Lifestyle Looking good... Random

Ja ik ben spierwit en hoef niet (meer) bruin te worden. En daar heb ik mijn redenen voor…

Elke vakantie deed ik het weer: bakken, bakken en bakken. Tijdens drie weken Kreta smeerde ik mij zelfs in met babyolie om zo bruin (of rood) mogelijk het eiland te verlaten. Mensen moesten gewoon zien hoe goed mijn vakantie was. Want dat kleurtje, dat is het bewijs voor een fijne vakantie, toch?

En dus bakte ik elke zomer weer in de zon, zoveel en zo lang mogelijk. Met mijn lichte huid verbrandde ik regelmatig, maar na een aantal dagen after sun kon er weer gebakken worden. Nu ik dit zo schrijf is het bizar en zo dom van mij, maar het is niet meer terug te draaien. Gelukkig kijk ik er nu heel anders tegenaan.

De afgelopen zomers, sinds mijn Lupus diagnose, ben ik gezellig het hele jaar door wit. Spierwit, gebroken wit…gewoon wit. En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet erg of vervelend.
De zon is voor mij niet meer zo goed door de Lupus, het kan de ziekte verergeren en een opvlamming veroorzaken. Wanneer ik wel in de zon zit of loop ben ik gewapend met minimaal factor 50. Maar al snel begint mijn huid te kriebelen en te vlekken door de zon. Ik merk dat mijn huid veel gevoeliger is dan een aantal jaar geleden.

Naast dat overmatig zonnen het risico op huidkanker vergroot is er voor mij nog een groot voordeel nu ik niet meer lig te bakken: huidveroudering zoveel mogelijk beperken.
De zon speelt een enorme rol als het om huidveroudering gaat. Je kunt smeren wat je wil, maar als je van de zon houdt is huidveroudering niet te stoppen. De zon is zelfs de grootste oorzaak van rimpels.

En dat is mijn missie: mijn huid zo jong mogelijk houden. Van de nood een deugd maken, waarom niet! Ik mag niet meer vol in de zon en daar kan ik maar beter een positieve draai aan geven. Mijn bleke huid kan dan wel pijn doen aan je ogen, maar is op oudere leeftijd misschien wel op een andere manier oogverblindend.

Als jongere Geer had ik trouwens ook geen zonnebril. Ik vond het vervelend, zo’ n warm ding op mijn zwetende neus. Ook kreeg ik door de bril een gekke afdruk wanneer ik in ze zon zat. Zo kon mijn gezicht toch niet egaal bruin worden?
Maar nu…ik kan niet meer zonder. fel (zon)licht is mijn vijand en zo ook de steeds duidelijker wordende kraaienpootjes. Zodra de zon een beetje schijnt gaat mijn zonnebril op!

Wat ook meespeelt? Mij niet meer druk maken om een bruine huid in de zomer. De zon is heerlijk en sproetjes zijn leuk, maar diepgebruind hoeft van mij niet meer. Datzelfde geldt voor opmerkingen van mensen wanneer ze zeggen dat ik zo wit ben en of ik nooit bruin wordt. Ja, ik kan bruin worden, maar ik geef er niet meer om. Ik geef wel om mijn huid en mijn gezondheid.
Een fijne vakantie is aan mij niet af te lezen, want de herinneringen en mooie momenten zitten in mijn hoofd en hart.  En mochten mijn melkflessen ooit niet matchen met een jurkje of korte broek, dan is er nog altijd de zelfbruiner!

Vertel, ben jij een zonaanbidster of zonaanbidder? Of blijf je liever uit de zon?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ik vind het heerlijk om ’s ochtends of s’avonds even in de zon te zitten, maar ik ga niet meer bakken om bruin te worden. Ik ben zuinig op mijn huid, en smeer ook altijd een gezichtszonnebrand op om rimpels te voorkomen. Ik smeer wel zelfbruiner op mijn benen nu af en toe, want die worden gewoon niet snel bruin.
  Echt belachelijk die opmerkingen die je krijgt als je niet bruin wilt worden of kan worden, lekker belangrijk ook.

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens en bovendien vind ik zongebruind niet mooi.

  Beantwoorden
 • Gewoon geen geduld voor om in de zon te liggen. Ik smeer mezelf en de Kids net factoor 50 waarom? Gewoon ik wil mijn huid beschermen en verbrand daardoor eigenlijk nooit. Tuurlijk vergeet ik wel eens te smeren. Dan hebben we after sun nog. Ben zuinig op mijn huid en geniet op een hele andere manier dan in de zon liggen.

  Beantwoorden
 • Ik hou het nooit zo lang vol in de zon en moet me meerdere keren insmeren om niet te verbranden. En van die zonnebrandcrème krijg ik dan weer uitslag… dus nee, laat mij maar lekker met mijn melkflessen.

  Beantwoorden
 • Ik snap je helemaal. Zelf blijf ik ook uit de zon. Simpelweg omdat ik het veel te warm vind. Ik blijf lekker in de schaduw met factor 50. Heerlijk. Alles beter dan een verbrande huid of vroege veroudering of nog erger huidkanker.

  Beantwoorden
 • Ik ben heel graag buiten niet om te zonnen want daar heb ik helemaal geen geduld voor.

  Helaas heb ik sinds een jaar of 10 zonnenallergie. Dus ben ik altijd gewapend met zonnebrand 50+ en een vestje/sjaal wat ik kan aandoen als ik een reactie zie ontstaan.

  Beantwoorden
 • Ik lag vroeger ook uren in de zon. Mijn huid is erg gevoelig en ik zit van mezelf onder de moedervlekken, en op een dag werden er verdachte exemplaren ontdekt die weggesneden moesten worden. Sindsdien draag ik het hele jaar door een hoge factor op mijn gezicht en gebruik ik zelfbruiner op mijn melkflessen. Ik hou van de warmte van de zon maar lang in de zon zitten voelt nu vervelend.

  Beantwoorden

Write a comment