Lifestyle

Wat een Intensive Care opname met je relatie doet…

Hij vond het tien keer niks en wilde het liefst weer de afdeling verlaten. Toen we vorig jaar tijdens een contactdag in het UMCU weer even op de IC liepen zag ik het zweet uit zijn poriën poppen. Ik vond het juist hartstikke interessant en keek nieuwsgierig rond. Dus hier heb ik gelegen, charmant met een buis in mijn keel terwijl mijn poep op een matje terecht kwam.

Ik heb behalve de uren voordat ik aan de beademing ging geen vervelende herinneringen aan de Intensive Care overgehouden. Ook niet zo gek aangezien ik al die tijd onder zeil ben gehouden.
Mijn man en familie daarentegen hebben alles gezien, gehoord en meegemaakt. Zij hebben angst gekend en met een steen in hun maag rondgelopen. Nachten wakker gelegen, gepiekerd, wat als…Zij hebben ondanks alle onzekerheid de zorg voor Sarah op zich genomen. En ik? Ik sliep. En poepte.

Ja daar kan ik nu een grapje over maken, maar erg aantrekkelijk zal dat er niet uit hebben gezien. Terwijl ik opgeblazen als een Michelin poppetje op mijn buik lag, moest er natuurlijk ook gepoept worden. En dat gaat niet keurig op de wc of in een po, maar het loopt er gewoon uit.
Op een matje tussen mijn benen, geel en vloeibaar van de sondevoeding. Gelukkig voor mij waren we al een paar jaar getrouwd en was dit dus by far in voor- en tegenspoed. En in bloemetjes- en poeplucht.

Maar even zonder gein, zo’n periode is behalve slopend ook effectief voor je relatie. Op dat moment gaat het er echt niet meer om of je grappig genoeg bent voor elkaar en of je aantrekkelijk bent. Het doet er niet toe of je goed kan luisteren of dat je lekker kunt koken en liefde kunt overbrengen via de maag.
Op dat moment doet alleen liefde ertoe waarvoor liefde eigenlijk bedoeld is. Basaal en zonder fratsen. Want jeetje wat zag ik bleek en wat was mijn haar vet. Ook zaten er korstjes in mijn neus door de extra zuurstof die ik kreeg. Aan mijn bed hing een doorzichtige catheterzak waar gedurende de dag een geel goedje in stroomde. Man wat was ik sexy….Maar ik kreeg nog steeds een kus!

En er kwam een traan, want wat was hij bang de dagen ervoor. Dat ik het niet zou halen en hij alleen achter zou blijven met Sarah. Net papa en mama geworden en mama die er bijna niet meer was geweest. Nachten had hij er niet van geslapen en toen het eenmaal beter ging was hij kapot van ongerustheid.
Als teken van opluchting schoor hij zijn hoofd kaal toen ik van de Intensive Care af kwam en naar de verpleegafdeling was gebracht. Er viel een last van zijn schouders en daarmee viel het haar van zijn hoofd. Bij wijze van dan…

Wat zo’n periode met je relatie doet? Alles, maar alleen de positieve en goede dingen. Het maakt je closer en laat je liefde ervaren die je normaal gesproken bijna niet zal ervaren. Je weet waar het er toe doet en wat niet belangrijk (meer)is.
Je maakt je niet meer druk om de dingen die eigenlijk totaal niet belangrijk zijn, zoals uiterlijk of geld. Je hebt bijna gevoeld hoe het is om zonder elkaar te moeten leven en dat maakt alles minder vanzelfsprekend. En de dingen die zo belangrijk zijn worden in één klap duidelijk. <3

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (10)

 • Lijkt me heftig om je partner op de intensive care te zien. Maar kan me ook voorstellen dat het je relatie sterker maakt. Als dit niet in voor- en tegenspoed is…

  Beantwoorden
 • Nog steeds zie ik de blikken voor me van mijn familie als ze op bezoek kwamen. De angst en onzekerheid, vreselijk.
  Mijn relatie (die ik nog geen 2 jaar had) heeft helaas geen stand gehouden. Het is hartverscheurend de verhalen te horen want er werd wel alles verteld wat als enz
  Kanjers, keep up the good spirit!!!

  Beantwoorden
 • Het ontroerd mij om te lezen, wat hebben jullie het goed doorstaan. Maar het raakt mij ook mijn vader heeft 3 maanden op de ic gelegen aan de beademing, het 3 maanden leven tussen hoop en vrees heeft tot op de dag van vandaag zijn sporen in mijn nu volwassen leven achtergelaten.
  Mijn vader heeft het helaas niet gered.
  Maar ik kan nog altijd de angst en het zware gevoel voelen wat ik ervaarde als ik hem op de ic bezocht. En wat had ik uiteindelijk graag gewild dat onze hoop werkelijkheid werd in plaats van onze vrees. Liefs Bella

  Beantwoorden
 • Dit is zo mooi en zo waar.
  Iedereen zou dit moeten lezen.

  Beantwoorden
 • Wauw Geertje wat mooi geschreven!! Ik krijg er tranen van in mijn ogen!
  Jullie zijn een schitterend gezin en jullie hebben het zo getroffen met elkaar!!!
  Liefs…

  Beantwoorden
 • Trots op onze dochter, schoonzoon en kleindochter..

  Beantwoorden
 • Wat mooi beschreven.

  Beantwoorden
 • Ik sluit me aan bij de rest, zo mooi geschreven! Ontroerend ook, wat een angstige periode moet dat zijn geweest. Gelukkig met goede afloop. ?

  Beantwoorden
 • Dit is hoe liefde hoort te zijn. Rauw, onbevangen en onverwoestbaar. Verdien je ook. Wat heb je dit mooi geschreven en wat ben ik blij dat je er nog bent en ik je heerlijke schrijfsels mag lezen en mag lachen om je (foute) grappen. Je bent een mooi mens ?

  Beantwoorden
 • […] Geertje, kort na de geboorte van hun dochtertje. Op ontroerende wijze beschrijft Geertje wat zoiets met je relatie doet. Over hoe alles wegvalt, dat alleen nog telt dat jij het haalt en dat je ooit weer […]

  Beantwoorden

Write a comment