Lifestyle

Het doorbreken van je routine

Routine is net als je comfortzone vaak een heel veilig iets. Het heeft ook zeker met elkaar te maken, alleen betreft routine soms ook negatieve gewoontes die je graag zou willen doorbreken. Waar zou ik het liefst vandaag afscheid van nemen?

ik

 

 • Door het vele handen wassen in de zorg heb ik enorm droge nagels en nagelriemen. Ik ben al snel geneigd om te gaan pulken aan de velletjes. Met als resultaat dat het alleen maar erger wordt. Doel: niet meer pulken en trekken. Hoe ik dit ga doen? Door de uitdaging met mijzelf aan te gaan en een beloning uit te zetten voor mijzelf. Als ik op 1 november nog steeds mooie en verzorgde nagels en nagelriemen heb, dan mag ik een nieuw luchtje kopen. Anders niet.
 • Ik ben heel goed in het in stand houden van een vicieuze cirkel. Als ik vroeg op moet voor het werk, dan wil ik goed slapen. Want als ik uitgerust ben, verloopt mijn werkdag prettiger en voel ik mij fijner. Maar vaak is het tegenovergestelde realiteit: doordat ik de druk voel om goed te slapen, slaap ik dus amper. Met als gevolg dat ik regelmatig als een zombie naar mijn werk fiets en mij soms bijna ziek van vermoeidheid voel. Ik kan mijzelf elke keer weer streng toespreken en zeggen ‘zie je nou wel’…maar tot nu toe helpt het weinig. Bij navraag blijkt dat ik absoluut niet de enige ben, vooral op maandagochtend. Het komt gelukkig wel steeds minder voor dan een aantal jaren terug, toen ik soms hele nachten slaap oversloeg. Gekke henkie.
 • Ik kan niet stilzitten. Zet een film op en ik wiebel, frunnik, loop heen en weer en klets er vaak doorheen. Verschrikkelijk irritant voor degene die met mij mee kijkt, maar ook niet handig als je toch van een film houdt. Ook al moet ik mijn handen en voeten vastbinden en mijn mond dicht tapen: ik wil leren om eens stil te zitten en echt te relaxen. Blijkbaar kan ik dat gewoon heel moeilijk.

dintjus

 • Ik ben als de dood voor rauwe kip en ei. Als ik ga koken of een eitje bak, was ik minstens vijf keer mijn handen tussendoor. Ook als een vaatdoekje even opgepropt op het aanrecht ligt, gooi ik hem in de wasmand (ook al heb ik hem die ochtend schoon opgehangen). Best een beetje awkward en eigenlijk nergens voor nodig. Hygiëne tijdens het koken oké, maar overdrijven is een kunst. Dat maakt mij een kunstenaar! Ik ga de uitdaging met mijzelf aan om wat minder hardnekkig om te gaan hiermee.
 • ’s Nachts moet ik er vaak uit om te plassen, die routine is moeilijk te doorbreken met plasmedicatie. Maar wat ik altijd al heb gedaan (voor zover ik mij kan herinneren), is voor het naar bed gaan slokjes water nemen. Als ik ga slapen dan drink ik water, tussendoor als ik eruit ga ook. Ik kan niet slapen met een droge mond en word er chagrijnig van. Net als met trek in eten naar bed, dan slaap ik ook niet. Mijn maag moet vol zijn en dus eet ik voor het slapen altijd een broodje. Dit hoort ook bij mijn ‘avondritueel’ en heb er vrede mee, dit patroon doorbreken doen we dus niet.
 • Een ander talent van mij is beren op de weg zien. In de winter meer aanwezig dan in de zomermaanden, maar vreselijk irritant. Als ik in mijn comfortzone zit te chillen is er niets aan de hand en verklaar ik mij voor gek, als ik iets moet ondernemen of er staat iets op de planning wat onbekend is, dan verklaar ik mijn andere persoonlijkheid voor gek. Ik houd graag de touwtjes in handen zodat ik alles onder controle heb, maar vaak werkt ook dat niet (en het lijkt mij niet haalbaar). De komende winter blijf ik graag positief en zie ik het wel. Ik blijf gewoon vaak herhalen; het brengt je tot niets om je ergens druk over te maken, de situatie wordt er niet anders van en de wereld vergaat niet. Laten we hopen dat ik die beren niet tegenkom komend seizoen.

 

Maar laten we realistisch zijn: niet elke gewoonte hoeft doorbroken te worden. Maar slechte gewoontes liever vandaag dan morgen. Welke routine dan wel slechte gewoonte zou jij willen doorbreken?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Ik moet dus ook altijd ’s nachts plassen, heel irritant. Maar aan de andere kant, slaap daarna gelukkig wel meteen door.
  Die beren op de weg zie ik ook regelmatig.. komt een periode aan waarop ik dat meer ga zien ben ik bang.
  Dat wil ik wel doorbreken!

  Beantwoorden
  • Ik zie een nieuwe challenge aankomen! De ‘get rid of the bear’ challenge. Doe je mee? 😉

   Beantwoorden
 • Dat met die kip heb ik ook.. zo vies als ik dat moet snijden! Dan doe ik altijd plastic zakjes om mijn handen haha. En vaatdoekjes, bah! Doe gooi ik na ieder gebruik in de was. Als mijn vriend er dan een ergens oppropt gooi ik hem weg. Vind het zooo smerig!

  Beantwoorden
  • Gelukkig, ik ben niet alleen! Grappig dat je plastic zakjes om je handen doet, haha!

   Beantwoorden
 • Die beren zou ik ook graag wat meer kwijt willen.

  Beantwoorden
 • Interessant om eens over na te denken! Ik zit ook altijd aan die velletjes, dat moet ik ook echt eens afleren. En me druk maken over dingen die dat niet waard zijn is ook zoiets ja…

  Beantwoorden
  • Inderdaad…ik kan genoeg bedenken, maar om ze te doorbreken vind ik nog erg moeilijk hoor!

   Beantwoorden
 • Lijkt me moeilijk om te doorbreken! Ik knaag aan mijn nagels en velletjes… Heb járen kunstnagels gehad maar bij de geboorte van Aukje erf laten groeien. Soms denk ik er weer aan om ze te laten zetten, dan zijn ze tenminste altijd verzorgd…

  Beantwoorden
 • Die beren ja, die moeten nog even uit mijn weg. Omdenken staat dus hoog op mijn to-do lijstje

  Beantwoorden
 • Ik vind het soms ook lastig om stil te blijven zitten. Wat bij mij helpt is om te gaan hardlopen. Dan ren ik de ‘nerveuze energie’ er even uit. En daarna kan ik beter rustig zitten.

  Mijn slechte gewoonte waar ik van af wil is piekeren.

  Beantwoorden

Write a comment