BikkelharT Lifestyle

Hoe blijf ik, ondanks mijn aandoeningen, zo gezond mogelijk?

Kan ik mijzelf nog gezond noemen? Eigenlijk niet. Ik heb meerdere aandoeningen waaronder een verminderde hartfunctie door de hartinfarcten. Ook de SLE gooit roet in het eten. Ik bedoel in het leven… Des te belangrijker is het om een gezonde leefstijl te onderhouden. Want ook al BEN ik niet meer gezond, ik kan wel gezond leven om zo gezond mogelijk te blijven!

Amper alcohol

Ik ben nooit een drankorgel geweest. Af en toe dronk ik een lekker wijntje (of twee), maar daar bleef het ook bij. Het kwam eigenlijk door het starten van bepaalde medicatie dat ik zo goed als helemaal geen alcohol meer drink. De combinatie bloedverdunners, pijnstillers en anti-depressiva zorgden ervoor dat ik geen wijn meer inschonk.

En mis ik het? Nee absoluut niet. Ik gaf en geef weinig om alcohol en dat scheelt denk ik heel veel. Die paar wijntjes die ik in de maand dronk kan ik dus prima missen.
Het is niet zo dat ik nooit meer alcohol zal drinken want heel af en toe drink ik een glaasje (eens in het halfjaar….). Maar ik wil zo weinig mogelijk risico lopen op bijwerkingen van de medicatie. En laten we eerlijk zijn: alcohol voegt weinig toe aan je gezondheid.

Gezond gewicht en goed eten

Heel logisch: een gezond gewicht komt je gezondheid ten goede. Goed en gezond eten ook.
Voordat ik afviel met het Killerbody dieet zat ik al op een gezond gewicht, nu helemaal. Het is beter voor je hart, longen, bloedvaten en andere organen om een gezond BMI te hebben en gezond te eten en te drinken. Maar ook daar hoort af en toe een reep chocolade bij of een emmertje Ben & Jerry.

Fruit en groenten vind ik heerlijk en dat scheelt een hoop. Ik eet er dan ook veel van, evenals eiwitten. Koolhydraten eet ik de laatste jaren wat minder en ook vlees probeer ik te beperken. Ik ben zuinig met suiker en beperk het zout in mijn eten. Zowel suiker als zout kunnen problemen geven voor de gezondheid en daarom beperk ik ze in mijn voeding.
Ondanks mijn voedingspatroon neem ik in de wintermaanden wel een multivitamine aangezien mijn weerstand slechter is dan dat van een gezond persoon. En elke dag het hele jaar door vitamine D. Kan nooit kwaad!

Bewegen indien mogelijk

Bewegen en/of sporten is niet voor iedereen mogelijk. De uitspraak ‘bewegen kan altijd, als je maar wil’ is dan ook een grote misvatting. En soms zelfs kwetsend, want er zijn genoeg mensen die zouden willen sporten maar dit niet kunnen. Op bejaardentempo kan ik fitnessen met begeleiding van de Fysiotherapie. Zwemmen en wandelen lukt mij ook, maar niet lang achter elkaar en ook niet elke dag. Maar ik probeer het wel en daarmee heb je al voor de helft winst. Mijn favoriete ‘sporten’ zijn wandelen in het bos, fietsen met Saar (elektrische fiets) en zwemmen. Alle kleine beetjes helpen en lukt het niet, dan is dat niet erg.

Stress voorkomen

Makkelijk gezegd dan gedaan he? Bij stress denken we al snel aan een drukke baan, drukte thuis en veel dingen waar je je zorgen om maakt. Klopt, ook dat is stress. Maar vaak zijn het de kleine dingen die stress opleveren. Negatieve mensen, geklaag, je moeten bewijzen, jezelf vergelijken en je druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt.
Ik probeer deze kleinere dingen steeds meer uit de weg te gaan en dat geeft al zoveel meer rust. Lichaam en geest gaan samen op en als je stress ervaart dan heeft dat direct invloed op je lijf.
Probeer meer in het hier en nu te leven zodat je je minder druk gaat maken om iets wat verderweg ligt. Hier en nu is datgene wat telt en waar je van moet genieten. Zonde om dat niet te ervaren en te gaan zitten malen over iets van volgende week!

Voor mij is stress een echte no go met SLE en een hartaandoening. Beide kunnen verergeren waardoor het des te belangrijker is om stress uit de weg te gaan. Maar dat doe je niet in een paar dagen, dat moet je leren.
Begin met het uit de weg gaan van negativiteit en negatieve mensen. Ze lurken kostbare energie uit je lijf die je niet kunt en wilt missen. In plaats daarvan moet je zoveel mogelijk momenten genieten en in je opnemen, lachen en dingen doen die je energie geven.

Veel slapen

Ik ben dol op slapen, omdat ik weet dat mijn lijf er veel baat bij heeft. Ik slaap per nacht minimaal 9 uur, soms 10 uur. En regelmatig overdag ook nog twee uurtjes. Dat is veel, maar ik heb geleerd om echt naar de signalen van mijn lijf te luisteren. Ik kan wel doorgaan als ik mij vermoeid voel, maar het wordt er alleen maar erger van. Sterker nog: als ik over mijn grens ga reageert mijn lijf direct met koorts en pijnlijke gewrichten.

Slaap is de manier om te ontspannen, energie te verzamelen, (voor zover mogelijk) te herstellen en…..het is gewoon fijn. De hoeveelheid slaap die nodig is, is per persoon verschillend. Maar gemiddeld is dit 8 uur per nacht.

Schrijven en praten

Voor mij helpt schrijven en praten heel erg. Over wat mij bezighoudt, over waar ik over maal in bed, over alles wat ik kwijt wil. Dat zorgt voor een leeg en rustig hoofd en heeft mij heel erg geholpen in het verminderen van stress. Niet iedereen is een schrijver of prater, maar het zal er toch uit moeten.

Misschien houd je van schilderen of maak je muziek? Hiermee kun je ook je gevoelens uiten en je hoofd legen. Probeer iets te zoeken wat bij je past en wat voor jou werkt.
En nogmaals: het MOET er uit. Je kunt niet alles opkroppen en blijven malen. Dat zorgt weer voor meer stress, slechter slapen….en dus een minder goede gezondheid.

Wat is jouw tip om zo gezond mogelijk te blijven? Ik hoor het graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Nou, ik vind dat je echt ontzettend gezond leeft! Aanvullende tips heb ik dan ook niet. Of misschien wat bij mij wel werkt: een dagritme welke in balans is. Niet teveel op één dag willen, afwisselen met rustmomenten en op vaste tijden naar bed/opstaan.

    Beantwoorden

Write a comment