Zonder pakjes en zakjes

Gerechten zonder pakjes en zakjes 110. De gehaktballetjes van Ikea.

Iedereen heeft tenminste één meubel van Ikea in huis en daardoor kent bijna iedereen de gehaktballetjes die je bij de Ikea kunt eten. Wist je dat je ze heel makkelijk zelf kunt maken? Hierbij het recept!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400 gram gehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel foelie
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 theelepel dille
  • Peper, zout
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 100 ml bouillon (groente, rund of natriumarm)
  • Boter of olie

 

Wat moet je doen?

Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en alle kruiden behalve de dille. Draai er ballen van.

Verhit boter of olie in een braadpan of koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin en gaar. Haal het gehakt uit de pan en laat het vuur aan. Voeg de bloem toe aan het vet wat achterblijft en bak de roux kort. Voeg de bouillon toe en roer goed door tot er een dikke saus ontstaat. Voeg nu de room toe en de dille. Verwarm het geheel tot er een gladde saus is ontstaan. Voeg de balletjes toe aan de saus en verhit het geheel nog even kort. Serveer met aardappelpuree, rösti, frietjes of gewoon zo! Eet smakelijk!

Benieuwd naar alle andere recepten zonder pakjes en zakjes? Het zijn er al meer dan 100 en je vindt ze hier!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

  • Ik ben een ramp op het gebied van gehaktballen. De buitenkant is altijd zwart en de binnenkant rauw. Dus ‘bak ze rondom bruin en gaar ‘… Hoe doe je dat?

    Beantwoorden
    • Hi! De belangrijkste dingen om een gehaktbal te laten slagen is: genoeg boter en een niet te hoog vuur. Je begint met de gehaktbal dicht te schroeien op hoog vuur en zodra de buitenkant bruin is, zet je het vuur laag en laat je de gehaktbal verder garen. Het balletje regelmatig omdraaien en rustig laten garen (30 minuten moet voldoende zijn). Je kunt eventueel de deksel op de pan doen om te voorkomen dat de gehaktbal droog bakt en je boter bij het vlees moet doen. Succes!

      Beantwoorden
      • Dankjewel! Ik ga het eens proberen!

        Beantwoorden
  • Ik heb het recept uitgeprobeerd en wat was het lekker zeg! Heerlijke smaak en de saus was ook lekker 🙂

    Ik ben altijd een beetje huiverig met gehaktballen (zwart van de buitenkant en rauw van binnen), maar dit keer is het gewoon goed gegaan, dankzij jouw duidelijke beschrijving.

    Deze gehaktballetjes zijn dus zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
  • Het “geheim” van die gehaktballetjes, is natuurlijk ook de structuur.
    Het gehakt is gemengd (in vetgehalte) ondanks dat alles rundergehakt is, maken ze in Scandinavië duidelijk zichtbaar wat het vetpercentage is vh gehakt. Enfin, verse ui tot pulp maken in staafmixer. Gehakt erbij en ei in de staafmixer,peper, zout. En dan… spa rood erbij in de mixer. Raar maar echt waar. Uur in de koelkast en daarna balletjes draaien en gelijk de pan in.

    Beantwoorden

Write a comment