Halfvol Lifestyle

Het beste in iemand vinden. Een lastige opgave.

Noem een willekeurig persoon die je kent en je kan zo een paar goede eigenschappen opnoemen. Soms moet je even nadenken, maar je komt er wel op. Echter, het zien van goede eigenschappen bij onbekende mensen lijkt onmogelijk en tegenwoordig schijnen we liever de slechte eigenschappen van iemand te willen zien én te benoemen. Maar waarom lukt dat dan wel?

gold

Vier handen op één buik kijk ik niet. Nou dat is niet waar, ik heb één aflevering gezien. Soms lees ik wat reacties op Twitter en dan weet ik weer waarom ik niet kijk. Het is één en al oordeel wat er op Twitter wordt geknald. Toekomstige ouders zouden geen kind waard zijn, zijn debiel, tokkies of gewoon heel dom. Niet alleen die reacties vind ik kortzichtig, maar ook het programma zelf.
In mijn ogen worden koppels vaak te schande gebracht voor de rest van Nederland. Het is prachtig dat zij hulp krijgen om een gezonder leven op te bouwen en besef te krijgen wat voor gevaren er zijn door te roken of te drinken, maar ergens lijkt het een soort aapjes kijken. Nederland dat op een beeldscherm mensen kunnen veroordelen, vernederen en deze mensen geen kinderen toewensen.
Nergens op Twitter heb ik een positieve reactie gelezen. Nooit ging het over ‘wat een lieve ouders zullen dat zijn’, of ‘wat doet zij haar best om gezonder te leven’.

Ook al leven de mensen waar het programma om draait niet gezond, hebben ze geen hoge opleiding of voldoen ze niet aan jouw zogenaamde ‘standaard’ en normen, zij zijn ook mensen. Mensen die liefde voelen en geven, hun kind beschermen met hun leven en ook zij hebben het beste voor met hun nageslacht. En ja, ook zij hebben het recht om een kindje te krijgen.

Dan heb ik het nog niet gehad over reacties die je leest onder foto’s op bijvoorbeeld Instagram, of onder video’s op Youtube. Het lijkt haast een sport te worden wie de origineelste, meest  kwetsende reactie kan achterlaten. Persoonlijk gericht of op het uiterlijk, het is een feit.
Het is zo makkelijk om te oordelen over iemand die je niet kent en helemaal als daar een veilig beeldscherm tussen zit. Maar waarom is het dan zo moeilijk om positief over iemand te zijn? Een keer niet te oordelen maar een compliment te geven? Als dat beeldscherm alles zo laagdrempelig maakt, waarom steken we geen veren in elkaars reet?
In plaats daarvan steken we de achterkant van die veer in andermans ogen. Het ‘waarom’ intrigeert mij al lange tijd. Voelt de mens zich er lekker bij als we elkaar veroordelen? Of is het een wedstrijdkwestie en willen we te allen tijde laten zien wie de beste is? De leukste en de slimste? Of heeft het met normen te maken en moeten we die misschien lekker voor onszelf houden in plaats van te gebruiken om een ander mee te vergelijken?

Oordelen kon ik vroeger ook als de beste, daar ben ik heel eerlijk in. Ik hield de oordelen wel voor mijzelf en knalde ze niet online zoals tegenwoordig al snel gebeurt. Het slechte in iemand zien of vinden lijkt zoveel makkelijker dan het goede van iemand zien. Of willen we liever het slechte zien dan het goede? Het gekke is, is dat we onze kinderen volstoppen met positieve aandacht en laten het vaak complimentjes regenen. Maar je kind leren een compliment te geven hoor ik niemand over.
Anyway, wat zou de wereld mooi zijn als we allemaal het goede in elkaar zagen in plaats van het slechte en altijd maar negatief te denken. En daar ga ik Sarah maar al te graag wat over bijbrengen. Een ander complimentjes geven, veren in elkaars reet stoppen en nog even aanduwen. Ja, dat zou mooi zijn!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (12)

 • Dirt sells. Ik kijk het programma altijd wel. Heel eerlijk gezegd: het allermooiste zou zijn als deze tienermoeders geholpen zouden worden zonder een camerateam in hun kielzog. Maar dit soort tv scoort. Zo ook met het programma Lelijke Eendjes. Staat daar een jonge vrouw te huilen omdat ze geen borsten heeft en laat Lieke van Lexmond haar ook nog eens zo lang met ontbloot bovenlijf staan. Deze vrouw had geen geld voor een borstvergroting dus dit programma was voor haar een uitkomst. Want door haar deelname kreeg ze de jarenlange gewenste borstvergroting. Het is lastig en soms zouden mensen tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden, maar dit is wat scoort op tv. Tegenwoordig bestaan er zelfs fora waarop ze blogs afkraken en als je ziet wat daar over en weer getypt wordt.

  Beantwoorden
  • Over alles wordt tegenwoordig gediscussieerd en het is zo makkelijk om een negatieve reactie te geven. Wat letters intypen en enter: that’s it!

   Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens!

  Beantwoorden
 • nooit gezien dat programma.maar dat lief geschreven!iedereen heeft liefde (en veren;-) ) nodig!

  Beantwoorden
 • Zeker iets wat ik mijn kindje straks ook wil meegeven; hoe je iemand een compliment geeft, hoe je kunt laten zien dat je weet dat iemand ergens zijn best voor heeft gedaan etc.

  Beantwoorden
 • Aan de andere kant kiezen die mensen ervoor om op TV te komen en zo te leven. Inherent daaraan is dat er over ze geoordeeld wordt. En ze komen allemaal zó negatief op beeld dat het nog héél moeilijk is om het goede te zien soms. Al heb ik meestal vooral medelijden. Ik heb niet alle afleveringen gezien. Drie denk ik.

  Beantwoorden
 • Ik heb alle afleveringen gezien en ik kan je wel zeggen dat hoe veel ze ook hun best doen het in de meeste gevallen echt verschrikkelijk is voor de baby’s. Ze kiezen er zelf voor om aan het programma deel te nemen.
  Echter vind ik sommige programma’s zoals dubbeltje op zijn kant of uitstel van executie echt verschrikkelijk. Vooral omdat ik er een persoonlijke ervaring mee heb gehad, met een van die programma’s en er totaal geen gedegen onderzoek wordt gedaan. Het is echt aapjes kijken. En daar maken mensen ook zelf de keuze om deel te nemen, maar de aflevering waar ik het over heb, had de persoon in kwestie geen zeggenschap en kon zich niet verdedigen.
  Dat je je dochter wilt leren complimenten te geven dat kan ik alleen maar beamen en dat is een heel mooi doel.

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met jou eens! Echter vind ik wel dat de mensen van ‘vier handen op één buik’ zich zelf opgeven voor het programma en als het goed is weten waar aan ze beginnen. Daarnaast denk ik ook dat wij zelf deze programma’s met een korreltje zout moeten nemen. Iedereen heeft liefde nodig en iedereen voed zijn of haar kind op de voor hun best manier op, dat wij het daar niet mee eens zijn wil niet zeggen dat zij slechte ouders zijn.

  Beantwoorden
 • Ik ben het met je eens. Wat zou de wereld dan mooi zijn. Ik ga er van uit dat die ander zijn best doet, het met en uit liefde doet, net als ik. Met uitzonderingen daar gelaten maar dan ben ik ook meer van actie en niet alleen maar veroordelen en niets doen, als je begrijpt wat ik bedoel. Mooi artikel om weer bewust te worden.

  Beantwoorden
 • Negatieve aandacht is ook aandacht helaas. Ik maak me er zelf ook wel ns schuldig aan betrap ik me op. Niet per se beledigend of kwetsend. Maar gewoon niet zo vriendelijk. Hoewel complimenten de wereld echt veel mooier maken. Ik hoop dat Emily positief en ruim denkend opgroeit en volwassen word. Ik doe daar in ieder geval erg mijn best voor. En vind het ook echt vervelend dat er mensen in onze omgeving kortzichtig reageren op bijvoorbeeld het vluchtelingen probleem

  Beantwoorden
 • Nou inderdaad. Mooi geschreven, ik vind het bizar dat mensen zo zijn. Je mag je mening geven maar als jr alleen maar lullig of kwetsend kan zijn zeg dan niks.

  Beantwoorden
 • O jee ik leef weer eens onder een steen want ik ken het hele programma niet ^^

  Maar ik ben wel van mening en zie dat vooral in comments op instagram bij grote bloggers dat er zo ontzettend puberaal negatief wordt gereageerd. Ik denk dat het voorkomt uit een stukje afgunst en onvrede over zichzelf. Dat door het afgeven op anderen hun zichzelf weer ff beter voelen en hun eigen onvolkomenheden aan het compenseren zijn. Ik hou daar niet van. Reageer dan niet. Vooral de berichten waarin iemand wordt neergesabeld met woorden doordat iemand out of the box experimenteert met bijvoorbeeld make up en zwarte lipstick opheeft en dan ook nog erbij zeggen ‘Ik bedoel het niet kwetsend’…. Hoezo is ‘Je hoofd wordt nu echt heel lelijk en afstotelijk’ niet kwetsend :/ Dus ja ik ken het programma niet maar ben het volledig met je eens dat men vaker zich moet richten op de mooie dingen.

  Mooie discussie 🙂

  Beantwoorden

Write a comment