recept Zonder pakjes en zakjes

Gerechten zonder pakjes en zakjes #328. Wokpaste ketjap en sambal badjak (Conimex)

Sambal en ketjap bevatten allebei enorm veel zout. Het is dan ook niet gek dat de wokpaste van Conimex een berg zout (en suiker) bevat. Hoe je dit gerecht gezonder maakt? Door het zelf te maken en zuiniger te zijn met suiker en zout. Maar….hij blijft net zo lekker. Of nee, eigenlijk veel lekkerder dan uit een pakje!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 350 gram rijst of woknoedels
  • 350 gram kip in blokjes of runderreepjes (vis kan ook!)
  • 300 gram wokgroenten naar keuze
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • Halve ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels (zoutarme) sojasaus of ketjap
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • Halve tot 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel laos (galangawortel)
  • Rasp van een halve limoen (schil)
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • Peper naar smaak
  • Boter of olie

Wat ga je doen?

Bereid de rijst of de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit in een wok de boter of olie met de knoflook en ui. Fruit dit aan en voeg de blokjes kip of reepjes rundvlees toe. Bak deze rondom bruin.

Voeg de wokgroenten toe en roer door. Voeg alle kruiden toe gevolgd door de sojasaus of ketjap en de kokosmelk.

Rasp met een zesteur de schil van een halve limoen en voeg dit toe aan het mengsel.

Meng het vlees en de groenten met de noedels of serveer het bij de rijst. Eet smakelijk!

Benieuwd naar alle andere recepten zonder pakjes en zakjes? Het zijn er al ruim 320 en je vindt ze hier! En heb je een verzoek voor een recept? Mail mij dan gerust of stuur via Facebook of Instagram een berichtje.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

  • Hoi Geertje,, ik mis 1 ingredient bij dit recept , ik mis de sambal badjak. Ander vraagje, m.i. maakt het nogal verschil of je sojasaus of ketjap gebruikt qua smaak toch?

    Beantwoorden
    • Hi! Klopt, de sambal badjak staat er niet tussen. Dit is bewust omdat een potje sambal voor mij onder pakjes en zakjes valt. Het bevat namelijk enorm veel ‘troep’ naast een berg zout 😉
      Je kunt het zelf natuurlijk wel toevoegen, maar ik heb voor chilipeper gekozen om toe te voegen, zodat je niet zoveel zout binnen krijgt (en dat is fijn voor de volgers met een zoutbeperking)
      Ketjap of sojasaus maakt niet zoveel uit, sojasaus bevat flink minder suiker dan ketjap.
      Maar ook hier ben je uiteraard helemaal vrij in om zelf de keuze te maken.
      Groetjes!

      Beantwoorden
      • Sambal valt bij mij niet onder de pakjes en zakjes, het zit namelijk in een potje… je hebt gelijk dat er een hoop troep inzit, daar was ik me niet zo van bewust.. nog nooit zelf sambal gemaakt… en al helemaal geen sambal badjak.. dit wordt dus een uitdaging….

        Beantwoorden
  • Hoi Geertje, waar koop ik zoutarme ketjap?

    Beantwoorden
    • Hi! Bij de supermarkt bij het dieet-schap van zoutarme producten!

      Beantwoorden

Write a comment