Lifestyle Mama

Hoe maak je het tandenpoetsen voor je kind leuker?

Soms kan het tandenpoetsen bij je kindje(s) een waar veldslag opleveren. Een dreumes of peuter die niet wil poetsen kan heel sterk zijn en het haast onmogelijk maken om die witte verse tandjes schoon te borstelen. Toch is poetsen heel belangrijk, ook al bij het melkgebit. Sarah vindt poetsen niet erg, al is het een tijdje terug wel even minder goed gegaan. Door een paar dingen anders te doen is het poetsen ineens een stuk leuker geworden voor haar. Het leek mij handig om die tips met jullie te delen, wellicht dat je er wat aan hebt!

img_7318-2

 • Maak er geen gevecht van

Net als met eten: je kind in de houtgreep onder dwang van een tandenborstel maakt de ervaring van poetsen niet leuker. Wanneer het een vreselijke ervaring word, zal een kind de ervaring associëren met tandenpoetsen. Niet positief dus. Eigenwijs zijn, niets willen opvolgen….het hoort er allemaal bij. Dan maar een keer minder poetsen en het de volgende keer opnieuw proberen.

 • Betrek de hele familie

Nee niet opa’s en oma’s en tantes of ooms, maar betrek papa en mama bij het poetsen. Wat heel erg hielp was om met z’n allen tanden te poetsen met Sarah op een krukje voor de spiegel. Papa en mama poetsen, Sarah ook. We lieten haar ook onze tanden poetsen (en neusgaten….ahum) en dit vond ze geweldig.

 • Of betrek poppen en knuffels

Ook gaat er af en toe een pop of knuffel mee de badkamer in. Terwijl Sarah op een kruk staat en wij haar tanden poetsen, mag zij met een tandenborstel de ’tanden’ van een knuffel of pop poetsen. Ze vindt dit hartstikke leuk en het leidt haar af van het poetsen.

 • Elektrisch?

Heel lang hebben we de tanden van Sarah met een gewone peutertandenborstel gepoetst, dit ging prima. Maar sinds ze een elektrische tandenborstel (voor peuters) gebruikt, vindt ze poetsen nog leuker. Knopje aan- en uitzetten, het kriebelen op haar tong en in haar mond…Op de één of andere manier heeft dit bijgedragen aan nog beter haar tanden kunnen poetsen.

 • Maak er een ritueel van

Tandenpoetsen is bijna een feest hier, omdat ze nadat wij haar tanden hebben gepoetst, ook nog even zelf mag poetsen. Om vervolgens de tandenborstel zelf af te spoelen onder de kraan én een bekertje water te mogen vullen om wat slokjes te drinken. En daarna het licht uitdoen in de badkamer. Het zorgt allemaal voor meer plezier en het gevoel van zelfstandigheid.

 • Sing a song

We hebben er zelfs een heus liedje over gemaakt: tandenpoetsen. Niet moeilijk, wel effectief. ‘Tandenpoetsen, tandenpoetsen doe maar mee. Doe maar mee. Wij gaan tandenpoetsen, wij gaan tanden poetsen. Poets poets poets. Poets poets poets‘. Geen muzikaal hoogstandje, maar zeker wel handig en leuk voor je kindje. En niet zingen tijdens het poetsen, maar ervoor. Anders kun je de tandpasta van je spiegel krabben.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Hoe gaat het tandenpoetsen bij jullie kindje(s)? En heb je nog aanvullingen? Ik hoor ze graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Vanuit mijn werk zie ik genoeg kindjes met melktandjes komen die eruit zijn gehaald door slecht poetsen. Als ik het gevecht niet was aangegaan met mijn zoontje was dat ook het geval. Dan liever een gevecht dan onder narcose tanden laten verwijderen. Doordat we het natuurlijk elke keer weer leuk probeerden gaat het nu sstukken beter. Mijn dochtertje kreeg ook altijd wat te drinken na het tanden poetsen paar slokjes water. Maar de tandarts vertelde dat dit juist erg slecht is voor je gebit. Bij peutertampasta alleen poetsen en niet meer drinken erna volgens de tantarts.

  Beantwoorden
  • Soms moet je inderdaad het gevecht aangaan omdat het niet anders kan. Maar belangrijk is het om het leuk te houden zoals je dat ook doet. Beter is het inderdaad om niet te spoelen na het poetsen, maar ze neemt zulke mini slokjes en moet en zou wat drinken….haha

   Beantwoorden
   • Moest nog denken aan gisteren toen ging mijn dochter voor het eerste met jaar grote mensen tanden in haar mond naar de tantarts en moest fluor happen iel!

    Beantwoorden

Write a comment