Lifestyle

Een fijne vakantie is (niet) af te lezen aan je huid!

Ik weet nog goed dat ik vroeger enorm mijn best deed om zoveel mogelijk te verkleuren op vakantie. Dan bakte ik nog net niet in Croma rondom mijn lijf bruin zodat iedereen kon zien dat ik een heerlijke vakantie had gehad. Of nou ja bruin, meestal gloeide ik thuis nog na en kon ik de week er na de velletjes van mijn rug peuteren. Wat ging hier mis?

Dit artikel bevat een product die ik heb gekregen van een webshop/bedrijf

Tegenwoordig ben ik gelukkig zoveel voorzichtiger. Niet alleen omdat zonlicht mijn SLE kan verergeren, maar ook omdat ik veel heb gelezen over huidveroudering en huidkanker. Zo nonchalant als ik vroeger was, zo voorzichtig ben ik nu. Ja ik ben bijgekleurd tijdens mijn vakantie in Curacao maar nee….ik heb niet liggen bakken en heb braaf elke dag gesmeerd. Op mijn neus sieren vrolijke sproetjes en mijn witte melkflessen zijn getransformeerd in lichtbruine knakworstjes.

Investeren in crèpepapier

Sarah heeft dankzij papa een prachtige tint van zichzelf, ook zonder zon te zien. Maar ik laat haar nooit onbeschermd in de zon (en zelfs in de schaduw in de zomer) en smeer haar braaf in met een hoge factor.
Gek dat we allemaal zo voorzichtig zijn met die verse kinderhuidjes, maar dat we vaak zo makkelijk omgaan met onze eigen huid. Maar het is o zo belangrijk om niet alleen voor een jonge huid goed te zorgen, maar ook voor dat van jezelf.
Ik schrok vooral toen ik las dat huidveroudering in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door zonlicht. Dan maar niet bruingebakken thuiskomen na een heerlijke vakantie. Dan maar wat minder nagloeien. Alles voor een gezonde huid op langere termijn.

Voordat we vertrokken naar Curacao kreeg ik van Dr Leenarts een heerlijke tube met factor 30 mee. Zonder zomers strandluchtje, zonder overbodige stofjes.
En waar kun je dit goedje nou beter testen dan op een plek waar de zon gigantisch fel is en de UV straling hoger dan hoog? Juist, op dushi Curacao! En zo namen we de tube onaangeroerd mee het vliegtuig in op weg naar een review op grote afstand. En niet alleen ik smeerde mij in met dit fijne spulletje, mijn hele familie heeft mee mogen testen.

Pompen of verzuipen?

Oordeel? Ik mis ten eerste absoluut geen zomers luchtje aan de creme. Hij smeert fijn uit en mijn gevoelige huid heeft er prima op gereageerd. Wel blijft hij wat meer plakken dan ik zou wensen, maar dat is misschien het enige minpuntje wat ik zou kunnen ontdekken.
Oh wacht, bij warmte wordt de crème wat dunner waardoor je moet uitkijken dat je niet teveel op je hand knijpt. Aan de andere kant…je kunt beter met teveel smeren dan met te weinig (zuinige Hollanders).
Maar een aandachtspuntje is misschien wel om er een pompflacon van te maken, zodat hitte geen invloed heeft op de hoeveelheid crème die je op je hand krijgt. Maar verder: fijn spul, goede bescherming, geeft een verzorgd gevoel en blijft zijn werk doen ook bij zweten en zwemmen.
Wel is het raadzaam om bij elk zonneproduct regelmatig het insmeren te herhalen. En natuurlijk niet als een braadworstje op je handdoek te liggen op het warmst van de dag.

Voordelen

 • Geschikt voor kinderen & volwassenen
 • Parfumvrij
 • Geschikt voor de gevoelige huid
 • Geen onnodige stoffen (parabenen, nanodeeltjes, etc)
 • Blijft goed zitten ook tijdens zweten en zwemmen

 

Nadelen

 • Wordt dunner bij warmte
 • Blijft wat plakkerig op de huid (maar geeft wel een verzorgd gevoel)

 

Ik ben dus wat minder bruin/rood teruggekomen van mijn vakantie dan vroeger. Maar of ik daardoor een mindere vakantie heb gehad? Absoluut niet! Lag ik eerdere jaren soms na te gloeien in bed met pijnlijke schouders en rug, nu heb ik nergens last van gehad. En ook voor de toekomst is dit gewoon veel beter, want al die rimpels en vlekken later is het helemaal niet waard.

En ook Sarah zegt….insmeren, begrepen?!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Rode haren en lichte huid hier, dus ik smeer altijd heel goed, met minstens factor 50.

  Beantwoorden
 • Ok om dat Sarah het zo streng zegt dan 😉

  Beantwoorden
 • Wow wat een prachtige foto onderaan je artikel. Prachtig meisje. En herkenbaar van wat je zegt. Vroegah gingen manlief en ik gewoon van 8 tot 20 uur in de zon (geen geintje) en dat met Biodermal zonder filter (dat had je toen nog). Echt ontzettend bruin werd ik. Hmmm. Mila smeer ik zeker in met een hoge factor 50 (al hoorde ik onlangs dat tussen 30 en 50 niet zoveel verschil zit). Wat ik mij afvraag bij het product wat je hebt getest. Zitten er nadelen aan dat het zowel voor kinderen als voor volwassenen geschikt is? Ik heb dan een beetje het idee dat de receptuur voor kinderen altijd wat ‘milder’ is dan voor ons. Of klopt dat niet? Gewoon uit nieuwsgierigheid.

  Beantwoorden
  • hoi Rory, ik ben een collega van dermatoloog Marjolein Leenarts en beantwoord graag je vraag:
   Er is eigenlijk weinig verschil tussen zonnebrandcrèmes voor kinderen en volwassenen. Sommige merken zorgen ervoor dat de zonnebrandcrème voor kinderen een witte waas achterlaat, soms zelfs blauw, zodat je als ouder goed kunt zien waar je gesmeerd hebt. Drs Leenarts Suncare doet dat niet, onze zonnebrandcrème is geschikt voor jong en oud.
   Je vraag over mildere ingredienten voor kinderen, die ingredienten zijn natuurlijk ook voor volwassenen fijner! De Suncare heeft het Huid Allergie Keurmerk, een initiatief van het Huidfonds, wat betekent dat de kans op een allergische reactie minimaal is.
   Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben!
   Dan nog even over factor 30vs50. Je hebt het goed gehoord: factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%, een heel klein verschil dus. Het is vooral belangrijk te constateren dat geen enkele factor 100% beschermt. Je moet dus altijd regelmatig en voldoende smeren.
   Geniet van de zon vandaag en morgen! groet Marietje

   Beantwoorden

Write a comment