laat de kroketten even uitlekken op een bord met keukenpapier. Eet ze als borrelhapje, op brood of bij de avondmaaltijd met frites. Eet smakelijk!

krok14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar alle voorgaande recepten zonder pakjes en zakjes? Je vindt ze allemaal hier.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Wow, wat een werk. Knap hoor om zo van scratch zelf kroketten te maken.

  Beantwoorden
  • Het was het werk meer dan waard! En het viel achteraf echt mee qua hoeveelheid werk!

   Beantwoorden
 • Wat ziet dat er heerlijk uit!!!
  Ga ik echt een keer zelf proberen!

  Beantwoorden
  • Ze waren ook zo lekker! Ik krijg er gewoon weer zin in, haha. En het maken zelf is ook erg leuk.

   Beantwoorden
 • Oei jammie. Altijd veel werk maar erg lekker. Ik heb ooit krapkoekjes gemaakt ook zo lekker maar wat een werk.

  Beantwoorden
 • Lijkt me leuk om te maken. Een vriend van ons is zoutloos en het is een uitdaging iets lekkers voor hem te maken. Hij mag over de hele dag 2 gram zout, dat is bizar weinig. De paneermeel die je koopt zit ook zout in, dus hoe los ik dat op?

  Beantwoorden
  • Je zou paneermeel zelf kunnen maken met geroosterd zoutarm brood of van beschuit!

   Beantwoorden
 • Ik ben erg benieuwd. Ik ben nierpatiënt dus ook voor mij een zoutbeperking (4 gram per dag). Ik vond het niet veel werk het is meer de tijdsduur omdat je 2 uur moet wachten. Ik ga het morgen eten. Ben zo benieuwd al zo lang geen kroketje op. Alleen 8 stuks lukten niet. Net aan 6 stuks!

  Beantwoorden

Write a comment