BikkelharT Halfvol

Waar haal ik de energie vandaan als ik de energie niet heb?

Vroeger dacht ik weleens moe te zijn. Ik kan er nu om lachen, want dat ‘moe’ zijn stelde niets voor, als ik het vergelijk met nu. Natuurlijk was ik in de avond moe, wanneer ik naar bed ging. Maar dat was gezond ‘moe’. Niet doodmoe, hondsmoe of uitgeput zoals nu vaak het geval is. Hoe ga ik daarmee om?

De afgelopen jaren heeft vermoeidheid dus een hele andere lading gekregen. Van een beetje opgebrand zijn aan het eind van de dag naar doodmoe wakker worden. Of ineens overvallen worden door allesoverheersende vermoeidheid. Het liefst ga je dan liggen en slapen, maar dat kan niet altijd. En je wil ook niet altijd maar je bed in stappen als je je niet oké voelt. Wat doe ik nou het liefst om mijn energielevel een beetje op te sparen of te vergroten? Ik deel je mijn (persoonlijke) tips.

Vermijd even zoveel mogelijk prikkels. Dus: telefoon weg, geluiden uit, televisie uit en gordijnen naar beneden. Klinkt alsof je een soort kluizenaar wordt, maar zo is niet niet. Alles wat beweegt en geluid maakt leidt af en zorgt voor prikkels. En om mentaal en lichamelijk even helemaal op te laden, is het verstandig om zoveel mogelijk prikkels weg te nemen. Even helemaal niets….en dan kun je zelf kiezen of je er even bij gaat liggen, wat gaat lezen of iets anders wat rust geeft. Of maak een heerlijke wandeling en neem een hele lange warme douche of bad.

Zoek iets wat je energie geeft en waar je je helemaal in kunt ‘verliezen’. Denk aan haken, koken, puzzelen, lezen, films kijken….alles wat je zowel lichamelijk als geestelijk niet uitput, maar je wel positieve energie geeft. Heb je nog niet duidelijk wat voor jou energie geeft? Het is een kwestie van uitproberen!

Wat mij energie geeft? Sarah en bloggen. Door deze twee kom ik mijn bed uit in de ochtend. En dat is belangrijk, want anders zou ik lekker blijven liggen. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk! Dus zoek ook iets waardoor jij je bed uit wiol ‘springen’ in de ochtend en je je elke dag weer op kunt verheugen. Is dat je nieuwe hobby? Je nieuwe cursus of opleiding? Of misschien wel een huisdier!

Wat voor mij goed werkt: negatieve mensen uit de weg gaan. Tegenwoordig lijkt social media gevuld met klagende zure mensen, waar je je vervolgens aan gaat ergeren en soms zelfs bijna je vingers opvreet om niet te reageren. Dat kost kostbare energie! Wat ik daarmee doe? Blokkeren, ontvolgen en weg ermee. Heerlijk rustig en positief. Je timeline ziet er een stuk vrolijker uit en zal je geen energie meer kosten.

Verwen jezelf regelmatig. Wanneer je chronisch ziek bent mag je soms best wat zelfmedelijden hebben (niet teveel, kin omhoog!) waardoor je jezelf af en toe moet verwennen. Lekker stuk chocolade, online shoppen, een massage, bioscoop, uit eten….noem het maar op. Iedereen verdiend deze fijne momenten maar jij al helemaal!

Bedenk voor jezelf hoe je graag benaderd wordt door je omgeving (familie en vrienden). Vind je het fijn dat ze aan je vragen hoe het gaat? Dat ze je een luisterend oor bieden of van advies voorzien? Of heb je het er liever niet over? Denk erover na en zet het eventueel op papier, zodat je het duidelijk kunt aangeven aan de mensen om je heen. Zo voorkom je situaties waar je geen zin in hebt en energie voor hebt. Voor hen fijn en voor jou fijn!

Heb jij nog goede tips? Ik (en andere lotgenoten) zouden het heel fijn vinden om ze te lezen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Stoer, je energie level op peil houden, vooral die van kin omhoog, ik mis nog schouders naar achteren, sociaal media gewoon negeren, vooral het negatieve, mensen zijn geboren om te zeuren denk ik ook wel eens, bedankt voor al je tips, mijn hobby is haken, dan tel je en zet je je gedachten stop, veel energie toegewenst
  Liefs Tineke

  Beantwoorden
  • Haken lijkt mij ook zo fijn! Ik roep al jaren dat ik het wil leren….haha

   Beantwoorden
 • Goed om te lezen. Hier helpt t ook om even rustig te liggen en te spelen met de oudste. En niet te veel achter elkaar doen. Boodschappen doen, even rustig zitten. Stofzuigen, even rustig zitten. Maar goed, ook dat kan niet altijd.

  Beantwoorden
  • Klopt ja die pauzes las ik ook altijd in, indien mogelijk. Scheelt altijd een stukje!

   Beantwoorden

Write a comment