Lifestyle

Hoe ziet onze boodschappenlijst en weekmenu eruit?

Eens per week schrijf ik een a4tje vol met boodschappen die moeten worden gehaald. Vroeger deden wij dagelijks boodschappen, maar al snel bleek dat veel duurder te zijn dan eenmaal per week.
Ook het maken van een weekmenu biedt veel voordelen! Vandaag laat ik beide aan jullie zien en leg ik uit waarom wij met een weekmenu werken.

Een aantal jaar terug bedachten wij dagelijks aan het eind van de middag wat we die avond zouden eten. Vaak liepen we hongerig met een mandje in onze handen door de supermarkt opzoek naar iets makkelijks (en ongezonds). Dit leek niet praktisch en het roer ging om toen we besloten eenmaal per week alle boodschappen te doen en een weekmenu te maken.
Dit blijkt ook nog eens goedkoper en gezonder, aangezien je niet dagelijks in de verleiding wordt gebracht om iets lekkers mee te nemen.
Onze boodschappenlijst bevat veel terugkerende producten die wij elke week halen. Met het weekmenu probeer ik zoveel mogelijk te variëren.
Zo zorg ik dat we een paar keer rijst, een paar keer pasta en een paar keer aardappelen eten.

Ik kijk op de dag dat we boodschappen gaan doen (meestal de dinsdag of de woensdag) wat er in de bonus is. Ik let voornamelijk op het vlees en vis aangezien dit de duurste boodschappen zijn. Daarmee maak ik vervolgens menu’s. Ook wil ik elke dag groenten eten (in tegenstelling tot Giorgio) en moet het menu gezond zijn. Minimaal één keer in de week eten we vis.  Wij kopen geen pakjes of potjes meer, alles is vers.

Voorbeeld weekmenu:

 

weekmenu

Zoals je ziet eten we twee keer van een ovenschotel met bloemkool en gehakt. Ik maak dit altijd voor vier personen en daarom kunnen we er prima twee keer van eten. Het is ook nog eens fijn om een dag niet te hoeven koken. Rijst, pasta en aardappels wisselen we af. Hoe ik de menu’s bedenk? De ene keer verzin ik zelf wat menu’s, de andere keer haal ik inspiratie uit kookboeken en van blogs.
Het is vooral waar we op dat moment zin in hebben.

De boodschappenlijst bevat veel terugkerende producten, zoals groenten, fruit, brood, melk, beleg, koffie, rijst, pasta, eieren, wc papier en drinken. Ook gaat er wekelijks een pak schoonmaakdoekjes doorheen. Je zou dit de basisproducten kunnen noemen.
Artikelen als schoonmaakmiddelen, wasmiddel en vaatwasmachinetabletten halen we vaak bij het Kruidvat waar we de aanbiedingen in de gaten houden. Zelfzorgmiddelen als tandpasta, doucheschuim, shampoo en bodylotion halen we wisselend tijdens de boodschappen zelf of bij de drogist. Net wat handig is of waar er een goede aanbieding is.

Voorbeeld boodschappenlijst:

 

 • Zak aardappelen
 • Fruit (bananen, kiwi’s, appels, sinaasappels)
 • Komkommer, tomaten
 • Avocado
 • Bloemkool, brocolli
 • Nasigroenten
 • Champignons
 • Witlof 2 stuks
 • Worteltjes
 • Kipfilet voor twee keer
 • Gehakt voor twee keer
 • Snitzel
 • Smeerworst en kipfilet (broodbeleg)
 • 3 broden
 • Rijstwafels, Havermout
 • Bakboter, melk, yoghurt
 • Slagroom (finesse koken)
 • Kaas, smeerkaas
 • Pindakaas, jam
 • Rijst, spaghetti, pizzadeeg Koopmans
 • Gepelde tomaten en gezeefde tomaten
 • Koffiepads, slaapthee
 • Kauwgom, Fisherman Friends
 • Dentasticks
 • Eieren
 • Zoete witte wijn, Port
 • 2 pakken drinken
 • Diepvriesvis, ovenfriet
 • Wc papier
 • Schoonmaakdoekjes
 • Pap Sarah Bambix

Per week rekenen wij een budget van €75.00 euro voor de boodschappen. Dit is dus alles wat wij in een week nodig hebben, we hoeven dus niet meer naar de groentenman, slager of bakker of tussendoor nog een boodschap te halen. Je ziet geen snoep of chips op het lijstje staan. Sinds een half jaar haal ik helemaal niets meer om te snacken, behalve komkommer en worteltjes.
Heel af en toe nemen we sushi mee. Giorgio wil nog wel eens een zakje chips halen of een zakje winegums, maar daar houdt het wel mee op.

Ik heb gemerkt dat sinds we niet meer uit pakjes koken, de kosten voor de boodschappen veel lager zijn. Kant en klare potjes en pakjes zijn eigenlijk hartstikke duur.
Met kruiden (waar je weken of zelfs maanden mee doet) en gepelde tomaten of slagroom, maak je de heerlijkste sauzen.
De duurste boodschappen zijn toch wel wijn, port, koffie en vlees. Vlees hebben we wekelijks nodig maar de rest halen we vaak eens in de twee weken, waardoor de boodschappen ook nog wel eens goedkoper uitvallen en we rond de €60.00 euro kwijt zijn. Eens in de maand neem ik wat natriumarme producten mee uit het speciale dieetassortiment. Deze zijn ook vrij prijzig maar ik probeer altijd onder het budget te blijven.

Ik ben benieuwd of jullie eens per week boodschappen doen en een weekmenu maken, of dat je dagelijks producten haalt en bedenkt wat je die dag wilt eten. Laat het mij weten in de reacties!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

 • Hoi!

  Ik vind je blog helemaal leuk! Heb er veel aan, vooral de recepten 🙂 Als student en diabetes patiënt wil ik graag gezond en goedkoop leven! Ik had een vraagde, want ik wil ook graag beginnen met een weekmenu. Vries je de bloemkoolschotel dan in oid? Want meestal bewaar ik zelf dingen niet langer dan 2 dagen..

  Met vriendelijke groet,
  Zoë

  Beantwoorden
  • Hier eten we ook alles op binnen twee dagen. Soms eten we dus twee dagen achter elkaar de bloemkoolschotel bijvoorbeeld. Maar als we daar geen zin in hebben vries ik het in en dat gaat ook prima!

   Beantwoorden

Write a comment