Mama Random

Codetaal tussen papa en mama.

Een codetaal om je kind te beschermen…niet tegen iets vreselijks of gevaarlijks, maar tegen het eisen van datgene wat er gezegd wordt. En om te voorkomen dat er een flinke strijd volgt (want daar heb je soms echt geen zin in). Herken jij dat, geheimtaal met je partner in het bijzijn van je kind(eren)?

‘Heb jij nog bananen gehaald?’ ‘Mama naan. Naaaaaan’. Ze begint te huilen en eist nu een banaan. Ik leg haar uit dat ze nu geen banaan krijgt, maar dat we die moeten kopen. Het wordt een lastige discussie van ongeveer 10 minuten. Even later is ze weer vrolijk.
‘Vergeet je niet haar speen mee te geven?’ ‘Ja, peen! Peeeeeeen’. En we beginnen weer van voor af aan. Het is niet zo dat ik hele geheime gesprekken voer met manlief wat zij niet mag volgen, maar sommige woorden hebben hier een codewoord gekregen. Om een strijd te voorkomen en mevrouw niet teleur te stellen. Want beeld je in: tranen, krijsen en met spullen gooien (mindful kind joh!)

DSC_1053

Zo is een banaan hier een ‘gele rakker’, een speen heet hier de ‘chuppa chup’ en rozijntjes zijn kleine bruine dingetjes. Licht autistisch legt ze de rozijntjes altijd op de televisiemeubel en het lege doosje moet rechtop staan. Ze is er dol op en daarom is een codewoord voor ons een goede oplossing.
Het kostte even wat tijd en je moet er creatief voor zijn aangelegd, maar het is het meer dan waard. Na even geoefend te hebben begrijpen we elkaar prima. En het is een soort hobby geworden om de leukste codenamen te bedenken voor al het eetbaars wat hier in huis rondzwerft.
Ja, we hebben te maken met een onverzadigbaar meisje. Ze lust alles en eet hartstikke goed, maar heeft daarnaast ook altijd zin in eten. En te dik of te groot moet ze natuurlijk ook niet worden.

Dan hebben we het nog niet gehad over kaas. Kaas is haar alles, haar lust en bijna haar leven. Elke vrijdagmiddag stapt ze met opa op de fiets om naar de kaasboer te gaan. Ze loopt vervolgens de winkel uit met een dik plak én een grote grijns. Kaas en Sarah, het zijn bijna synoniemen.
Thuis loopt ze elk uur richting de koelkast om kaas te vragen. Tot stampvoetend aan toe, maar ze krijgt 1x per dag een plakje en alleen als wij dat aangeven. Voor kaas was het trouwens ook niet zo moeilijk een codewoord te bedenken. Het ‘gele goud’ is hier goed op zijn plek.
Soms valt het woord ‘boek’, wat op dat moment niets te maken heeft met boekjes voorlezen. Voor Sarah wel, altijd.
Voorlezen vind ik ontzettend leuk en dat doen we heel vaak (en soms leest zij mij voor), maar het kan met het huishouden, koken of vermoeidheid niet de hele dag. Een ‘boek’ noemen we dan maar verhalen in een kaft. En dat werkt tot nu toe prima.

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom je codetaal moet verzinnen als je consequent bent als ouder. Prima als je dat vindt en doet, maar consequent zijn is hier soms niet genoeg en heel soms gewoon lastig. Wanneer de batterij leeg is of we zijn allebei moe, dan is er weinig zin in gedoe.
En met zogenaamde codewoorden besparen we ons dat restje energie. En bewust zijn we ons van het feit dat het op een gegeven moment niet meer werkt wanneer ze meer gaat begrijpen. En dat is prima, want dan begrijpt ze ons ook beter als we uitleggen waarom ze iets (nog) niet krijgt. Er is dan meer ruimte en besef om te onderhandelen.

Ik ben heel benieuwd of jullie codetaal gebruiken thuis en zo ja, welke woorden? Ik zou het leuk vinden als je ze hier zou willen delen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (18)

  • Wij deden ook aan codetaal, maar mijn 7 jarige dochter trapt hier niet meer in. Als ze iets “vreemds” hoort, dan vraagt ze gewoon door. Wij zouden onderhand onderling in het Engels moeten praten om in codetaal te kunnen praten. Die taal kent ze tenminste nog niet.

    Beantwoorden
  • Ja hier ook codetaal, stuk makkelijker aangezien ik niet altijd de tijd heb om een discussie aan te gaan. Hier noemen we het woord vaak in het Engels. Nu ze nog klein zijn werkt dat prima!

    Beantwoorden
  • Haha! Wat leuk en slim over nagedacht!
    Mijn ouders deden dat vroeger ook… Hoe ouder ik werd, hoe meer duidelijk het werd dat ze Engels tegen elkaar spraken… Daar konden ze heel erg lang mee door gaan…

    Beantwoorden
  • Hahaj wat grappig! Zelf doen we dat (nog) niet, want daar is ons zoontje nog te klein voor. Maar vroeger thuis noemden we kaas ook altijd het gele goud omdat de hond anders helemaal wild werd. Het heeft echt even geduurd na haar dood voor we weer ‘kaas’ zeiden.

    Beantwoorden
  • Daar heb ik helemaal niet bij stilgestaan dat zulke situaties ook gaan komen hihi. Thanks voor je blog, want dit ga ik zeker onthouden voor als het bij ons zover is. Dat gaat nog wel even duren, maar je kan het alvast maar weten 😉

    Beantwoorden
  • Dat doen we hier ook, dan omschrijven we het als die bruine dingen met gele poppetjes (minions vlokken), of papa met haar gaat swimming en bad wordt gespeld

    Beantwoorden
  • Wij hadden niet echt codetaal. Wat wij wel vaak deden wat het woord spellen.

    Beantwoorden
  • Wij hadden woordenn voor zowel kind als hond .

    Op een gegeven moment als mn vriendin en ik samen waren spraken we vaak engels… alleen mijn dochter sprak al vloeiend engels toen ze 7 was, de hare niet… dus mijne pikte al snel het 1 en ander op… het duurde ff voor ik door had HOE goed ze engels kon lol

    Beantwoorden
  • Zo grappig om te lezen, leuk dat jullie daar zo creatief mee omgaan 🙂 !

    Beantwoorden
  • Gouden bogen – Mac Donalds
    Dingen op een stokje – Ijsje
    Gele staafjes – patatjes

    Beantwoorden
  • Wat slim! Hier zou dat ook wel handig zijn voor woorden als banaan, eten, koek, bad, en bouwen. Ik ga er eens een paar voor verzinnen, thanks voor de inspiratie 😉

    Beantwoorden
  • Yup, herkenbaar.. vooral douchen en in bad is hier een drama als t gezegd wordt maar wanneer wij dat niet vandaag willen doen. Dus ik spel het idd of ik zeg “dat wat we doen na t eten en voor t slapen” ?

    Beantwoorden
  • Haha, heel erg leuk om te lezen. Kan me heel goed voorstellen dat je dit zo doet. Merk het al bij mijn neefje en nichtje, die zijn nu 5 en 3 (sorry, BIJNA 4). Als mijn broers hier in huis zijn en er staat iets te gebeuren wordt er ook hoop codetaal gesproken.

    Beantwoorden
  • Die van de kaas vind echt te grappig, mijn man en ik eten ook echt veel kaas, als de hond het woord kaas hoort komt ie al over eind, dus ik ben benieuwd hoe dat dalijk met Emily gaat ?? wij deden dat vroeger bij mijn broertje vaak, anders wilde die inderdaad geljjk dat gene per se hebben. Krentenbollen, appel, banaan

    Beantwoorden
  • Hahahahahahaha brilliante woorden!

    Beantwoorden
  • Hahahaha gele rakker, chuppa chup ik lig dubbel. Bij ons nog niet van toepassing, maar ik onthou ze

    Beantwoorden
  • Haha wat een leuk idee zeg!
    Erg slim en handig.

    Liefs xx

    Beantwoorden
  • Wat slim bedacht, vooral die gele rakker is geweldig haha! Hier is de code taal nog niet nodig maar wel goed om even in gedachten te houden mocht het wel zover zijn 🙂

    Beantwoorden

Write a comment