BikkelharT

Gevolgen van te zout eten

Het is niet de bedoeling om je vandaag bang te maken voor zout. Je lijf heeft zout nodig, alleen niet zoveel als dat de meeste mensen op dit moment dagelijks binnenkrijgt. Een tekort aan zout kan alleen voorkomen door uitdroging bij bijvoorbeeld diarree. Een teveel aan zout binnenkrijgen is daarentegen makkelijk, omdat in heel veel eten teveel zout zit. Wat voor gezondheidseffecten heeft teveel zout eigenlijk voor ons lijf? Vandaag leg ik dat aan je uit.

Je eten ‘op smaak brengen’ wordt vaak met zout en peper gedaan, terwijl zout eigenlijk helemaal geen smaak brengt aan je eten maar juist meer smaak verdoezelt. Wat het wel doet, is bij veelvoudig gebruik schade geven aan je lichaam.
Niet alleen voor mensen met een hart- of nierziekte is het minderen van zout belangrijk voor een gezond lijf. Voor gezonde mensen is het risico op orgaanschade door teveel zout eten op langere termijn ook bekend en de risico’s zijn niet mis. Ik bespreek er een paar.

 • Verhoogde bloeddruk. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Voor elke 2,5 gram zout  (1 gram natrium) die je per dag minder eet, neemt de bovendruk met 0,7 tot 1,8 mmHg af en de onderdruk met 0,7 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
 • Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten. In Nederland zouden per jaar ongeveer 2.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten wanneer Nederlanders maximaal 6 gram zout per dag zouden eten.
 • Nierziekten. Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel zout binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
 • Maagkanker. Er zijn aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt.
 • Botontkalking. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt zout eten niet voor problemen met je botten en gebit.
 • Bij een verminderde pompfunctie van het hart: vochtophoping in longen (longoedeem) of benen en buik (oedemen) en benauwdheid.

De meeste effecten gelden bij het gebruik van teveel zout op langere termijn. Het lijkt daarom een ver van je bed show en voor nu niet zo van toepassing, vooral niet als je jong bent. Toch is het verstandig om op jongere leeftijd al op je zoutiname te letten. Je kunt het zien als een investering in de toekomst. Ik heb op korte termijn ook al positieve effecten ondervonden van het minder zout eten.

zout

De voordelen van minder zout eten die ik op korte termijn heb ervaren zijn:

 • Lagere bloeddruk en mijn hartslag is rustiger;
 • Minder dorstgevoel;
 • Minder opgeblazen gevoel;
 • Ik proef mijn eten beter.

Doordat ik geen zout meer gebruik doordat ik alles vers maak (ook sauzen) en geen zout gebruik om mijn eten op smaak te brengen, ben ik veel beter de smaken van mijn eten gaan proeven. Zout overheerst qua smaak waardoor je andere kruiden minder goed proeft.

Maximale hoeveelheid zout per leeftijdscategorie:

Leeftijd
  Maximale
hoeveelheid
zout per dag
in grammen
  Maximale
hoeveelheid
natrium per dag
in grammen
0 tot 6 maanden minder dan 1 minder dan 0,4
7 tot 12 maanden 1 0,4
1 tot 3 jaar 3 1,2
4 tot 6 jaar 4 1,6
7 tot 10 jaar 5 2
11 tot 14 jaar 6 2,4
ouder dan 14 jaar 6 2,4

Heb jij het idee dat je teveel zout eet, of let je er goed op? Was jij op de hoogte van bovengenoemde gezondheidseffecten? Ik ben benieuwd naar je antwoord!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ik vind het helemaal niet lekker als mijn eten zout smaakt, haha. Er zijn inderdaad zoveel kruiden die lekker smaken, veel leuker om dat in gerechten te gebruiken, zout is maar saai.;). Ik gebruik nooit zout en maak ook altijd zelf sauzen. Goed dat je erover schrijft, want het is inderdaad niet zo gezond en niet altijd nodig. 🙂

  Beantwoorden
  • Ik vind het nu ook zo vies als ik iets eet met (veel) zout er in! Het neemt inderdaad heel veel smaak weg, jammer is dat. Helaas weten veel mensen nog niet hoe slecht (en vies) zout eigenlijk is.

   Beantwoorden
 • Ik gebruik met koken oid echt nooit zout. Ik ben zo opgevoed en weet niet beter. Vind het altijd erg raar als mensen zout bij het koken vd aardappelen doen. Ik voeg dus zelf nooit iets toe qua zout maar het zit vast al in veel producten die ik wel eet..

  Beantwoorden
  • Ja het is gek dat veel mensen dat door de aardappelen, rijst of groenten doen. Het is helemaal niet nodig eigenlijk. Helaas zit er heel veel verborgen zout in veel producten, maar als je je sausjes zelf maakt kom je al een heel eind!

   Beantwoorden
 • Ik moet juist veel zout eten omdat ik een te lage bloeddruk heb, eigenlijk eet ik het ook wel graag vooral kruidenzout 😉

  Beantwoorden
 • Jullie zien de zouten als boosdoener als het om geraffineerde natrium zout gaat en daar hebben jullie volkomen gelijk in.
  Zouten hebben bomvol mineralen denk aan Keltische zouten die wel bijdrage hebben voor de gezondheid

  Beantwoorden
  • Ook bij ‘natuurlijke’ zouten zit er een max van 6 gram per dag. Kom je daarboven, dan kan het wel tegelijk schade toebrengen aan je gezondheid. Dan maakt het dus niet uit wat voor soort zout/natrium je gebruikt.

   Beantwoorden

Write a comment