BikkelharT Halfvol Lifestyle

Wat kan ergotherapie voor je betekenen bij ernstige vermoeidheid?

Op mijn werk was ik omringd door fysiotherapeute, diëtisten, ergotherapeuten en nog vele andere disciplines. De ergotherapeuten die ik zag hielpen mensen met bijvoorbeeld een verlamming zich te redden door oefeningen te doen en aangepaste spullen te regelen. Nooit had ik geweten dat een ergotherapeut ook wat kon betekenen bij (ernstige) vermoeidheid. Jij wel?

Via mijn psycholoog en huisarts kwam ik terecht bij een ergotherapeut. Zij zou mij niet van mijn vermoeidheid af helpen (was het maar waar) maar zij kon mij wel handvatten bieden bij het omgaan met vermoeidheid. Moe zijn is niet erg, het is menselijk en het zijn natuurlijke signalen. Maar als het je beperkt in je dagelijkse bezigheden én je dag in dag uit overvalt, dan is dat heel erg lastig. Ik ben dan ook blij dat iemand mij kan helpen bij het omgaan met deze slopende vermoeidheid.

Want een oplossing zal er niet komen, al kan medicijnen soms een beetje verbetering geven. Maar eigenlijk komt het er op neer dat je er mee moet dealen. Het zal een plek moeten krijgen in je leven en je zal er het één en ander op moeten aanpassen. Zo gezegd zo gedaan stapte ik met veel onwetendheid en de nodige verwachtingen richting de ergotherapeut. Niet alleen nodig bij aangepast bestek of een speciale stoel, maar ook bij het geven van figuurlijke handvatten.

friday

Zo kreeg ik de opdracht om mijn dag per half uur bij te houden (activiteiten) en bij elke activiteit aan te geven of het energie kostte of energie opleverde. En zo ja, hoeveel. Ik moest er punten aan geven en uiteindelijk de scores van de dag bij elkaar optellen.
Dat geeft een beeld van de mate van inspanning en ontspanning. Ook gaf het mij direct zinzicht in hoe ik mijn activiteiten en momenten van rust verdeelde.
En daar lag al meteen een verbeterpunt: ik deed overdag tegen alle signalen van mijn lijf in zoveel mogelijk om vervolgens in de middag uitgeput op de bank te zitten. Het liefst wilde ik alles gedaan hebben, zodat ‘het moeten’ achter de rug was. Niet heel slim.

Nadat ik een beter beeld kreeg van mijn dag keken we naar de verdeling ervan. Na elke inspannende activiteit moest er een moment rust komen. Geen ingewikkeld boek lezen of een telefoongesprek voeren, maar echte rust. Ontspanning.
Dus opladen in bad, op de bank met wat lekkers, een uurtje slapen, etc. Om vervolgens weer iets actiefs te doen en daarna weer te ontspannen. Zo kan ik tussen de activiteiten door een beetje opladen.

Doordat ik de momenten van inspanning nu ‘uitsmeer’ over de dag, merk ik dat ik korter nodig heb om te herstellen. Daarbij ga ik niet over mijn grens en krijg ik beter inzicht in mijn dag.
Om het nog makkelijker en effectiever te maken probeer ik nu mijn dag vooruit te plannen: ik schrijf in de ochtend mijn activiteiten en rust alvast op, zodat ik aan het eind van de dag niet voor een verrassing kom te staan en besef dat ik teveel heb gedaan. Het werkt goed, maar het inplannen van je dag voelt ontzettend onnatuurlijk.

Dan is het nog heel lastig om een doel te bepalen voor mij. Wanneer je elke dag dezelfde hoeveelheid energie hebt, kun je een vaste planning met een maximaal aantal punten maken. Mijn dagen zijn steeds anders. Soms heb ik een goede dag, de dag erna begin ik goed en word ik vervolgens overvallen door vreselijke vermoeidheid. Dan sta ik op een dag weer op en weet ik al dat het de rest van de dag niet veel gaat worden. Het wisselt zo enorm dat er geen vast doel kan worden bepaald.
Toch zijn we bezig om te kijken wat mijn doel globaal gaat worden. Eventueel met wat variaties waarmee ik kan anticiperen op mijn dag. Heb ik een slechte dag, dan houd ik mij aan zoveel dagpunten. Bij een goede dag kan ik meer punten halen, etc.

Kortom: heel interessant om je dagen onder ogen te zien en heel leerzaam om je dagen anders in te vullen en je activiteiten bewust af te wisselen met ontspanning. Maar het voelt nog een beetje onnatuurlijk, al hoop ik dat het snel gaat wennen.
Ik ben in elk geval heel erg blij met deze handvatten, anders zou ik mijn dagen nog steeds zodanig invullen dat ik continue achter de feiten aanloop.

Zijn jullie weleens bij een ergotherapeut geweest?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Bij ergotherapie denk ik aan bejaarden die hulpmiddelen krijgen waarmee ze beter kunnen functioneren. Zoals een lepel met een bepaalde vorm. Interessant dat het ook voor andere zaken werkt!

  Beantwoorden
 • Wat interessant ik doe vaak hetzelfde alles doen om vervolgens doodmoe op de bank te liggen in de middag. Misschien moet ik dit maar ook eens doen.

  Beantwoorden
 • Wat interessant, ik ben nu bijna klaar maar ik had een ergo therapeut voor mijn pees ontsteking in mijn hand. Eindelijk verbetering!

  Beantwoorden
 • Leuk om te lezen! Ik ben zelf ergotherapeut en kan me goed voorstellen dat de praktische adviezen hierover je kunnen helpen om een betere dagindeling te krijgen en zo ondanks de vermoeidheid zo goed mogelijk je dag door te komen!
  Succes verder!

  Beantwoorden
 • Ik ben nooit bij een ergotherapeut geweest, maar ken deze handvatten wel van andere disciplines. Fijn dat het je zo geholpen heeft en inderdaad confronterend soms om te zien hoeveel dingen er op een dag kunnen zij die niet heel energiegevend zijn.

  Beantwoorden
 • Nooit bij stilgestaan dat een ergotherapeut ook zo’n dingen doet, maar lijken me wel super goeie tips om mee aan de slag te gaan.

  Beantwoorden
 • Volgens mij is het vandaag zelfs de dag van de ergotherapeut.

  Ik heb er inmiddels al een stuk of 4 gehad. Tijdens mijn revalidatie, maar ook daarbuiten. Enerzijds voor advies in hulpmiddelen, maar ook coaching in het vinden van een dagritme met meer balans in activiteiten. Dat is iets waar ik nog steeds wel mee worstel en ik heb er zelfs mijn blog naar vernoemd. 😉

  Beantwoorden
 • Ik weet niet of je dit nog leest, want ik zag dat het een oude blogpost is., maar proberen kan altijd.
  Wat zijn jou herstellers? Ik ben herstellers gaan Googelen omdat ik ergo therapie heb na een zwaai ongeluk. Ik loop mezelf meer dan regelmatig voorbij omdat ik mijn grenzen niet herken. Ik moet nu ook over herstellers gaan nadenken, ik heb de beschrijving. Energie gevent, kort, dat soort dingen. Maar ik heb werkelijk geen idee… Echt geen idee.

  Beantwoorden
  • Hi! Jazeker lees ik alle reacties nog!
   Mijn herstellers zijn vooral een warm bad, een tijdschrift lezen, een stukje wandelen of met iets lekkers even in de tuin in de zon. Momenten waar ik van op laad zonder te slapen. Heel veel succes met je therapie!

   Beantwoorden

Write a comment