Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met het fenomeen ‘ hartige taarten’. Vooral met kaas, spekjes en andere hoop slechte maar lekkere ingrediënten. Ik eet regelmatig een hartige taart, maar moet wel een paar dingen eruit laten vanwege het zout. Voor vandaag maakte ik een gezonde hartige taart met de optie om hem volledig zoutloos te maken. Wat was hij lekker! Lees maar verder!
Voor de kip-citroentaart met matig zout heb je nodig voor 4 personen:
- 50 gram boter
- 300 gram gerookte kip
- 2 gesnipperde uien
- 3 teentjes fijngesneden knoflook
- 4 eieren
- 1 citroen
- 300 ml kookroom
- 1 bolletje Mozzarella in plakjes
- 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- Italiaanse keukenkruiden, peper, tijm en een half groentebouillonblokje (de variant Minder zout van Maggi)
- Paneermeel
- Springvorm, ingevet
Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng in een kom de eieren met de kookroom, kruiden en het halve bouillontabletje. Rasp de schil van de citroen en meng dit door het eiermengsel. De citroen wordt verder niet gebruikt.
Fruit in een hapjespan de knoflook en de uitjes. Rol de plakjes deeg uit tot een grote lap en enkele centimeters groter dan de bakvorm. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met paneermeel (dit neemt het vocht op van de uitjes).
Snijd de gerookte kip in reepjes en leg deze op de bodem. Voeg dan gelijkmatig het uimengsel en het eimengsel toe. Leg de plakjes Mozzarella bovenop.
Voor de volledig zoutarme versie:
- Vervang de gerookte kip door 2 kipfilets, kruid naar wens en bak deze in reepjes gaar
- Vervang het halve bouillonblokje door een natriumarm bouillonblokje of laat deze helemaal weg.
Zet de taart in de oven op 225 graden. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 175 graden en laat de taart in 40 minuten goudbruin en gaar worden.
Bij deze hartige taart heb ik een tomaten-komkommer salade gegeten met een zelfgemaakte dressing van mosterd, honing, citroen en magere yoghurt.
Eet smakelijk!
Benieuwd naar alle voorgaande recepten zonder pakjes en zakjes? Je vindt ze allemaal hier.
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Comments (3)
Ziet er weer heerlijk uit! Hier zijn ze niet zo fan van de hartige taarten die ik mask, maar misschien kan ik ze met deze versie wel verblijden :).
Ik hoop het! Heb ook nog een hartige taart recept met ham, kaas en brocolli. Die is ook zo lekker!
Oei jammie weer. De kipfilet zou je ook nog kunnen koken in bouillon en dat in reepjes spijden of pulled kip ervan maken.