Lifestyle

Het magische van een suikerspin + WINACTIE

We kennen de suikerspin vooral van de kermis, bij pretparken of zwembaden. Voor Sarah is het iets magisch, want het is te krijgen op bijzondere plekken en van suikerkorreltjes worden zoete spinnendraadjes gevormd. Hoe leuk is het dan om gewoon thuis je suikerspin te kunnen maken? Leuk voor een kinderfeestje bijvoorbeeld!

Een stukje geschiedenis

Suiker in de vorm van dunne draden werd al gemaakt in de 15e eeuw, met name in Italië. Koks smolten de suiker en gebruikten vorken om er draden van te trekken en om er decoratieve vormen van te maken. In Engeland verschenen in de 18e en 19e eeuw recepten met decoraties gemaakt van gesponnen suiker.

In 1899 verkregen John C. Wharton en William Morrison patent op een elektrische suikerspinmachine waarin gesmolten suiker dankzij middelpuntvliedende kracht draden vormde die door de snelle afkoeling vast werden. Een van de uitvinders, William J. Morrison (1860-1926), was jawel… tandarts. In 1906 verkregen zij patent op een verbeterde versie van de suikerspinmachine.

De Amerikaan Thomas Patton ontving in 1900 patent op zijn suikerspin als kermisattractie in het Ringling Brothers Circus. De suikerspin werd in de VS bekend als Fairy Floss nadat het in 1904 op de Louisiana Purchase Exposition tentoongesteld was. In andere Engelssprekende landen is het ook bekend als candy floss en cotton candy. In Nederland verscheen de suikerspin op kermissen vanaf 1908 en is daar sindsdien niet meer weg te denken.

Suikerspinmachine

Een tijdje terug kregen Sarah en ik een geweldige suikerspinmachine toegestuurd voor thuis. Geen enorm apparaat, maar heel handzaam en bovendien een eyecatcher in je keuken of kamer. Hij is heel licht en compact, waardoor hij na gebruik makkelijk op te bergen is en weinig ruimte inneemt. De handleiding is heel eenvoudig en duidelijk waardoor je meteen aan de slag kan.

Bij een winkel kochten we drie verschillende kleuren en smaken suikerspinsuiker, evenals lange houten stokken. Het apparaat werkt overigens heel makkelijk. Na het opwarmen is hij klaar voor gebruik en bovendien is hij makkelijk schoon te maken als je klaar bent.

Binnenkort hopen we het kinderfeestje van Sarah te vieren. Zij is net 9 geworden en ze wist meteen wat ze wilde gaan doen op haar feestje. Het thema wordt ‘kermis’ en ze wil ondEr andere suikerspinnen maken.
Het blijft naast lekker ook fascinerend (voor jong en oud) hoe korrels suiker transformeren tot een suikerspin. Je kunt doordat dit model machine laag is, heel goed kijken wat er gebeurt in de machine en hoe de suikerspin ontstaat.

Het moet wel bijzonder blijven…

Ondanks dat we nu heel makkelijk thuis suiperspinnen kunnen maken, vind ik wel dat het iets bijzonders moet blijven. Dat betekent dat we niet elke dag of zelfs elke week een suikerspin maken en eten.
Goede voeding blijft nog steeds belangrijk, helemaal voor kinderen in de groei.
Evenals snoep en koekjes is het dus verstandig ook suikerspinnen met mate te eten. Maar als het dan zover is, is het elke keer feest.

Wil jij er eentje winnen?

Ik geef een suikerspinmachine (zoals afgebeeld) weg inclusief drie kleuren suiker en houten stokken, zodat je thuis meteen aan de slag kunt en kan genieten van je eigen suikerspin.

Houd mijn Instagram in de gaten, daar verschijnt dit weekend de winactie. Succes!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment