Random

Ergonomisch thuiswerken: zo houd je je lijf gezond.

Hoewel het thuiswerkadvies is komen te vervallen, werken we nog steeds meer en vaker thuis dan voor de pandemie. Thuiswerken geeft een hoop voordelen, zoals het ontbreken van reistijd en reiskostenvergoeding vanuit de werkgever, het zelf kunnen indelen van je werk en tijd en er is minder kantoorruimte nodig,
Toch is het voor je lijf niet altijd goed, dat thuiswerken. Met name het ergonomisch werken achter je bureau schiet nog weleens tekort.

Onze werkkamer

Op de eerste verdieping hebben wij al jaren een werkkamer met een bureau en computers. Hier werken wij, volgen we online cursussen, bewerken we video’s en schrijf ik af en toe artikelen als ik niet op mijn laptop kan of wil werken.  Dat deden we voor het uibreken van Corona en de toenmalige regels al.
Sinds het thuiswerkadvies zijn we er steeds meer te vinden, zelfs nu thuiswerken niet meer geadviseerd wordt.

Voorkom lichamelijke klachten bij thuiswerken

Bij het kiezen van een bureau en stoel hebben we destijds vooral praktisch gekeken in plaats van enkel de kamer gezellig te maken. Er staan een stevig bureau welke in hoogte versteld kan worden en we kozen een stevig zittende bureaustoel uit, die eveneens aangepast kan worden.
Toch ervaren we sinds het thuiswerken meer klachten van de nek, schouders en rug.

Op kantoor (of een andere werkplek) kijkt vaak een ergotherapeut of iemand van de ARBO mee als het gaat om de juiste werkhouding. Maar als het gaat om thuiswerken, is dat advies er vaak niet.
Je bent op jezelf aangewezen als het gaat om een juiste en gezonde houding achter de computer en aan het bureau. Hierbij een aantal tips die je kunt opvolgen om te voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt door een verkeerde (werk)houding.

  • Zorg dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat. Je kunt dit bereiken door je beeldscherm aan een monitor beugel te plaatsen welke verstelbaar is wat betreft afstand en hoogte. Zo ben je verzekert van een juiste afstand en hoogte van je beeldscherm en voorkom je dat je scherm verkeerd staat waardoor je klachten kunt krijgen van je ogen, nek en schouders.
    De beugels zijn ijzersterk en worden op het bureau bevestigd, waardoor je geen muur nodig hebt voor het bevestigen. Bovendien bespaar je ruimte op je bureau doordat het scherm niet meer op het bureau zelf staat.
  • Voor wat betreft je bureaustoel: zorg dat je voeten plat op de grond kunnen rusten en houd je benen in een hoek van 90-100 graden. Het ‘holletje’ in je rug moet goed worden ondersteund door de bolling van de stoel.
    Voor je onderarmen is het belangrijk dat deze kunnen rusten in een hoek van 90 graden op de armleudingen. Zo kun je je schouders goed ontspannen houden.

  • Houd je schermtijd bij en neem regelmatig pauze, minimaal elk uur. Daarbij is het belangrijk om je scherm en het liefst de ruimte even te verlaten. Bewegen, wat eten en drinken en je kan er weer even tegenaan.
  • Zorg voor een planning, regelmaat en structuur. Hierdoor houd je naast je lijf ook je hoofd gezond en blijft de dag overzichterlijk.
    Met een planning heb je ook beter zicht op je pauzes en voorkom je dat je te lang aan een stuk doorwerkt.

Voor mij zijn al deze aandachtspunten heel erg belangrijk, aangezien ik door mijn hypermobiliteit al snel klachten ervaar van mijn gewrichten, en dan met name mijn polsen, ellebogen en schouders.

Als het niet voldoende is…

Indien je, ondanks een goede houding en de juiste hoogte van het scherm, nog steeds klachten ervaart in je rug, nek of schouders, dan kun je altijd via je werkgever vragen of er iemand mee kan kijken van bijvoorbeeld de ARBO dienst of een ergotherapeut. Online vind je bovendien ook deskundigen op het gebied van gezond thuiswerken die je kunnen helpen. Je bent overigens lang niet de enige die (meer) klachten ervaart sinds we meer thuiswerken. Er is sinds de pandemie een explosieve groei gemeld van rugklachten door verkeerde werkhoudingen.

Werk jij (nog steeds) veel thuis? En let je daarbij op je houding en de hoogtes van je stoel en bureau?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment