Julia Challenge

Julia Challenge. Verse Rendang met rijst en sperziebonen.

citroengras

Mij kun je voor weinig dingen wakker maken, want ik hou nou eenmaal erg van slapen. Maar voor bepaald eten mag je mij best uit bed slepen. Vooral de buitenlandse keuken vind ik heerlijk, zoals Italiaans, Javaans, Thais en Indonesisch.
Dit recept, verse Rendang, bevat officieel redelijk wat zout (door toevoeging van een bouillonblokje). Deze heb ik weggelaten en guess what? Het is heerlijk! Ontzettend zacht vlees zonder iets van zout te missen. De basis van het recept, de kruidenpasta, is ook vers gemaakt. Weer maken we dus geen gebruik van pakjes en het is nog makkelijk ook. Enjoy!

 rendang1

Wat heb je nodig voor 4 personen:

 • 2 Rode pepers
 • Halve ui
 • 3 tenen knoflook (gepeld)
 • 3 cm verse gember (geschild)
 • 2 eetlepels pindakaas (eventueel de natriumarme versie)
 • 1 eetlepel Kurkuma (geelwortel)
 • 750 gram riblappen (in blokjes)
 • Boter of olie
 • 2 stengels citroengras
 • 1 limoen, schoongeboend
 • 1 Blok kokos (santen) 200 gram
 • 300 gram sperziebonen
 • 400 gram rijst
 • Eventueel 1 runderbouillonblokje (indien je gewoon zout mag)
 • Keukenmachine
 • Braadpan

Aan de slag!

1. Snijd de steeltjes van de rode pepers en halveer de pepers in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en snijd de pepers in stukjes.
2. Snijd de ui grof en maal in een keukenmachine de ui, de pepers, de knoflook, gember, geelwortel en pindakaas tot een gladde, dikke pasta.

rendang2 rendang3

rendang4 rendang5

3. Bestrooi het vlees met peper en bak in een braadpan het vlees in ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Neem het vlees uit de pan en leg dit op een bord.

rendang7 rendang8

4. Doe de pasta in dezelfde pan en bak dit in ongeveer 5 minuten al roerende.
5. Snijd de stengels citroengras in de lengte en schil 3 stukken schil van de limoen met een dunschiller.
6. Doe het vlees, de citroengras, de limoenschillen, 250 ml water, het eventuele bouillonblokje en de kokos bij de kruidenpasta en breng dit rustig aan de kook tot de kokos is opgelost.

Hier kwam ik erachter dat ik het vlees niet in blokjes gesneden had (proest). Nou ja, kan straks ook nog. We gaan gewoon verder!

rendang9

7. Zet vervolgens de pan op de kleinste pit en laat nog 3 uur sudderen. Roer af en toe in de pan.
8. Verwijder na 3 uur de limoenschillen en het citroengras. Serveer de Rendang met rijst, sperziebonen en limoen.

rendanggg

Dit recept, zonder toegevoegd zout, is geschikt voor een zoutbeperking. Wil je het helemaal zoutarm eten dan kun je ervoor kiezen om er zoutarme pindakaas aan toe te voegen in plaats van gewone pindakaas. Een heerlijke zoete toevoeging aan het gerecht zijn rozijnen.

Een tip: haal de ingrediënten bij de Toko in plaats van bij de supermarkt, dit scheelt veel geld.

Eetsmakelijk!

Benieuwd naar alle voorgaande recepten zonder pakjes en zakjes? Je vindt ze allemaal hier.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Ik vind het ook heerlijk om met verse producten te werken. Het smaakt gewoon veel lekkerder dan wat er uit een potje of bakje komt..

  http://www.bloglovin.com/blog/13049789

  Beantwoorden
  • Dat is absoluut zo! En ik vind het nog leuk ook, om bijvoorbeeld een bestaand sausje zelf na te maken!

   Beantwoorden
 • Hmmm! Zou dit nu al kunnen eten, heerlijk.

  Beantwoorden
  • Het was ook zo lekker! Heerlijk zacht vlees.

   Beantwoorden
   • Dat geloof ik! Op dit moment kijk ik KRO de reünie, waar een vrouw haar verhaal vertelt over een hartziekte tijdens haar zwangerschap. Volgens mij komt dit overeen met jouw verhaal. Wilde ik je even laten weten, misschien het kijken waard!:-)

    Beantwoorden
    • Wat lief dat je aan mij denkt! Ik zal kijken of ik het terug kan kijken via uitzending gemist. Dank je wel!

     Beantwoorden
     • We hebben super genoten van het gerecht

 • Heerlijk! En het is superleuk om niet met kant en klare pakjes te koken!

  Beantwoorden
 • We hebben super genoten van het gerecht

  Beantwoorden

Write a comment