Lifestyle

Huishuidelijke mededelingen.

Ik ben een mama, een verpleegkundige, een vrouw en een huisvrouw. Net als heel veel andere dames om mij heen. Iedereen combineert dit op zijn/haar eigen manier en daarbij heeft elk huisje zijn kruisje. Dit huisje dus ook en ik laat graag zien hoe dat er hier ongeveer uitziet.

Koken en eten

Het recht van een vrouw was heel lang het aanrecht. Nou vind ik dat een prima recht want ik vermaak mij er wel, maar het moet niet het enige recht zijn.
Ik sta graag in de keuken om lekker te koken of te bakken. Nooit neem ik een diepe zucht om vervolgens vol tegenzin tegen het aanrecht aan te hangen om een uitje te snipperen.
Nieuwe dingen uitproberen, lekkere geslaagde gerechten nog een keer maken en elke dag weer voor de volle 100% je best doen. Want je wederhelft en kind te zien genieten van je eten is altijd leuk.

Maar het is niet zo dat alleen ik in de keuken sta. Toen ik nog te ziek en te zwak was om een gerecht in elkaar te toveren kookte Giorgio elke dag.
En nog steeds zijn er dagen dat hij in de keuken staat. Gewoon, spontaan. En koken dat kan hij, het liefst met kip of gehakt. En zijn pizza’s zijn zo heerlijk. Een echte verdeling met het koken hebben we dus niet, we zien wel wie wanneer kookt. Zolang er maar eten op tafel staat!

keuken4

Sinds Sarah ook een warm hapje mee eet zijn we aan de grote tafel gaan eten. Daarvoor aten we altijd voor de televisie op de bank. Klinkt ongezellig, maar met zijn tweeën aan tafel vond ik ook niet altijd heel gezellig. Met een gezin is het toch anders. Nu zitten we braaf iedere dag aan tafel te eten.

Na het eten ruimen we samen de vaatwasser leeg en weer opnieuw in. De keuken maken we dan samen even schoon zodat de afwas niet blijft staan. Samen gaat het veel sneller en is het zo weer netjes.

De was

De was…dat is hier de taak van de man des huizes. Ik vind het best een zware klus. Voorheen deed ik ook wel eens wat wasjes in de wasmachine en droger of hing ik ze op. Het laatste jaar eigenlijk heel sporadisch. Het is niet de bedoeling dat mijn man alle was moet doen de rest van zijn leven. Ik kan steeds beter twee trappen achter elkaar lopen en met spullen sjouwen.
Meestal komt het er op neer dat de was zich opstapelt tot in het weekend (damn you grote wasmand…). Zodat we vervolgens de hele zondag aan het wassen, drogen, ophangen en vouwen zijn.
Vooral dat vouwen is niet mijn grootste hobby. Strijken? Ik heb denk ik drie keer het strijkijzer aangeraakt in al die jaren (en dan heb ik het over een jaartje of 5).
Toen ik zwanger was wilde ik het heel graag maar kon ik mijn rechterhand niet gebruiken. Mijn hand is nu hersteld, maar de zin is weg. Echter lopen wij niet in gekreukte kledij aangezien we bij het kopen letten op het soort materiaal. Die strijkijzer die ik sporadisch aanraakte is trouwens een tijdje terug overleden. Een nieuwe kopen? Nehh.

Poetsen

Onlangs schreef ik een artikel over onze poetsroutine. Van routine was geen sprake maar ik wilde wel graag routine krijgen. Door een schoonmaakrooster heb ik de klussen beter verdeeld. Het lukt mij nog niet elke dag om te doen wat er gepland staat, maar we houden hier wel alles beter bij. Tussendoor vaker opruimen, dagelijks stofzuigen en de keuken en salontafel poetsen.
Ik houd gewoon van een schone, opgeruimde keuken. Klussen als de zolder schoonmaken schieten er vaak bij in. Ten eerste omdat je er niet dagelijks komt (wat je niet ziet bestaat niet…) en ten tweede is het een verzamelpunt geworden van heel veel spullen. Daar moeten we gewoon een weekend voor zitten, dat lukt mij niet alleen doordeweeks.

clean1

Poetsen doen we trouwens ook samen. Zonder afspraken, gewoon wie als eerste zin heeft. Doordeweeks als ik thuis ben houd ik het stofzuigen bij en het poetsen. In het weekend doet Giorgio vaak de eerste en tweede verdieping stofzuigen. Typische mannenklus (vind ik) net als het buitenzetten van de kliko. Of zeg ik nou iets pijnlijks?

Anyway, ik houd gewoon van een opgeruimd en schoon huis. In mijn hoofd is het dan ook lekker rustig en ik erger mij niet conitnue aan alle bende.

Boodschappen doen

Één keer in de week doen de ’s avonds de boodschappen voor de hele week. Vaak maak ik het lijstje en de menu’s voor elke dag. Als mijn man thuis is terwijl ik het lijstje maak vraag ik wel wat hij graag wilt eten. We variëren genoeg in menu’s en met de dagen en een paar keer per week proberen we graag iets nieuws uit. De rest van de week haalt Giorgio soms nog kleine boodschappen.
Dat zijn dan de artikelen die sneller op zijn dan verwacht of waar we ineens zin in hebben (sushi!).

Overig

Het bed elke dag opmaken? Nee, sorry. We leggen het dekbed wel recht net als de kussens. Maar het is niet Ikea-catalogus – waardig. Ik vind het zonde wanneer je er in de avond gewoon weer onderkruipt. En met een beetje wetenschap kan ik mijn keuze misschien wel onderbouwen: je bed luchten door het dekbed open te slaan is beter dan het dekbed dicht te houden.
Zo, dat hebben we ook weer gezegd.

Tot zover een stukje huishuidelijke mededelingen. Is deze verdeling bij mij thuis een beetje te vergelijken met de verdeling bij jullie thuis?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Wat grappig om te lezen! Hier is vuilnis ook taak van de man inclusief kattenbak. Of ik nou zwanger ben of niet dat ding raak ik echt niet aan. Een opgeruimd, fris huis geeft mij ook een rustig gevoel. Eerder deed ik alles zelf en dagelijks stofzuigen. Nu voorlopig anders. De was mag mijn vriend niet aanraken! Dat is gewoon verboden anders houden we geen kleding over, naja of voor de kinderen haha..

    Beantwoorden

Write a comment