Lifestyle

Geachte veganist met je voet tussen mijn deur.

Vol enthousiasme plaatste ik een aantal maanden terug een eetdagboek op Youtube. Ik filmde een paar dagen lang wat ik at tijdens het Killerbody dieet. Naast positieve en wat negatieve reacties waren er ook bijzonder verwijtende reacties. Ik moest veganist worden. Wat? Veganist. Wat? Of je worst lust. Ik wel dus.

Even een disclaimer vooraf (aangezien ik anders alle veganisten over mij heen krijg): Van mij mag je zelf bepalen wat je eet en waarom. Of je nou vegetarisch, veganist, alleseter of kannibaal bent…het maakt mij werkelijk geen ene gehaktbal uit.
Je moet doen waar jij je goed bij voelt en ik heb meer dan respect voor je wanneer je iets met volle overtuiging doet. Het is dan ook absoluut niet mijn bedoeling om alle veganisten te kwetsen, want met veganisme zelf is absoluut niets mis. Ik beschrijf hier enkel een bepaalde houding die mij stoort en die ik bij een groepje mensen zie. 

Ik had veel commentaar verwacht op mijn eetdagboek. Want ja, Fajah is nou eenmaal een omhooggevallen diëtist die nergens verstand van heeft. Vind je het gek dat je afvalt met zo weinig calorieën? Ik probeerde op elke reactie rustig en normaal te reageren, maar ik moest vervolgens meteen ‘rustig doen want het was goed bedoeld’. Tja.

Dat terzijde, wat ik heel vervelend vond was het gevoel dat een paar veganisten mij gaven op onder de video op Youtube. Naast reacties als ‘wat knap van je’ of ‘wat eet je weinig, dit is niet goed voor je’, kreeg ik ook opmerkingen als ‘je moet veganist worden’.
Of nog mooier ‘je moet die troep niet eten, je zou veganist moeten worden. Of kort maar krachtig ‘Just go vegan!”Ik denk dat je een veganist moet worden, maar succes met afvallen met al die vette troep’.  ‘Doe eens onderzoek naar veganisme!’ En ga zo maar door. Mijn beeld werd steeds groener, mijn hoofd steeds roder. Van woede pakte ik een paar plakjes kipfilet uit de koelkast en propte die met volle smaak naar binnen. Wat nou vegan?

zondag7

Je begrijpt misschien wel dat ik een beetje gestoord werd van alle opmerkingen. Je mag vinden wat je wilt, dat ik te weinig eet of dat het dieet slecht is, maar mij proberen te bekeren tot veganist voelt op zijn zachts gezegd vervelend. Als een soort Jehova getuige stopt de betreffende veganist zijn voet tussen de virtuele deur en probeert zieltjes te winnen onder blogs en vlogs. Groene zieltjes, zieltjes zonder vlees en zieltjes die kwetsbaar zijn voor commentaar.
Er wordt je een schuldgevoel aangepraat omdat je ’troep’ eet en je doet alles nu blijkbaar verkeerd. Veganist zijn is goed en dat is wat je wilt. Toch? Geef nou maar toe, just go vegan!

Veganisme geeft mij altijd een groen gevoel. Een gevoel van vers gemaaid gras, het sap van een komkommer en een eetlepel lijnzaad. Met in de tuin rondhuppelende kipjes en schapen in de veronderstelling dat deze dieren er niet zijn om gegeten te worden. Prima, ook ik aai ze graag op de kinderboerderij zonder dat ik ze meteen opeet. Komkommer smaakt mij ook geweldig goed en gras ligt heerlijk. Maar ik kan daar niet op leven en teren, ik kauw nogal graag op een stuk vlees. Of vis. Of een gebakken ei.
En wat je eet en wat je doet dat is altijd goed, als je maar jezelf niet voor de gek houdt en een ander gewoon in zijn waarde laat. Hopelijk mag ik nog verder gaan met afvallen, aangezien er met afvallen ook een hoop vlees verloren gaat.

Echt, ik houd van mens en dier, ik houd van de natuur. Ik geniet wanneer ik buiten ben en dieren zijn mijn beste vrienden. Maar ook mijn beste maaltijden. Ik respecteer het wanneer iemand dit niet wil of kan. Een veganist respecteert ook, maar ik trek dit na deze opmerkingen weleens in twijfel.
Een veganist hoort zoveel van de mens en dier te houden, maar waarom ontbreekt dan een stuk respect voor levende wezens? Verlies je die wanneer je geen vlees noch eieren meer eet? Ik houd in ieder geval van beestjes en het eten van beestjes.

Sorry, ik ben blijkbaar een vleesetende plant.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (17)

 • Gatsie wat vervelend. Sorry geen interesse is aan de deur redelijk snel gezegt (al komt dat ook biet altijd binnen en staan ze er een week later weer). Idd respect hebben voor wat een ander doet, met alles. Je hebt t goed verwoord zo!

  Beantwoorden
 • Ik ben altijd van mening dat je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Als iemand anders veganist wilt worden, prima! Als een ander dat niet wilt, ook prima! Zelf ben ik vegetariër, maar ik zal niemand anders proberen te overtuigen om dat ook te worden. Die keuze is lekker aan ieder persoon zelf!

  Beantwoorden
 • Lekker doen wat je zelf wilt. Ik ben zelf een zeer gelukkige carnivoor 😉

  Beantwoorden
 • Iedereen mag lekker zelf weten wij hij of zij eet, zolang je anderen er maar niet mee lastig valt. Wat een leuke blog om te lezen, leuk geschreven met humor! Alleen wel een beetje jammer van de aanleiding.

  Beantwoorden
 • Jeetje, respect voor elkaar is tegenwoordig in zowel de online-wereld als de echte wereld ver te zoeken. En dan vinden ‘ze’ het gek dat iedereen zo individualistisch word. Ik noem mijzelf altijd vagitariër. Ik zou mijn biefstuk niet kunnen missen, maar wil altijd graag weten waar mijn vlees vandaag komt (vaag over vlees, vandaar vagitarër). En als dat betekent dat ik een wat duurder stukje moet kopen, prima, eet ik een dag vis of geen vis/vlees. Lekker van genieten!

  Beantwoorden
 • haha, omg mensen kunnen overal issues over maken he? lekker doen en eten wat je zelf wil. Mij maf je wakker maken voor een biefstukje hoor

  Beantwoorden
 • Aangezien deze brief aan mij gericht is en je blijkbaar toch weer reacties van vegans wilt, bij deze.

  Jij moet zeker doen wat je zelf wilt (zo te zien doe je dat ook gewoon) want jij schrijft toch ook over je dieet en afvallen e.d. maar blijkbaar mogen wij vegans niet trots zijn op het feit dat we vegan zijn want daar heeft de normale mens last van.
  Wij zijn trots omdat we de wereld verbeteren en het is k*t dat de normale mens de moeite niet neemt zich in het veganisme te verdiepen maar er wél een mening over heeft. Zoals jij nu in dit artikel doet, als je je eerst een beetje erin had verdiept dan had je ons misschien iets meer begrepen en geen brief aan ons hoeven te schrijven. Want wij eten echt niet alleen maar salade, integendeel ik kan gewoon oreo’s patat en brood eten wat ik wil en daar hoeven geen dieren voor te leiden.

  Beantwoorden
  • Als jij je aangesproken voelt, dan mag je ook zeker reageren.
   Ik schrijf nergens dat ‘jullie vegans’ niet trots mogen zijn. Ik schrijf wel dat ik respect heb voor levenswijzen zoals een veganistische leefstijl. Waar het om gaat (als je goed had gelezen had je dit al geconcludeerd) is de bemoeienis van de levenswijze van een ander. Trots zijn is iets heel anders dan een ander proberen te bekeren tot iets wat in jouw ogen goed is. Dat kun je niet beslissen voor een ander, dat moet iemand zelf beslissen.
   Ik schrijf deze brief niet omdat ik jullie leefstijl niet begrijp (komkommer en gras is met een knipoog…ik weet best wat jullie allemaal mogen eten) maar omdat ik de bemoeienis zat ben.
   Moraal van het verhaal: blijf gewoon trots op je vegan leven, maar laat een ander in zijn of haar waarde in plaats van een ander een slecht gevoel te geven en de schuld te geven voor al het dierenleed in de wereld.

   Beantwoorden
  • Wat een onaardige reactie weer zeg! Ieder zijn eigen ding. Jij voelt je aangevallen door deze blog blijkbaar, anders zou je niet zo’n oordeel hebben. Heel knap dat jij veganist bent en hierdoor de wereld verbetert, die beslissing kan je alleen voor jezelf maken dus laat de rest met rust. En by the way, dieren ‘leiden’ niet, maar ‘lijden’. Ik hou van mijn biefstukje, en met mij vele anderen. Mijn excuses aan de koe die daarvoor zijn leven laat, maar eerlijk gezegd laat dat me koud.

   Beantwoorden
  • Er I is een heel groot verschil tussen leiden en lijden.

   Beantwoorden
 • Herkenbaar, je wil niet weten hoeveel commentaar ik krijg op Grip Op Koolhydraten. Low carb, veel eiwitten en vetten. Mijn moeder krijg een rolberoerte, maar ik voel me er lekker bij, nee de kilo’s vliegen er niet af, de cm’s wel en ik heb geen opgezwollen broodbuik meer, noch pijnlijke darmen. Dussss…. gewoon doen wat goed voelt voor jouw lijf en de rest zoekt het maar uit 😉

  Beantwoorden
 • Vervelend dat je werd aangevallen zeg. Mijn oudste dochter is ook veganist, maar gelukkig zonder de veroordelende houding.

  Beantwoorden
 • Het is inderdaad iedereen zijn eigen keus en ik vind niet dat je dan die opmerking kan maken, vervelend is het wel! Ja het liefst willen wij ook vlees eten zonder dat daarvoor dieren geslacht worden maar zo gaat het niet in deze wereld. Lekker doen wat je al blijft doen, jij beslist!

  Beantwoorden
 • Toch us veganisme niet heel gezond.. wij mensen zijn dat niet op gebouwd.. dat is te zien aan ’t feit dat veganisten zo een vitamines te kort hebben. Vaak pikken je ze er ook tussenuit. Alleen aan de kleur huid al. Maargoed daar gaat ’t hier niet om.
  Mensen moeten altijd commentaar hebben en vooral die wereldverbeteraars.

  Koeien zijn trouwens 1 van m’n lievelingsdieren. .. zowel levend als in biefstuk vorm.

  Beantwoorden
 • Zojuist je blog gevonden, geweldig stukje. Moest echt beetje lachen, heerlijk die humor in dit stukje! Helemaal mee eens. Interesseert me geen biet wie wat eet, laat mij gewoon met rust. Doe gewoon ff normaal. Het zou wat zijn als ik iedereen ging verkondigen dat ik een ’trots’ omnivoor ben. ? En iedereen ga zeggen ‘eet meer vlees’. En even een vraagje.. Helemaal niet beledigend, maar ben er echt benieuwd na hoe vegetariërs en/of veganisten er over denken hoe het zou moeten als we nooit geen dieren meer zouden consumeren. Overschot aan heel veel dieren. Hoe zouden we dat dan moeten oplossen? En wat moet er met al die eieren gebeuren die kippen leggen? Want die mogen veganisten toch ook niet eten? Is volkomen natuurlijk! Zou zonde zijn om die weg te gooien. Ben hier echt benieuwd naar.

  Beantwoorden
 • Amen! Leven en laten leven!

  Beantwoorden

Write a comment