Julia Challenge

Julia Challenge. Hoe & wat

julia child

Geïnspireerd door Julia Child en dan met name de film Julia&Julia heb ik een nieuw item bedacht voor de zondagochtend. Ik vind koken zo ontzettend leuk, ontspannend, inspirerend en motiverend dat ik deze hobby graag met jullie deel.
Letterlijk overnemen uit een kookboek is geen uitdaging voor mij en dus bedenk ik liever zelf recepten of gooi ik een bestaand recept helemaal om. Lees vooral verder als je benieuwd bent wat ik vanaf volgende week zondag wekelijks ga uitspoken!

Nu ik rekening moet houden met zout (niet helemaal zoutloos eten, maar wel zoutbeperkt) merk ik pas hoeveel zout er in eten zit. Werkelijk in bijna elk recept zit zout verwerkt, of dit nu wordt toegevoegd of al in een product zit die je nodig hebt; zout is overal. Paneermeel bevat zout, gezeefde tomaten bevatten zout…waar je het niet zult verwachten zit zout.
Kant en klaar producten bevatten helemaal een bizarre hoeveelheid (onnodig) zout.
Nu ben ik gelukkig geen fan van kant en klaar eten. Ik ben wel groot fan van zelf koken en er mijn eigen draai aan geven. Vanaf zondag 14 december ga ik een challenge aan, namelijk het ‘Julia challenge’. Voor mij de uitdaging bestaande of nieuwe zelfbedachte recepten te delen met zo min mogelijk zout (en ook geen zogenaamde ‘ zoutvervangers’).

En wat doen wij met zout? Juist...
En wat doen wij met zout? Juist…

En dat klinkt makkelijker dan het is, want zout is een zogenaamde smaakmaker. Hoewel je het goed kunt missen, is zout zo ingeburgerd dat het bijna onmisbaar lijkt.
Het is de kunst om een maaltijd zo om te vormen dat je het niet of zo min mogelijk mist. En die uitdaging ga ik graag aan.

Ik word er blij van!
Ik word er blij van!

Elke zondagochtend kun je dus een heerlijk recept verwachten. Ik maak deze zelf of laat mij inspireren door de kookboeken der kookboeken ‘ Kookschool’. Voor mij een ware bijbel.

Holy grail
Holy grail

kookschool2

Ingrediënten uit deze recepten laat ik weg of vervang ik, niet wetende hoe het zal smaken en of het een succes is. Of het nu uiteindelijk een top of een flop is, ik deel ze!
Als jullie ideeën hebben of een verzoek voor een recept, laat het maar weten!

kreuiden

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Van huis uit ben ik niet zo’n zout eter. Mijn man kookt het liefst de groente met zout, maar dat ben ik hem een beetje aan het afleren 😉 ben het met je eens dat er veel te veel zout wordt gebruikt, het is eigenlijk gewoon een conserveringsmiddel he! Helemaal niet nodig. Hier hebben we het zo opgelost dat er met zo min mogelijk zout gekookt wordt en voor wie wil staat er een peper- en zoutstel op tafel. Werkt prima!

  Beantwoorden
  • Wat goed dat je hem het een beetje aan het afleren bent! Het koken van groenten of rijst met zout is al onnodig. Maar er kan nog zoveel meer met minder of geen zout. Vooral ook een kwestie van wennen.

   Beantwoorden
 • Ben heel benieuwd. Nieuwe recepten zijn altijd leuk om uit te proberen.
  Heb ook nog lekkere recepten voor je!!!

  Beantwoorden
 • Oei lekker. Ik kook ook het liefst zonder zout.
  Ben benieuwd ik hou wel van lekker gezond eten. Ik heb ook nog wel lekkere recepten.

  Beantwoorden
  • Leuk! Het zal niet altijd even makkelijk zijn. Koken zonder zout toevoegen is eenvoudig, maar producten vervangen of eruit laten is wat anders. Ben benieuwd of het lukt. Kom maar op met die recepten!

   Beantwoorden

Write a comment