Hoe kookt en eet Nederland

Hoe kookt en eet Nederland deel 2. Erica Schot.

Eind januari konden jullie lezen hoe Francine kookt en eet! Het artikel werd heel leuk ontvangen en er staan inmiddels meerdere artikelen in de wacht om mensen aan de tand te voelen over hun manier van koken en eten, zo leuk! Mocht je nou ook een keer mee willen doen, stuur dan even een mailtje naar info@lifesabout.nl of spreek mij aan op social media!

Even voorstellen!

Erica Schot is 33 jaar en is getrouwd met Erik. Samen wonen ze sinds twee jaar in een oud huis in de polder met hun twee kinderen Lucas en Lynn.
Het is na de verbouwing echt hun plekje geworden inclusief kippen en een moestuin (ik ben jaloers!) en twee katten Billy en Diesel. In het dagelijks leven is Erica docent Engels en ze heeft, hoe gaaf, twee keer een kookboek uitgegeven! ‘Lekker zonder koemelk’ en ‘zoet zonder zuivel’ bracht ze in 2014 en 2017 uit.

Koken en keuken

Erica hield in het begin helemaal niet van koken en kookte wat nodig was, vooral ‘aardappels groenten en vlees’. Heel af en toe bakte ze een cake maar daar hield het wel mee op.
Het meeste haalde ze kant en klaar in de winkel tot Erica en haar man wilden gaan afvallen. Ze zijn bewuster gaan leven en meer zelf gaan koken.

Na de geboorte van zoontje Lucas is bij Erica een koemelkallergie vastgesteld na allerlei vage klachten te hebben. Voor haar idee kon ze weinig meer eten, helemaal omdat kant en klare maaltijden nu helemaal niet meer konden. Ze is toen veel gaan experimenteren en zo werd het koken langzaam een feestje.
Ze wisselde veel recepten uit via websites voor mensen met een zuivelallergie en haar man bracht haar op het idee om een kookboek uit te brengen.

Tijdens haar zwangerschapsverlof van haar dochter begon ze aan haar eerste kookboek en twee maanden later was het af. Drie jaar later bracht ze haar tweede kookboek uit. ‘Zoet zonder zuivel’ liet even op zich wachten aangezien ze midden in een verbouwing zat om haar huis uit 1931 bewoonbaar te maken.

Nu vindt ze koken en vooral bakken ontzettend leuk en juist het ‘AVG’tje vindt ze minder uitdagend dan andere gerechten. En wanneer ze het wel maakt geeft ze er graag een twist aan door de gewone aardappel te vervangen door aardappelkoekjes, een puree of een lekkere wokschotel. En voor alle liefhebbers van recepen zonder koemelk een goede tip: naast haar kookboeken deelt ze haar recepten en tips op haar Facebookpagina.

Op de dagen dat ze vrij is kookt ze het liefst wat uitgebreider dan de andere dagen. Op de dagen dat ze wel moet werken eten ze een makkelijkere maaltijd maar….wel altijd zelfgemaakt! Soms pakt ze iets uit de vriezer zoals een zelfgemaakte maaltijdsoep of nasi en in de kelder staan altijd potten zelfgemaakte tomatensaus. Hartstikke handig en makkelijk! Even wat verse groenten en gehakt toevoegen en klaar is je maaltijd.

Haar man kookt af en toe, maar niet zo vaak als Erica. Zij vindt koken simpelweg leuker en is vaak eerder thuis. Maar koken kan haar man zeker wel en wanneer ze echt geen zin heeft staat hij achter de pannen. ‘Hij is zelf ook heel bewust bezig met voeding en hij maakt de allerlekkerste appeltaart’, aldus Erica.

De mensen die Erica kennen weten dat zij van plannen houdt. Ze bedenkt voordat ze boodschappen doet, wat ze die week wil gaan eten. Ze houdt in de gaten wat ze uit de diepvries kan pakken en of de voorraadkast moet worden bijgevuld.
Verder eet het gezin vooral in de zomer veel uit eigen moestuin. En mocht er groenten over zijn, dan worden deze ingevroren of ze weckt de groenten. Zo zitten ze midden in de winter heerlijk aan een zomers courgettesoepje. Ideaal!

De keuken van Erica

De keuken van Erica is heerlijk ruim, maar niet helemaal haar smaak. ‘De kleur bevalt ons niet maar de keuken is nog prima zodat we op ons gemak kunnen sparen voor onze droomkeuken’.
Ze vindt veel hout mooi, maar ook beton kan ze wel waarderen. Over een jaar of vijf wordt de keuken waarschijnlijk aangepakt en ondertussen verzamelen ze mooie plaatjes van keukens om inspiratie op te doen.

Er wordt als gezin bijna altijd in de keuken gegeten en ze kijken uit op de vogels. Als Erica alleen is zit ze graag aan de grote eettafel in de woonkamer of uiteraard in haar tuin. ‘Onze tuin is, zeker in de lente en de zomer, prachtig en een plek waar ik echt tot rust kom’.

Favoriete gerechten

Haar favoriete gerecht? Dat wisselt per week en is afhankelijk van haar bui. Ze kan heel erg genieten van een goed stuk vlees maar ook soep, een lekkere pasta of salade zijn favorieten.
Ze is sinds haar allergie minder kieskeurig geworden en heeft het eten meer leren waarderen. Omdat Erica een echte zoetekauw is zijn haar favoriete gerechten vooral taarten, koekjes en cakes. En een zelfgemaakt nagerecht zoals tiramisu of crème brulee maakt haar gelukkig, helemaal omdat ze dit in restaurants nooit kan eten.

Het recept wat ze graag wil delen is die van haar chocolademousse. ‘Een heel fijn gerecht waar ik altijd veel lof over krijg. Heel erg simpel om te maken, maar heel erg lekker en overdadig.

Onmisbaar!

Erica wordt heel blij van haar keukenmixer, maar echt onmisbaar voor haar is een goede pollepel en spatel. Als gezin willen ze zo min mogelijk weggooien en dat maakt een goede siliconen spatel onmisbaar.

Nooit uitgeleerd

Qua bakken heeft Erica het meeste wel onder de knie, maar ze zou graag meer willen leren variëren met Oosterse en Indische gerechten.
Ook is ze geïnteresseerd hoe voeding het lichaam beïnvloedt en ze wil zich verder verdiepen in hoe ze mensen kan helpen een gezonde lijfstijl te ontwikkelen. ‘Daar hoort een studie voeding en diëtiek bij, dit wil ik ooit nog eens gaan doen’.

Dank je wel Erica dat we een ‘kijkje’ mochten nemen in jouw leven in de keuken!

Mocht jij ook mee willen doen met deze rubriek, stuur gerust een mailtje naar info@lifesabout.nl

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment