Random

Het dunne lijntje tussen bodypositivity en onzekerheid.

Al een jaar of 15 ben ik op en af wat zwaarder of lichter. Nooit meer dan een bepaald gewicht, maar het fluctueert nogal. En dat heeft direct invloed op hoe ik in mijn vel zit. Gek eigenlijk, want je lijf zegt werkelijk niets over wie je bent en jouw waardigheid. Ondanks dat gegeven blijft het lijntje voor mij heel erg dun. Ik weet het wel en ik voel het wel, maar in praktijk brengen van die zelfverzekerdheid valt soms vies tegen. Gelukkig biedt de juiste kleding de gedeeltelijke oplossing.

Het liefst geef ik mijn dochter van 7 mee dat alle lijven, alle figuren en alle mensen er mogen zijn. Mooi zijn. Dat een paar maatjes meer of minder niet belangrijk is om gelukkig te zijn en jezelf mooi te vinden. Toch betrap ik mijzelf er op dat ik weleens hardop klaag over mijn broek die strakker is gaan zitten of ik uit ongenoegen mijn kleding verwissel voor een outfit waar ik mij prettiger bij voel. Maar wat heb ik te verbergen? Ik hoef toch niets te verbergen?

Oogverblindende benen en gitaar figuur

Hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik ben met mijn lijf en figuur. De grootste onzekerheid verdwijnt, evenals de druk die je kan ervaren in de maatschappij om slank te zijn.
Ik ben klein van stuk en rank gebouwd, maar met het bouwen van mijn heupen hebben ze daar geen rekening mee gehouden.
Omdat mijn taille heel smal is en mijn heupen breed zijn, is mijn figuur volgens bronnen officieel een ‘gitaar’.

En een figuur met mooie rondingen mag dan misschien helemaal ‘in’ zijn, handig is het niet altijd. Zo kan ik snel aankomen in gewicht (ook vanwege mijn lengte) en stapelt vet zich al snel op bij mijn buik en heupen.
Na eindeloos vaak de jojo te hebben uitgehangen heb ik de laatste jaren een behoorlijk stabiel gewicht. Ik heb de balans gevonden waar mijn lijf het heel goed op doet.

Kleding (en met name broeken) blijven soms lastig.  Want broeken zitten niet altijd even goed om mijn taille. Valt de broek goed bij mijn heupen en billen, dan is er vaak veel ruimte over bij mijn buik. En zit het bij mijn buik goed? Dan lukt het vaak niet op mijn heupen en billen er in te duwen. Maar het is zoals het is en dat is prima.

En toch, toch blijft de onzekerheid soms de kop op steken. Op het strand, in een zwembad of op het terras met een jurkje of rok. Mijn velletje is oogverblindend wit, onder andere een gevolg van de Lupus en het niet in de zon mogen zitten.
Bovendien zijn armen en benen inmiddels bedekt met blauw-paarse wolkjes, door mijn andere auto-imuunziekte. Hierdoor ben ik, ondanks dat ik tevreden ben met mijn lijf, op en af onzeker.

Fan van jumpsuits en strandjurkjes

Wanneer je je zeker en prettig voelt, straal je dat uit. Zelfverzekerdheid heeft niets met je figuur te maken maar vooral met je mindset.
Ik mag mij onzeker blijven voelen, echter moet het niet de overhand krijgen. In plaats van onzeker te zijn en bepaalde plekken te verbergen accentueer ik mijn mooie ‘gebieden’. Want wanneer ik mijn mooie taille wil accentueren evenals mijn slanke armen en benen, dan straal ik uit dat ik daar gelukkig mee ben.

Door het dragen van de juiste kleding draag je een steentje bij aan je zelfvertrouwen en uitstraling. Die heupen blijven lekker de rest van mijn leven aan mij plakken. Mijn wit met blauwe velletje zal ook altijd zo blijven.
Door mij te kleden op een manier waarop mijn pluspunten extra goed uitkomen, geef ik die onzerheid minder kans. Zo ben ik de laatste tijd dol op jumpsuits omdat ze mijn taille extra accentueren. De jumpsuits zonder mouwen doen tevens veel goed voor mijn slanke en gespierde armen. En mochten de jumpsuits om mijn taille wat te wijd zitten, dan is het een kwestie van een bijpassend riempje om je middel en klaar!

Op het strand loop ik graag met strandjurkjes of een kimono om mij heen. En dat geeft soms weer kortsluiting in mijn hoofd. Want waarom zou ik niet gewoon met mijn lijf in bikini kunnen en mogen paraderen op het strand?
Het is en blijft een constant gevecht, vooral omdat ik Sarah zo graag wil meegeven dat iedereen prachtig is. En dan zou haar moeder niet alleen in een bikini op het strand durven te lopen?

De jurkjes die mooi zouden staan met mijn figuur zijn de jurkjes met een zogenaamde A lijn. LASCANA heeft een hele uitgebreide collectie met de mooiste jurkjes, kort en lang. Bovendien zijn deze jurkjes zo mooi dat je ze niet alleen op het strand hoeft te dragen, maar gewoon wanneer en waar je maar wil.
Mijn dochter zal nu ze ouder wordt heel goed merken dat ik alsnog onzeker ben zonder een beetje bedekking.
Maar dat ik mij zoveel fijner, relaxter en mooier voel als ik een mooi jurkje over mijn bikini aan heb. Zodat wederom vooral mijn taille, armen en benen mooi uitkomen. En dat veilige en mooie gevoel straal ik uit. Ook naar haar.

Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen? En draag je net als ik graag jurkjes en/of jumpsuits?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment