Op een gegeven moment is het zover: je kindje wordt huilend of roepend wakker in de nacht en blijkt te hebben gedroomd. Voor je kindje is dromen op dat moment moeilijk te beseffen en te bevatten. Dromen is niet echt…maar hoe leg je dat een peuter uit? En hoe verminder je de angst na een nachtmerrie? Ik deel vandaag mijn tips die bij Sarah goed hebben geholpen.De eerste keer weet ik nog goed. Sarah riep ons huilend midden in de nacht en was bezweet en ontroostbaar. Ze kon niet goed aangeven wat er was, maar de volgende ochtend bij het ontbijt bleek het om een nare droom te gaan. Ze werd aangevallen door een bal met stekels en de rest van de dag was ze van slag. Voor haar was het echt wat ze zag en de schrik zat er goed in.
Toen bleek ze dus te dromen ‘ s nachts en voor haar was het echt, want ze had het toch gezien? Even leek ze boos op mij te worden omdat ik aangaf dat het niet echt was, maar na een tijdje begon ze het te snappen. Nu is ze er niet meer bang voor en vraagt ze vol interesse naar de dromen van een ander.
Benoem en leg uit.
Belangrijk is het benoemen en het uitleggen van dromen en nare dromen (nachtmerries). Dat het filmpjes zijn die je ziet wanneer je slaapt, maar dat ze niet echt zijn. Leg uit dat alle mensen dromen en dat de meeste dromen juist heel leuk zijn. Blijf het bespreekbaar maken en vraag regelmatig (in de ochtend bijvoorbeeld) of je peuter nog heeft gedroomd en zo ja, waarover.
Dromen en nachtmerries kunnen worden beïnvloed door wat een kind overdag ziet, meemaakt en hoort. Probeer te voorkomen dat je peuter enge tekenfilmpjes ziet (bijvoorbeeld op Youtube) of een tekenfilm of boek op een verkeerde manier interpreteert.
Bespreek ook je eigen dromen (en die van opa en oma, broertje, zus).
Wat Sarah heel erg hielp en wat haar opluchting gaf, was het feit dat alle mensen dromen. Ook papa en mama, opa en oma…etc. Ook wij dromen weleens vervelend, maar gelukkig zijn de meeste dromen heel erg leuk of grappig!
Het hoort bij het leven en iedereen heeft ook weleens een nachtmerrie. Dat is helemaal niet erg, maar gelukkig zijn ze bedrog.
Maak het visueel.
Er zijn genoeg boeken, films en series over kindjes die dromen over iets. Soms is iets moeilijk in woorden uit te leggen en is het visueel maken veel duidelijker voor een kind en makkelijker voor een ouder. Toen Sarah zag dat ook haar helden uit Paw Patrol dromen was het helemaal snel ‘normaal’.
Naast over de (nare) droom praten is het fijn om een keer je kindje zijn of haar droom te laten tekenen. Hetzelfde geldt voor papa of mama. Zo kun je van elkaar beter begrijpen wat je droomt en hoe het eruit ziet.
Bedenk oplossingen in de ogen van je kindje
Wanneer het voor je kind duidelijk is wat dromen is, is het nog niet zo dat hij of zij niet meer bang is om te dromen. Nare dromen kunnen enorm veel indruk maken op een kind.
Om de angst zoveel mogelijk te verminderen (en te voorkomen dat je kind bang is om te slapen) kun je samen oplossingen bedenken. Bedenk met je peuter waar wil je over dromen en bespreek dat verhaal, leg een toverstok naast het bed om de zogenaamde droom weg te toveren, zorg voor waakhonden in knuffelvorm bij het voeteneind. Bekijk waar je kindje zich veilig bij voelt en bedenk samen een fijne oplossing.
Wat is jouw tip als het gaat om dromende kinderen? Hoe is jouw ervaring?
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?