Halfvol

Humor in de zorg. Omdat het kan (meestal).

Ik vind mijn werk heerlijk. Want naast dat ik veel ellende zie, valt er gelukkig ook nog een hoop te lachen. Met een grapje hier en daar plak je soms een kleine pleister op de wond. Vandaag een paar voorbeelden.

Mensen die in een ziekenhuis liggen zijn ziek. Sommige worden beter, sommige niet. Soms zijn mensen teneergeslagen en zijn ze somber. Maar er zitten vaak hele leuke verhalen achter ieder persoon. Een serieus gesprek of een simpele wasbeurt kan ineens een grappige wending krijgen.

Ik hielp ooit een mevrouw met wassen in de badkamer. Ze zou zelf beginnen met wassen en aangeven wanneer ik haar moest helpen. Ondertussen maakte ik haar bed op. Toen ze mij riep rook ik een vreemde geur, het rook naar alcohol in de badkamer. Ze vertelde mij dat ze het wel een beetje koud had. Ik hielp haar met afdrogen, maar haar huid was al droog.
Ik begon met haar benen te wassen en vroeg of ze dit met of zonder zeep wilde. ‘Doe maar met zeep, uit dat pompje naast de wastafel, dat voelde lekker fris’. Ik kijk naar het pompje en zie waar ze haar bovenlijf rijkelijk mee ingezeept heeft. Blijkbaar voelde de handalcohol heerlijk fris op haar lijf. Toen ik vertelde waar ze zich mee gewassen had reageerde ze nuchter ‘dan ben ik meteen ontsmet voor het onderzoek’. Ze kon er zelf hard om lachen, haar huid wat minder.

humor

Een oudere man zat in zijn stoel voor het raam toen ik de bloeddruk aan het meten was. Nadat dit klaar was raakten we in gesprek. Hij wilde nog zo graag een paar jaar verder leven, maar zijn hart was er slecht aan toe. Een operatie zou hij niet overleven en dus was er niet veel toekomstperspectief. Er ontstond een serieus gesprek die op een gegeven moment een hele andere wending kreeg. Samen waren we een beetje aan het dollen over het kopen van een nieuw hart. Er is tegenwoordig zoveel bij de supermarkt verkrijgbaar, dus waarom geen nieuw hart? Zou het over 50 jaar echt zo makkelijk gaan? Harten die in de fabriek worden gemaakt of worden gekweekt en dat je langs de koeling loopt en je eigen orgaan in je winkelwagen stopt? Dat de ene week de nieren in de bonus zijn en de andere week de longen?
Ging het maar zo makkelijk, dan konden we vele levens redden ookal zijn er een tekort aan donoren. Meneer voegde er als laatste nog wel aan toe dat hij er dan wel kristalzegels bij wilde, aangezien hij wilde proosten in een nieuw glas, met zijn nieuwe hart.

Humor in de zorg is belangrijk. Als je opgenomen ligt heb je zeeën van tijd om voor je uit te staren en na te denken. Het maakt je meestal verdrietig, omdat je je ziek voelt en er ineens tijd is om stil te staan bij je situatie. Of dat je je afvraagt of je nog wel naar huis kan, of dat je gescheiden wordt van je partner als je naar een verpleeghuis moet. Een beetje humor kan de dag een ander kleurtje geven en vind ik net zo belangrijk als een serieus gesprek, een goede wasbeurt (met of zonder handalcohol) en een bekertje medicijnen.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Ik ben het helemaal met je eens.
  Toen ik nog werkte in de GGZ als psycholoog kwam er regelmatig een hoop gelach uit mijn kamer, terwijl mensen hun levensverhaal aan mij vertelde. Vaak waren dit heel heftige verhalen. Meestal kon ik er tussen het verdriet een draai aangeven, waardoor mensen toch weer even konden lachen. Dit geeft dan een beetje lucht. Regelmatig kreeg ik ook opmerkingen van collega’s: ” er komt altijd zo veel gelach uit jouw kamer”. Heel leuk vond ik dat.

  Beantwoorden
 • Ik heb toch wel even heel hard moeten lachen om het eerste verhaal: het wassen met alcohol

  Beantwoorden
 • Humor in de zorg is zo belangrijk. Als baliemedewerker op de poli in een groot ziekenhuis kom ik het regelmatig tegen.
  1. Een patiënt loopt naar mij toe en stapt over de lijn die op de grond voor mijn balie ligt.
  Ik vraag de patiënt vriendelijk: “Meneer, wilt u achter het groene lijntje blijven?
  Waarop de patiënt vraagt: Kan ik hem ook snuiven?
  Mijn antwoord: Als u dat wilt doen meneer, dan moet u daarvoor helemaal op de grond gaan liggen. En ik heb helaas geen rietjes.

  2.
  Ik: Goedemorgen meneer, kan ik u ergens mee mee helpen?
  Patiënt: Ik ben niet meer te helpen..

  Beantwoorden

Write a comment