BikkelharT

Hé het is oké….’De chronisch ziek zijn’ versie

Je kent ze vast wel, de ‘hey, het is oké’ uitspraken van de Glamour. Ik bedacht een versie waar chronisch zieken zich vast wel in herkennen.

Hé het is oké….

Om een handvol 50 cent muntjes in je portemonnee te bewaren omdat je tijdens een middagje winkelen minstens 4 keer moet plassen.

En om overal en altijd eerst het toilet te zoeken. Altijd handig om te weten waar er een toilet zit.

Om ondanks een zout- of vochtbeperking toch af en toe volop te genieten van een schaaltje chips of een zuurkoolschotel.

Om in het begin, na de diagnose, bij elk pijntje te denken dat het weer mis is. En soms blijft dat idee hangen.

Om soms even heel hard te balen, te huilen en te schelden op het leven en de wereld. Niet altijd, maar soms is het goed én fijn om even heel boos te zijn.

Om heel hard te hopen dat de mevrouw van de apotheek niet hardop alle medicijnen die je haalt gaat benoemen. Want er wachten heel veel mensen achter je die gezellig meeluisteren.

Om te blijven hopen dat er de komende jaren een wonderpil wordt ontdekt die je (hart) aandoeningen doet verdwijnen. Of dat een 3D printer zonder probleem een nieuw orgaan voor je ontwerpt.

Om in een restaurant je bord niet leeg te eten omdat het te zout is en om zo te voorkomen dat je de volgende dag een kilo aan vocht bent aangekomen.

Om in de zomer ’s avonds je vocht als een malle bij te vullen omdat je op een snikhete dag je netjes aan je vochtbeperking hebt gehouden. Met als gevolg heel erg hoofdpijn.

Om minimaal 5 keer uit bed te moeten ’s nachts om te plassen.

Om iedereen in te halen met je elektrische fiets. Wat fietst iedereen toch traag….

Om heel soms stikjaloers te zijn op oudere mensen in de sportschool die moeiteloos een paar minuten hardlopen.

Om ’the manflu’ nu nog belachelijker te vinden. Stel je niet aan.

Om altijd maar weer commentaar te leveren op series en films waar een patiënt een hartinfarct krijgt of een andere ernstige aandoening. Altijd zo onrealistisch gemaakt…En de term ‘hartaanval’, vreselijk. Bestaat niet!

Om de hoax op Facebook over het voorkomen van een hartinfarct door veel water te drinken te verafschuwen.

ka

Tot zover de ‘hey het is oké’ hartpatiëntenversie. Ken jij er nog één om aan te vullen? Laat je horen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Goed dat je dat hebt gedaan! Ik vind het vooral mooi dat je schrijft dat het oké is om af en toe even heel boos te zijn. Het opende even mijn ogen. Ik sta het meestal niet toe, omdat de ‘buitenwereld’ dat maar raar vind. Eigenlijk heb je hartstikke gelijk.

  Beantwoorden
 • Volgens mij heb je helaas genoeg ellende benoemd waar je gerust boos over mag zijn. Dat is ook zo prettig van bloggen, je kunt de narigheid niet van je afschrijven, maar het lucht wel even op.

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven! Ik sta er eigenlijk nooit bij stil dat dit ook bij jongere mensen het geval kan zijn, ook omdat ik er niet mee geconfronteerd word, maar dit is wel een eye-opener!

  Beantwoorden
 • wat heb ik toch een respect voor jou. Je bent zo krachtig. Misschien heb je het zelf nog niet helemaal door. Maar zo kom je zeker over op jouw blog! Heel erg knap, een eyeopener dit artikel!

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven, dapper en krachtig! Ik herken een hoop, geniet van je mooie gezin! Zag laatst de vlog waarin je je meisje vd opvang haalt, wat een schatje 🙂
  Grtz

  Beantwoorden
 • Herkenbaar! Al ben ik geen hartpatiënt maar wel reumapatiënt. Het is toch fijn om af en toe even lekker te klagen, dat relativeert weer! Good luck

  Beantwoorden
 • “Om iedereen in te halen met je elektrische fiets. Wat fietst iedereen toch traag….” Hahaha. Ik heb sinds ik vorig jaar ook een elektrische fiets en die gedachte is mij ook al meermaals opgekomen. Maar o wat is het fijn om terug langere afstanden te kunnen fietsen zonder compleet afgepeigerd te zijn :-).

  Beantwoorden
 • Hahaha die van de elektrische fiets, leuk hoe je altijd weer humor in je blog weet te brengen hoe serieus de boodschap ook is! Goed geschreven, ik denk wel herkenbaar voor chronisch zieken. Ik vind het vooral heel erg dat ik als verpleegkundige heel vaak mensen adviseer minder zout te eten, en dat ze een vochtbeperking moet handhaven etc. Dat lijkt in het ziekenhuis allemaal heel makkelijk maar ik sta er soms te weinig bij stil hoe lastig dit kan zijn in het dagelijks leven. Door jou blog ben ik mij hier wel steeds meer van bewust!

  Beantwoorden
 • Wow is dat een hoax van het veel water drinken voor hartproblemen? Wat gevaarlijk!!
  Ik vind het dapper hoe je overal de humor van inziet, maar ook gewoon boos durft te zijn. Goede balans ❤

  Beantwoorden
 • Best herkenbaar helaas , alleen niet voor mijzelf maar voor mijn 19 jarige zoon die vorig jaar opeens seriuse hartfalen heeft gekregen , maar zo dankbaar voor jouw heerlijke gerechten ❤️ Ha aub zo door , kijk altijd uit Naar je gerechten en nieuwe verhalen , Bianca

  Beantwoorden
  • Oh wat heftig zeg! En nog zo jong….Dank je wel, lief van je!

   Beantwoorden

Write a comment