Lifestyle Random

Hoi Marianne Zwagerman, heb je even? Met je #fatshaming

Moet ik er wel of niet iets over schrijven? Is het het waard om weer de aandacht te richten op Marianne? Is aandacht niet precies wat zij wil bereiken met haar kwetsende woorden? Oké, ik doe het toch. Ik schrijf een reactie op haar fantastisch kwetsende uitspraak.

‘Ik heb gewoon een hekel aan dikke mensen’, riep Marianne op Twitter. ‘Behalve dikke mensen in de sportschool, die doen tenminste wat’. Menigeen reageerde vol ongeloof op haar Tweets en ze kreeg weinig bijval. Haar uitspraak zou kwetsend zijn. Marianne zelf beweerde te mogen vinden wat ze wil. Want je kunt tenslotte ook een hekel hebben aan lange mensen. Of kleine mensen. Toch?

Nee Marianne, dat is niet hetzelfde. Ondanks mijn gezonde BMI en enkel wat vetrolletjes van mijn zwangerschap drie jaar geleden, roepen jouw uitspraken ook bij mij woede op.
Niet alleen om het feit dat je zomaar wat roept wat je denkt, maar ook omdat jij denkt dat dik zijn een keuze is. Ook al stopt iemand teveel eten in zijn of haar mond, het is niet altijd ‘zomaar een eigen keuze’.
Besef jij wel dat mensen met overgewicht vaak teveel eten door achterliggende problemen? Door een depressie, door medicatie (zoals Prednison) of door schuldgevoel.
Door eenzaamheid, een slecht zelfbeeld en weinig zelfvetrouwen? En door jouw uitspraken zullen die twee laatste nog een extra opdonder krijgen.

Mensen met overgewicht (vind ik iets prettiger klinken dan ‘dikke mensen’) hebben niks aan jouw geblaat op Twitter. Sterker nog, dat gemekker van jou werkt averechts.
Hoe zou het zijn voor iemand die overgwicht heeft om te horen dat iemand een hekel aan je heeft?
Denk jij dat de persoon in kwestie zijn of haar sportkleding aantrekt om aan de slag te gaan? Dat het probleem van teveel eten ineens opgelost is? Dat iemand denkt ‘hey die Marianne die heeft gelijk, laat ik gaan afvallen!’

Nee, zo werkt het niet. Even de sportschool ingaan om af te vallen ook niet. Want weet je Marianne, mensen met overgewicht zitten niet altijd lekker in hun vel en geest. Er is meer aan de hand, iets wat je niet oplost met keiharde kritiek.
Mensen met overgewicht die teveel eten, kiezen er niet zomaar zelf voor. Zij kunnen verdriet wegeten oeenzaamheid. En door te roepen dat jij een hekel aan ze hebt, verergert die eenzaamheid en verdriet. Hun zelfbeeld wordt nog slechter. Dankzij jou. Vind je dat tof? Geeft je dat een goed gevoel? Bravo!

Zomaar even 50 kilo wegsporten in de sportschool is geen oplossing, noch roepen dat je een hekel hebt aan dikke mensen. En je kunt je uitspraak niet goedpraten door te roepen dat je alles mag vinden en schrijven.
Oké vinden wel, maar houd het dan lekker voor je. Is niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is je mond (of vingers) koest houden.

Jammer dat je alle mensen meteen blokkeert op Twitter zodra ze het niet met jou eens zijn. Je gaat de discussie niet aan, je geeft mensen niet eens kans om hun opinie te geven.
Dat maakt het geheel nog veel erger, want niemand kan zich verweren tegen jouw domme geblaat. Geef en strooi liefde, geen haat. Je maakt jezelf alleen maar belachelijk.

Marianne, ik heb een hekel aan mensen die zomaar wat roepen zonder te beseffen wat ze daarmee kunnen aanrichten. Ik heb een hekel aan mensen die de dialoog niet durven aan te gaan.
Ik heb een hekel aan mensen die denken dat dik zijn gewoon even een keuze is en voortkomt uit luiheid. Marianne, ik heb een hekel gekregen aan jou.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (24)

 • Goed verwoord. Dankjewel?

  Beantwoorden
 • Je haalt me de woorden uit mijn mond!

  Beantwoorden
 • Wat een mooie reactie van jou, sta er helemaal achter

  Beantwoorden
 • Amen!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 • Top dat je t toch geschreven hebt!

  Beantwoorden
 • Ik kijk vaker op je blog maar ik schrijf eigenlijk nooit een comment. Tot nu.

  Ik ken die Marianne niet en wat ben ik blij dat ik nog nooit iets heb gelezen van haar.
  Als ik het zo lees heeft zij ook een hekel aan mij.
  En wat jij nu beschrijft in je verhaal, dat is zo fijn! Altijd wordt je raar aangekeken, wordt er wat over je gezegd of weet ik het wat. Maar er ligt vrijwel altijd een achterliggend probleem, dat klopt!

  Ik zelf ben een emotie eter. Mijn leven tot nu toe (ben 25) is zeker niet makkelijk geweest. Als ik mensen mijn verhaal vertel geloven ze het haast niet dat je het mee kunt maken.
  Ik vond en vind dat ik altijd sterk moet zijn en daardoor krop ik veel op en dat uit zich weer in de drang naar eten.. heel irritant.

  Gelukkig ben ik in de tussentijd wel al 25 kg kwijt maar toch heb ik nog overgewicht.

  Die Marianne weet niet wat ze zegt. Zij kan mensen echt kwetsen hiermee. Alsof ik voor mijn leven gekozen heb tot nu toe.

  Maar om jou reactie op haar te lezen doet toch wel goed 🙂

  Bedankt!

  Beantwoorden
 • Ik heb een hekel aan Marianne Zwagermannen.
  Vooral die internet-held-versie ervan die er niks aan doet om een beter persoon te worden…

  Beantwoorden
 • Top geschreven!! Ik heb zelf overgewicht met dank aan ziektes, medicijnen en daar door een laag zelfbeeld te krijgen. Ik eet best wel gezond, volg veel van jou recepten want met nier en hart problemen is weinig zout en geen troepnummers wel een goed plan. (Nou behalve dan als ik 2 weken op vakantie ben) maar goed. Ik heb al snel geleerd dat dat soort mensen gewoon lelijk zijn. Niet om uiterlijk of zo. Maar iedereen die zulke domme onnadenkende opmerkingen rondstrooien zijn in mijn ogen lelijk. Ook al zal de persoon een fotomodel zijn. En om zulke personen te negeren… Hoe vaak ik niet heb gehoord “ga dan meer sporten, hardlopen” leuk! Maar mijn hartslag slaat dan snel over de 200. Of “beweeg meer, kom van je kont af” Mensen denken vaak dat je lui bent. Wat niet het geval is. Ik beweeg wel. Want niet bewegen betekent meer pijn, ik fiets altijd overal heen, ik heb geen rijbewijs en een brommer of scooter vind ik niet prettig. Ik beweeg voldoende, maar ja. Afvallen kost me ontzettend veel moeite. Ik eet niet constand friet (vind het niet eens echt lekker) of snacks, of chocola. Soms ja, net als de meesten. Ja, ik kan me ook ontzettend boos maken om wat sommige mensen zeggen. Onnadenkend omdat ze zichzelf perfect vinden. Ze is jammer genoeg niet de enige.. Ik heb wildvreemde mensen tegen me horen zeggen dat “dik niet gezond is”(Gelukkig gebeurt dat niet te vaak) Nu zeg ik naar gewoon als dat gebeurt. “Mevr, u bent niet gezond. Een gezond mens denkt verder dan haar neus lang is en laat mensen in hun waarde. Goedemiddag!”

  Beantwoorden
  • Zo grappig om te lezen. Je spreekt namelijk jezelf tegen. Je zegt het is geen keuze. Kan door depressie komen bijv. Maar dan kies je er toch voor je depressie weg te eten in plaats van te sporten? Blijft een keuze. Het advies van artsen bij een slecht of minder werkende schildklier, of medicatie zoals prednison is dan ook, MINDER ETEN EN MEER BEWEGEN. het is niet de kilos die mensen haat laten hebben aan dikke mensen. Het zijn de slappe smoesjes.

   Beantwoorden
   • Jouw reactie maakt je geen haar beter dan deze overrated journaliste.
    Prednison is niet altijd een keuze. Ik kan sporten wat ik wil (ik sport ook veel) maar mijn imuunsysteem blijft te hard werken waardoor ik ontstekingen krijg.
    Sporten is dan niet de oplossing.
    Overigens is fatshaming zoals waaraan jij je schuldig maakt ook geen oplossing.
    Niet alle dikke mensen zijn lui en andersom.
    Maar lekker stoer hoor, vanachter je veilige toetsenbordje

    Beantwoorden
   • Besef bovendien dat iemand zijn gezondheid ook bepalend is wat wel en niet kan. De eerste jaren kon ik niet sporten omdat ik hartpatient werd.
    Als ik toen kilo’s was aangekomen was dat geen keuze. En het waren zeker geen smoesjes.
    Slappe woorden van je, bah.

    Beantwoorden
 • Helemaal mee eens, Geertje!

  Beantwoorden
 • Yesss! Ik werd ook zo boos. Ook omdat ze de schildklierpatienten ff doodleuk weegwuifde en dat dat een excuus is om dik te zijn. Mij heeft ze ook geblokkeerd nadat ik zei dat er verdorie mensen letterlijk doodop en uitgeput zijn en dood willen omdat ze niets meer kunnen. En dan gaat zij ff lekker zeggen dat het onzin is. Ik heb zo’n gruwelijke hekel aan dat mens! Ik wens niet iemand gauw iets toe. Maar ik hoop voor haar dat haar schildklier ermee kapt, ze kapot moe zal zijn en geen stap meer kan zetten. En daardoor minstens 30 kilo zal aankomen. En ze heeft notabene zelf al een plofkop!

  Beantwoorden
 • Weet je, al ben je dik omdat je het mooi vind. Sommige mensen vinden heel dun niet mooi. Maar omdat ik iets niet mooi vind houd niet in dat ik het recht heb om mensen zo te beledigen. En zij heeft echt een vreselijk naar hoofd, daar maak ik toch ook geen public statement van?

  Beantwoorden
 • BRAVO! Echt geweldig geschreven. Ik ben iemand met een BMI dat veel te hoog is.
  En ik Quote het voedingscentrum:
  Je BMI is 39.6
  Je bent veel te zwaar voor je lengte!
  En dat zijn maar cijfers, want ik weet het veel te goed en ik doe mijn uiterste best om er niet nog veel meer van te maken, maar dat is al een hele klus opzich hoor. Die Marianne? Walgelijk mens. Dus! Dan mogen wij dat ook gewoon zo zeggen.

  Beantwoorden
 • Ik vind het een hele aparte redenering van deze mevrouw, want als iemand dus afvalt heeft ze ineens geen hekel meer aan diegene, huh?
  Ik heb zelf ook overgewicht door lichamelijke problemen en medicatie. Daar baal ik van (understatement), maar dat ene Marianne Zwagerman dan een hekel aan mij heeft interesseert me eigenlijk niks. Het kwetst me op geen enkele manier, omdat zij mij niet boeit. Ik vind het wel een domme en aandachtsgeile opmerking. Er zijn genoeg die er wel door worden gekwetst en dat wist ze echt wel voordat ze de opmerking plaatste.

  Beantwoorden
 • Ik vind de dame in kwestie een hele zure mevrouw die kennelijk nogal wat issues uit haar jeugd nog niet helemaal heeft verwerkt. Een overmoedige dame, waarvan ik denk: “Als de menopauze er zo uit ziet, dan lamaar”. De uitspraak was ongenuanceerd, misplaatst en onnodig kwetsend. En dat weet ze zelf ook heus wel, maar goed, ze zal wel een bad-hairday hebben gehad. Die ze – zo te zien – wel vaker heeft.

  Beantwoorden
 • Ik heb geen idee wie die Marianne is, maar moet eerlijk zeggen dat ik me ook niet helemaal kan vinden in jouw verhaal. Ik heb ook overgewicht, maar eet niet teveel, ben niet eenzaam of depressief en er is niks mis met mijn zelfvertrouwen. Het klinkt bijna of je wel een zielig figuur moet zijn als je overgewicht hebt. ?
  Ja, ik zou meer moeten bewegen om op een beter gewicht te komen en dat lukt niet. Jammer, maar ook daar kan ik wel mee leven.

  Beantwoorden
  • Fijn dat je goed in je vel zit! In het artikel schrijf ik nergens dat alle mensen met overgewicht ongelukkig of depressief zijn, maar dat er vaak een achterliggend probleem is waardoor iemand teveel eet. Ik schrijf ook niet dat je een zielig figuur moet zijn als je overgewicht hebt. Waar lees je dat? Ook met overgewicht kun je gelukkig zijn.

   Beantwoorden
 • Weet je wat de ironie is? Deze dame had zelf tot niet lang geleden overgewicht!
  Ik heb er bewust niet over geschreven want negatieve aandacht is ook aandacht. En dat is wat ze wilt. Dit is namelijk niet de eerste keer dat ze zoiets roept! De vorige keer schreef ze er na “meteen commentaar van al die dikkerdjes” toen collega bloggers hadden gereageerd.
  Hoop voor haar dat ze haar trauma’s verwerkt. Het is duidelijk een issue..

  Beantwoorden
  • Ja bizar he, en dat ze vroeger riep dat ze pesten en kwetsen zo erg vond…

   Beantwoorden
 • Heel goed verwoord!

  Beantwoorden

Write a comment