Mama

Help mijn kind lijkt onverzadigbaar!

Ik mag van geluk spreken dat Sarah een goede eter is. Het avondeten gaat niet altijd geweldig, maar de rest van de dag eet ze alles wat ze voorgeschoteld krijgt. Niks te klagen dus, zou je denken! Alleen…soms lijkt ze onverzadigbaar en word ik onzeker van alles wat ik haar geef. Val ik onder de categorie feeder? Of komt dit wel goed?

Ze lust werkelijk alles. Bijna alles. Want broccoli laat ze het liefst staan en sinaasappels en mandarijnen laat ze links liggen. Maar verder eet ze werkelijk alles wat ze krijgt en zelfs meer dan dat. Gedurende de dag roept ze regelmatig ‘ik heef honger’ om aan te geven dat ze iets wil hebben. Niet alleen een 2 uur na de boterham, maar soms ook direct na een banaan. Ik twijfelde, want kon ze echt trek hebben of klopt dit niet? Ze is natuurlijk in de groei en volop in beweging dus ze kan trek hebben. Maar hoe peil je dat?

We hadden een periode dat ze in de avond vanuit haar bed riep dat ze honger had. Dat was ook niet zo gek omdat ze toen haar avondeten structureel liet staan. Vol liefde smeerde we dan een boterham die ze met smaak op at. Ook al raden ze aan dat niet te doen als je kind slecht eet, een kind die huilend aangeeft trek te hebben geef ik gewoon een boterham. Of dit nou pedagogisch verantwoord is of niet…
Maar gedurende de tijd leek er een patroon in te zitten. Ze at in de avond weer goed en riep nu overdag regelmatig dat ze trek had, ook tussen de maaltijden door. Leek het eerder van serieuze aard te zijn, nu lijkt het vaak op verveling of verdriet.

En als ik iets niet wil, is dat ze leert dat eten verveling kan oplossen. Of verdriet kan wegnemen. Verveling en verdriet neem je niet weg door te eten, maar door actie te ondernemen. Door te praten, even lekker te huilen of weer lekker aan het spelen of lezen te gaan.
Ze roept het wanneer ze even genoeg heeft van haar puzzel, wanneer ze een tekenfilm kijkt of wanneer ze teleurgesteld of boos is.
Eerder nam ze genoegen met een boterham of een stuk fruit, nu is dat niet meer goed genoeg. Waardoor ik meer het idee krijgt dat ze om iets vraagt waar ze op dat moment zin in heeft zodat het haar kan troosten of bezig kan houden. Maar daar beginnen we dus niet aan.

Ik wil mijn kind gezond houden en bewust maken van signalen van je lichaam.  Als je echt trek hebt, dan eet je een boterham of een stuk fruit. Heb je lekkere trek, dan heb je in de meeste gevallen ‘pech’ en zul je moeten wachten tot het wel mag. Het komt ook weleens voor dat mevrouw 4 boterhammen, rozijntjes, een ei en 3 stuks fruit heeft verorberd voor 16.00 in de middag.
Zoetigheid of chips geven we niet op één liga na aan het eind van de middag.
Ook al vraagt ze er om, ze kan wanneer ze trek heeft enkel een boterham, rauwkost of een stuk fruit krijgen. En inderdaad, soms resulteert dat in heel veel poepluiers de volgende dag omdat ze met smaak de hele fruitschaal heeft leeggegeten.
Maar ja…Daarmee zal ze het moeten doen, hoe schattig dat pruilende lipje ook is en hoe ‘stom’ ik daarna ook ben. Ik wil haar niet opvoeden met het idee dat eten iets kan wegnemen, op echte honger na.

Mijn vragen aan andere moeders: Ben ik te bewust bezig? En is dit herkenbaar? Zo ja, hoe gaan jullie hiermee om?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (10)

 • Hier ben ik soms al blij als ze dan dat ijsje dan maar eet. Al is het een halve. Ze eten allebei soms zo bizar weinig, en andere dagen weer de hele dag door. Ze is in de groei. Als je haar geen lolly geeft van hier is je pijn weg, en een stuk taart omdat frozen is afgelopen en ze moet huilen is er niks aan de hand. (Zegt de moeder die net een oreo milka reep aan haar dochter geeft omdat ze haar wervels en bekken gekneusd heeft..)

  Beantwoorden
 • Mijn kinderen eten ook beide erg goed. Waar andere kinderen gaan spelen als er eten op tafel staat blijven zij wachten in de hoop dat ze ook wat krijgen(en eten laten liggen komt in hun woordenboek niet voor)
  Het blijft lastig om goed te doseren maar ene orthopedagoog zei destijds dat ook goed is dat ze voldoende eten en als ze klein zijn het wel ene trootst is maar niet zorgelijk(op latere leeftijd wel). Nu krijgen ze s ochtends 2 boterhammen en cracker, s middags 2 boterhammen en cracker. Fruit en s middags een snoepje en/of koekje, avond eten en toetje.
  Het is en blijft een zoektocht. Ga op je gevoel af.

  Beantwoorden
 • Hier zitten ze bij het onverzadigbaar zijn meestal in een groeispurt. Als ze aangeven dat ze honger hebben mogen ze iets “verantwoords” .’ Als ze honger in de buik hebben voor iets lekkers dan valt het vast mee denk ik altijd.
  Als ze niets eten bij het avondeten gaan ze dus met
  Trek naar bed (hoewel dat met alles wat ze op een dag eten wel meevalt).
  Als ze zich vervelen of verdrietig zijn vragen ze niet om eten valt mij op

  Beantwoorden
 • Heeeel herkenbaar. Onze Madame wordt eindvan de maand 2 jaar en heeft chronisch honger.. Zij eet vaak 6 boterhammen, 2 of 3 crackers, 2x fruit, 1x rozijntjes of een koekje en dan nog avondeten en een toetje.. Tussendoor krijgt ze vaak nog een stukje komkommer. Het is bijna een dagtaak om haar al dat eten te geven! Maar het is strijd en gekrijs als ze niet (zoveel) eet en gezellig als we het hier bij houden..

  Gelukkig is ze perfect op gewicht.. Dus ik ben voor nu tevreden, hihi. Maar het is soms wel heeeel dubbel inderdaad. Herkenbaar!

  Beantwoorden
 • Geen boterhammen geven, maar nuttige dingen zoals fruit of yoghurt. Zo leert ze ook voor later dat als ze honger heeft, ze niet gelijk naar brood grijpt.

  Ik heb ook goede eters en zo heb ik het gedaan, op een gegeven moment aten ze teveel boterhammen. uit gemak denk ik

  Beantwoorden
 • Hier ook heel herkenbaar hoor! Ik geef hem heel veel boterhammen (volkoren, zoveel hij wil, hij is absoluut niet dik) en verder maximaal 3 stuks fruit op een dag. Meneertje is helemaal verzot op rauwkost zoals paprika, komkommer, wortels, tomaatjes…dus dat mag hij als tussendoortje zoveel hij wil. Hij eet ook nog een heel vol bord avondeten. Is wel wat ouder dan Sarah (4 jaar) en speelt ontzettend veel buiten. We hebben een grote tuin en op school laten ze de kinderen ook veel buiten spelen en sporten.

  Ik zou inderdaad je gevoel volgen en als ze een goed gewicht heeft en niet veel snoept er niet te veel mee bezig zijn. In ieder geval zou ik een kind nooit honger laten lijden 😉

  Beantwoorden
 • Ik geef het liefst ook geen ongezonde zoetigheid. Mijn zoon wordt echt onhandelbaar als hij niet op tijd te eten krijgt. Volgens mij geef je echt niet teveel hoor. Vaak gaat het ook in periodes, even opsparen voor er een groeispurt aankomt.

  Beantwoorden
 • Ik denk dat je haar niet teveel geeft. Wat vind ze van rauwkost? Stukjes komkommer snoeptomaatjes worteltjes en paprika zijn misschien ook opties? Of soepstengels?

  Beantwoorden
  • rauwkost is ze dol op en krijgt ze ook elke dag! Rode paprika, tomaatjes en worteltjes zijn favoriet 😉

   Beantwoorden
 • Het is heel herkenbaar!! En mijn bijna 7jarige heeft de lichaamsbouw van mij, dus heeft snel de neiging om uit te zetten. Hier ga ik op zoek naar alternatieven voor de zaken die ze soms wilt eten..

  Beantwoorden

Write a comment