Lifestyle Mama

Hoeveel moet ik jou beschermen?

Ritalin slikken tijdens je studie, partydrugs in kekke kleurtjes die je kunt krijgen op elke hoek van de straat. Meisjes die busjes in worden getrokken of dood worden gevonden. Ik wist wel vanaf de zwangerschap dat ik je het liefst in een glazen doosje zou stoppen, maar zelfs dat lijkt niet genoeg.
Hoeveel moet ik je beschermen? Wat is goed en wat is gezond? Kan ik je wel beschermen?

Elke ouder slikt nog eens een keer extra wanneer er een verdrietig bericht over een moord op een kind op het nieuws komt. Of het nou een meisje of een jongen betreft, je mooiste goud stop je het liefst in een bewaakte kluis.
Hoewel ze elke avond boven veilig in hun warme bed liggen slaak je elke keer een zucht van opluchting wanneer je kind(eren) weer veilig thuis gekomen is. Nuchter, dat ook. Want naast vreselijke berichten over verkrachtingen en moorden schijnen jongeren tegenwoordig ook pilletjes te slikken en gassen te inhaleren alsof het niks is.

Om ‘erbij’ te horen, om extra alert te kunnen zijn op school of tijdens een examen. Ritalin, het medicijn dat wordt gebruikt bij ADHD, is gewild onder scholieren omdat het je concentratievermogen verbetert. Oke…in mijn tijd dronken we als het echt moest een blikje cola of Red Bull voor de toets.
Stoer was je als je ook nog een doodnormale peuk in je mond stopte voor de ingang van de school. Maar echte medicijnen? Nee…

Op schoolfeesten was het altijd dodelijk saai. Er mocht geen alcohol gedronken worden dus functioneerden scholieren op de dansvloer op limonade. Gevolg?
De jongens bleven angstvallig en verlegen aan de zijlijn, de meisjes dansten verlegen in groepjes en sommigen kotsten de vloer onder omdat ze thuis in rap tempo hadden ingedronken. Toen al dacht ik ‘jeetje wat doe jij?’ Maar dat was dus niets vergeleken met de hypes van nu.

Beetje lachgas inademen en het feestje is compleet. Binnen hele korte tijd heb je de grootste lol en waan je jezelf in een kleurrijke aura voor een paar minuten. Gewoon met een spuitbus slagroom bij de Albert Heijn op de hoek. Gevolg? Bij elke inhalatie verdwijnen je hersencelletjes als sneeuw voor de zon.
En die komen niet meer terug. Nog even en de generaties na ons worden dommer en dommer. En maar snuiven en slikken. Mijn hemel.

Ik was zelf heel saai, ik heb nooit drugs aangeraakt. In mijn tijd was het nog niet zo gebruikelijk en al helemaal niet stoer. Noem mij een watje, maar drugs vind ik doodeng. Nog niet zozeer vanwege de effecten op lange termijn, maar meer vanwege het feit dat je niet meer helder bent en geen controle over je lijf hebt.
Doodeng lijkt mij dat en juist daarom heb ik het nog nooit met een vinger aangeraakt. Dan maar saai, ik blijf liever helder van geest.

Maar over een jaar of 10, wanneer Sarah naar de Middelbare school gaat, zal het nog weer anders zijn dan nu. Drugs zal dan nog makkelijker verkrijgbaar zijn en misschien nog wel ‘normaler’. En gevaarlijker, want elk jaar komen er nieuwe pilletjes bij. Nog sterker, nog ‘leuker’, nog gevaarlijker.
Hoe leg ik mijn kleine peuter tegen die tijd uit dat het helemaal niet zo normaal is? Terwijl klasgenoten om haar heen de pilletjes en de gassen als de normaalste zaak van de wereld zien, moet ik als ‘irritante moeder’ (want ja, puberteit..) gaan uitleggen waarom  ze er beter vanaf kan blijven.

Niet alleen wil je je kind beschermen tegen gekke beslissingen. Ooit zullen ze de deur uitgaan om aan het eind van de middag of avond weer thuis te komen.
Als alles goed gaat tenminste, want tegenwoordig weet je maar nooit. Ondanks al die nare nieuwsberichten…op een gegeven moment vertrouw je er op dat je kind alleen kan fietsen en ook weer via de achterdeur thuiskomt.
Je hoopt dat het jou als gezin niet zal overkomen en dat je kind(eren) oud en wijs genoeg zijn om goede beslissingen te nemen. Neemt niet weg dat er nog steeds een één of andere gek kan rondlopen die zich niets aantrekt van jouw wijze kind.

En dat maakt je kind zo kwetsbaar. Want ook al wijs je het goud op alle gevaren in de wereld en leer je ze de goede beslissingen te maken, een ander kan dat goud zo van je afpakken en beïnvloeden. Of meenemen of kwijtmaken….Ik bouw alvast een kluis inclusief bubbeltjesplastic en een ondergrondse kelder ♥

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Wat ontzettend mooi geschreven. Precies ook mijn gedachte waar gaat het naartoe.
  Beschermen en opvoeden ik probeer mijn dochter van 7 nu al zoveel als kan te vertellen. We hebben een ontaarde puber naast ons wonen en maakt helaas op jonge leeftijd dus al kennis met het één en ander. Ik hoop maar dat het haar helpt om niet dezelfde kant op te gaan van het buurmeisje. Voor nu wil ze een hele lieve brave puber worden.

  Beantwoorden
 • Doodeng he? Je zou haar het liefste in een doosje willen doen…

  Beantwoorden
 • Ik snap heel goed wat je bedoelt, maar dit gebeurde ook toen ik jonger was (inmiddels bijna 10-20 jaar geleden). Toen kon je lachgas krijgen in een Spaanse discotheek, waar het verkocht werd in ballonnen naast de kassa. Voor een paar euro. En hoewel ik niet gebruikte, wist ik wel wie dealde. Ritalin wordt ook al jaren geslikt, al is de ‘doelgroep’ (raar woord in deze context) nu misschien iets jonger. Het enige nadeel is dat je nu alles op tv en internet ziet, wat het veel confronterender maakt. Waar je het vroeger misschien niet meemaakte in je naaste omgeving, gebeurt dat nu ogenschijnlijk wel dankzij social media.

  Beantwoorden

Write a comment