Lifestyle Mama

Hoe leg ik het uit?

Ik hoorde Giorgio bonken op de ramen van de buren. ‘Buurman, je moet je busje verplaatsen anders staat hij zo ook in brand’. De parkeerplaats naast ons huis lichtte op en er volgde een knal. Ik sprong het bed uit, keek naar buiten en zag paniek, rook en geschrokken mensen.

Het eerste wat ik dacht was ‘Zijn we veilig en moet ik Sarah hier weghalen?’ Al snel zag ik dat het om een voorwerp verderop ging dat in brand stond. Ik haastte naar beneden in tokkie outfit en opende de voordeur om te zien wat er gaande was. Er stond een bestelbusje op de parkeerplek naast ons huis in brand en de ramen sprongen één voor één. Opzettelijk aangestoken of een gevalletje kortsluiting en pech? Er zijn de laatste tijd vaker aangestoken autobranden in mijn woonplaats en eerlijk gezegd lijkt dit er ook één. In dat geval kan ik weer wat op mijn lijstje schrijven.

Het zogenaamde lijstje met dingen in de wereld die gebeuren zonder dat het uiteindelijk een doel heeft. Zonder goede reden, zonder nut en zonder goed gevolg. Op het lijstje staan verder gebeurtenissen als oorlogen, mishandelingen, uitbuiting, (kinder)misbruik, slavernij, aandoeningen als kanker en mensen die plotseling overlijden zonder dat het mocht en goed was. Andermans eigendommen vernielen schrijf ik er misschien ook bij. Ja, ik vrees dat ik het er bij moet schrijven.

Mijn kleine meisje, ons vlees en bloed lag enkele meters van de brandende auto te slapen. Ze droomde over haar dag met knuffels, poppen, zand en klei. Over het knuffelen met opa en oma en het Nijntje-koekje dat geweigerd werd. Daarop volgde een verschrikkelijke huilbui en voor haar stortte de wereld in. Zo oneerlijk, zo hard. Nog geen idee van het gevaar dat enkele meters verderop zichtbaar en voelbaar was. Zij kent nog niet de wereld en de mensen die zo wreed met een ander om kunnen gaan. Haar wereld is nog zo veilig, daar bestaat nog geen vuur. Enkel een nee wanneer je liever een ja wil horen. Maar die wereld zal veranderen en langzaam zal zij zien dat er ook hele scherpe hoeken aan die ronde aardbol zitten. Dat je soms vreest voor je veiligheid al heb je niks gedaan. En dat een autobrand eigenlijk nog niks is, want er zijn zoveel mensen die al jaren vrezen.

Hoe leg je zulke dingen uit aan je kind? Dat mensen elkaar pijn doen, elkaars religie of geaardheid niet respecteren, oorlogen voeren om te winnen, kinderen pijn doen en dat er mensen ineens weg kunnen vallen door een ziekte of ongeval. En ook dat oom Siep op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Dat een samenspel van het weer, het ontbreken van een vertraging en het plan van een ander om ook de auto te pakken ervoor gezorgd heeft dat ze hem nooit zal leren kennen. Het Nijntje-koekje zal langzaam plaatsmaken voor meer grote-mensen dingen en ook al wil je dat niet, het zal toch gebeuren. Ik denk er af en toe over na, vooral wanneer er weer iets voorbij komt op het nieuws of wanneer iets ineens heel dichtbij komt. Maar hoe lang ik ook denk, ik vind geen goed antwoord.

Dit alles zal ik nooit uit kunnen leggen, omdat ik het simpelweg niet begrijp. Ik kan er geen goede reden voor vinden en kan enkel mijn schouders ophalen en diep zuchten. Hoe leg je uit dat zoiets niet uit te leggen valt?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (12)

 • Het valt helaas niet uit te leggen, dat maakt het zo hard.

  Beantwoorden
 • Ik vind dat jij het altijd zo goed kan vertellen en duidelijk kan maken wat je bedoelt! Als het gaat om je kindjes uitleggen wat er in deze wereld gebeurt, ik denk dat het niet kan, hoe graag wij dat ook willen. Op een dag gaan ze zelf ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt en daar ben jij om ze bij te helpen en te vertellen wat ze graag willen weten. Meer kunnen we niet doen.

  Beantwoorden
 • Ik snap ook niet waarom we het elkaar zo moeilijk maken om gewoon een beetje leuk te kunnen leven. Al ben je het niet eens met een ander, laat gewoon! Leef je eigen leven.

  Beantwoorden
 • Het is ook niet uit te leggen, dat het maakt het allemaal zo lastig. Ik hoop maar dat onze kinderen nog lang boos mogen zijn om Nijntje koekjes en andere niet belangrijke (in onze ogen) dingen.

  Beantwoorden
 • Wat zullen jullie geschrokken zijn, zo dichtbij! Ik dsk er ook wel eens over na.. Heel even, om daarna opgelucht te zijn dat we over dit soort dingen nog even niks hoeven uit te leggen, want man wat lijkt me dat lastig!

  Beantwoorden
 • Ik zeg alijd tegen mijn kinderen: ” Dat wij het niet snappen maakt dat wij niet zo zijn als de mensen die het doen!”
  En er is en blijft veel dat wij niet snappen en dat is dan gelukkig.

  Beantwoorden
 • Ik weet het niet…. Vreselijk dat het zo dichtbij komt. Het was al dichtbij natuurlijk, maar nu letterlijk voor je deur. X

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven. Sommige dingen zijn gewoon niet te begrijpen 🙁

  Beantwoorden
 • Sommige dingen zijn gewoon niet uitleggen. Dat is juist zo moeilijk 🙁 2 jaar geleden stond er hier in de straat ’s nachts ook een auto in brand, pff dan verschiet je wel even hoor!

  Beantwoorden
 • Ik weet het ook niet. Ik worstel met dezelfde vragen…

  Beantwoorden
 • Verschrikkelijk het idee dat ze ooit de echte wereld gaan begrijpen. Kon het leven maar zo onschuldig blijven als dat het nu is.

  Beantwoorden
 • Verschrikkelijk wat voor onnodige ellende er alemaal bestaat. En wat een onveilig idee om een pyromaan in je woonplaats te hebben

  Beantwoorden

Write a comment