Halfvol

Genieten doe je zo

Geniet ervan! Heb je genoten van je dag? Ik ga er eens lekker van genieten! Makkelijk gezegd en altijd goed bedoeld, maar hoe doe je dat nou, genieten? Ik geef vandaag bruikbare tips om te genieten van het nu.

Het gevoel van geluk kun je niet najagen. Het is een ongrijpbaar gevoel dat vaak kort om de hoek komt kijken en ook snel weer weg is. Geluk oproepen en ervan genieten lukt je alleen als je leeft in het moment. Dan heb ik het over nu, dus niet gisteren en ook niet morgen. Altijd was ik bezig met wat voor mij lag. Nu was niet belangrijk, ik keek altijd uit naar de toekomst en naar de plannen die voor mij lagen. Volgende week, volgend jaar of verder weg. Maar als je echt wilt genieten van het geluk, zul je in het nu moeten leven. Alles wat telt is het hier en nu. Dat probeer ik tegenwoordig ook veel vaker te doen. Ik leef bij de dag, want het gaat om nu en niet om straks. Straks kan je geen geluk geven, nu wel.  Het is bewezen dat hoe vaker je geniet, hoe gelukkiger je bent. Ik geef je wat ideeën om je op weg te helpen.

 

loesje

♥ Probeer eens als je naar muziek aan het luisteren bent, met volle aandacht te luisteren. Luister wel naar muziek die je mooi vindt. Probeer niet alleen de tekst of melodie in je op te nemen, maar ook de klanken, effecten en achtergrondstemmen. Geniet eens met volle teugen van muziek en sluit je ogen, dan gaat het makkelijker. Het enige wat telt op dat moment, is de muziek. Meer niet.

♥ Heb je een huisdier? Geniet dan eens met volle aandacht van een spelende hond of kat. Heb je geen huisdier? Kijk dan eens naar buiten en geniet van spelende kinderen, of van je eigen kind als je die hebt. Neem het spel in je op en concentreer je op degene die speelt.

♥ Blijf eens stilstaan om een zonsondergang te bekijken of een mooie lucht met wolken. Neem het plaatje in je op en geniet van de aparte vormen.

♥ Verwen jezelf eens met een goed glas wijn of lekkere hapjes. Wil je het helemaal bond maken? Neem het mee in bad en neem even de tijd voor jezelf. Neem de smaken in je op van de wijn en de hapjes. Niet je mond vol proppen zoals je met chips wel eens doet, maar hapje voor hapje. Neem de geur van het badschuim in je op en voel de warmte van het water.

♥ Ren je altijd weg voor de regen? Trek de stoute (en warme) kleren en laarzen aan en geniet eens van de regen. Voel de druppels, stamp als een kind in de plassen en ruik de geur van de regen in de natuur.

♥ Als je in de stad wandelt, neem dan eens de omgeving en de mensen in je op. Loop er niet voorbij met je handenvol tassen, maar bestudeer aandachtig.

♥ Stel dat je een keer ergens op moet wachten of je verveelt je even, doe dan een keer niets. Laat die telefoon in je tas en kijk gewoon eens om je heen en ervaar de omgeving en de mensen die je ziet.

happy

♥ Af en toe in gedachten verzinken is heerlijk, maar probeer vooral in het moment te blijven. Gedachten gaan vaak over wat gister gebeurde of wat er morgen op de planning staat. Ook kunnen gedachten gaan over situaties waar je bang voor bent en die nooit zullen gebeuren. Maar door vooral in het nu te leven, kun je genieten. Als je verzonken blijft in gisteren, morgen of stel dat…dan kun je niet genieten.

♥ Richt je aandacht eens een paar minuten op je ademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond. Dit werkt heel ontspannend.

♥ Plan elke dag een momentje of een paar momentjes voor jezelf. Trek jezelf terug met een goed boek, een warm bad of ga heerlijk winkelen. Kies elke dag voor een andere activiteit, dat werkt het best.

♥ Maak een ‘Ik geniet’ boek waarin je elke dag momenten opschrijft waar je van genoten hebt. Door deze momenten vast te leggen worden ze waardevol en maakt het je makkelijker om van de kleine momenten te genieten. Ook kun je makkelijk terugblikken als je opzoek bent naar positiviteit.

♥ Ten slotte: probeer op een dag, hoe druk deze ook kan zijn, lichtpuntjes te zoeken. Het zit vaak in de kleine dingen, zoals die lekkere koffie, een goed boek, de geur van eten of een knuffel.

 

Genieten van het leven is een kunst en je kunt er echt beter in worden. Vraag jezelf eens regelmatig af of je aan het genieten bent. Is dat niet zo, probeer dan de situatie te veranderen zodat je wel kunt genieten. De situatie gooit nooit roet in het eten, wel je gevoel en aandacht. De komende tijd ga ik een ‘ik geniet’ boekje bijhouden waarin ik elke dag genietmomentjes in schrijf. Ik zal ze over een tijdje met jullie delen. Doen jullie mee?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (8)

 • Leuke tips! En inderdaad, soms moet je even een beetje moeite doen om te genieten. Om je te beseffen dat je nu leeft en alleen nu kunt genieten.

  Beantwoorden
 • Wat een leuke en goede tips! Ik vind het ook altijd erg moeilijk om in het nu te leven, want ik denk al veel te snel aan wat er nog komen gaat. Ik ga zeker een paar tips gebruiken, want ik moet eigenlijk ook nog beter leren hoe ik nou écht kan genieten. 🙂

  Beantwoorden
 • Wat een handige tips! Ik ga deze zeker gebruiken, want ik mag echt wel meer in het nu gaan leven en meer genieten van het leven.
  Ik leef heel erg in de toekomst en kan mezelf ook nog wel eens betrappen op het verleden.
  Ik ga deze tips gebruiken. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Dank je! Ik ben benieuwd of het je gaat lukken. Ik vind het zelf nog best lastig soms…

   Beantwoorden
 • Wat een leuke tips allemaal. Vooral een “Ik geniet” boekje is heel leuk.

  Beantwoorden
  • Ja dat is het zeker! Ik ga proberen hem bij te houden 🙂

   Beantwoorden

Write a comment