Lifestyle

Erfelijkheid, relatie met voeding en andere feitjes..Wist jij dit over hooikoorts?

Bijna iedereen lijkt uit zijn winterslaap te zijn ontwaakt en loopt met een goed humeur over straat. De lente is begonnen en hoe! Groene blaadjes, bloemen, vogels die fluiten en die heerlijke zon…het lijkt allemaal geweldig.
Maar voor veel mensen heeft het voorjaar ook een nare bijsmaak, want ze voelen zich letterlijk ziek door al het moois van de natuur. Hooikoorts kan voor mensen deze heerlijke maanden echt verpesten.

Dit artikel is in samenwerking met Vision Direct

Ik mag in mijn handjes knijpen dat ik onbezorgd van de lente en zomer kan genieten. Ik merk soms wel wat gekriebel in mijn ogen of een dichte neus, maar twijfel of het daadwerkelijk hooikoorts is.
En mocht het hooikoorts zijn, dan kom ik er nog genadig van af. Er zijn helaas ontzettend veel mensen die echt ziek zijn door hooikoorts. Niet alleen hebben zij een verstopte neus, kriebelhoest of niesbuien, maar soms zelfs last van benauwdheid, concentratieproblemen en vermoeidheid. Hooikoorts is een bekend fenomeen, maar kennen we echt alle feiten?

Er is een verband tussen hooikoorts en voeding

Er kunnen zogenaamde kruisreacties ontstaan tussen voeding en hooikoorts. Bij hooikoorts heb je een pollenallergie en je lichaam reageert op (stukjes van) het eiwit van die pol (gras, boom of onkruid). Die stukjes eiwit (aminozuren) komen ook voor bij bepaalde groenten of fruit waardoor je ook klachten kunt krijgen bij het eten van bepaald fruit of groenten. Denk aan selderij, wortel, tomaat, appel, perzik of kers. Er is dus een verband tussen hooikoorts en voeding.

1 op de 8 mensen lijdt aan een graspollenallergie

Hooikoorts is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Maar liefst 1 op de 8 mensen lijdt aan een graspollenallergie.
Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een inhalatieallergie en voor deze mensen is hooikoorts een veel voorkomende klacht om naar de huisarts te gaan. Waarschijnlijk ken jij dus wel iemand in je omgeving met (klachten van) hooikoorts.

De klachten kunnen per jaar verschillen

Zowel de sterkte van de klachten als het soort klachten kunnen per jaar verschillen. Dit komt omdat de hoeveelheid stuifmeel meer of minder kan zijn en ook de hoeveelheid regen is bepalend voor klachten.
Wanneer het veel regent zit er minder stuifmeel in de lucht. Droog weer met wind geeft juist veel stuifmeel en dus veel klachten.

Hooikoorts is vervelend, maar niet gevaarlijk

Hooikoorts is vervelend, heel vervelend. Voor sommige mensen is het zo lastig dat ze elke winter weer tegen de lente en zomer opzien. Zij voelen zich ziek en beroerd en kunnen amper genieten van het mooie weer. Hoe vervelend en irritant hooikoorts ook kan zijn, gevaarlijk is het niet.

Er zijn veel middeltjes op de markt die verlichting kunnen geven aan de klachten, zoals tabletjes, een neusspray of oogdruppels. Vision Direct heeft bijvoorbeeld oogdruppels in het assortiment die snel verlichting geven. Ze geven een frissere blik en minder branderige ogen, waardoor je ogen prettiger aanvoelen en je ogen ook minder moe voelen.

Hooikoorts komt niet plotseling opzetten

Bang om ineens hooikoorts te krijgen? Hooikoorts ontstaan niet plotseling van de één op de andere dag. In de loop der jaren raakt je slijmvlies steeds gevoeliger tot er op een gegeven moment een allergische reactie ontstaat.
Of je hooikoorts krijgt is onder meer erfelijk bepaald. Een ouder met hooikoorts geeft 30% kans, beide ouders zelfs 50%. Echter betekent het niet dat je geen hooikoorts kunt krijgen als je beide ouders geen hooikoorts hebben.

Heb jij last van hooikoorts? Zo ja, hoe ga je hiermee om? Wat helpt voor jou om de klachten te verminderen?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Pfff tijdens mijn examenjaar van de havo begon de ellende! Ik heb zelfs wel eens zitten leren met tissue proppen in mijn neus. Haha! De huisarts weigerde om te testen maar een jaar later ben ik uit eindelijk toch getest: ik bleek voor meerdere pollen allergisch te zijn.
  Ik heb moeten zoeken naar de goede medicatie en wat het ene jaar wel werkte, werkte het jaar daarop niet meer.
  Sinds vorig jaar denk ik de goede combinatie te hebben gevonden: ceterizine tabletjes van de apotheek en neusspray op recept. Hier kom ik de dagen goed mee door en redelijk klachten vrij!
  Toch hoop ik er ooit weer over heen te groeien want wat een gedoe…

  Beantwoorden
 • Ik heb ook standaard de ceterizine tabletjes via de huisarts en ieder voorjaar de neusspray én oogdruppels. Dat vind ik het ergste, als mijn ogen beginnen te jeuken. Na het eind van het seizoen bestel ik direct de neusspray en oogdruppels voor het volgend jaar, want begint meestal in het weekend. Gesloten kunnen ze een heel poos staan.

  Beantwoorden
 • Vreselijk, wat een ellende af en toe die vermoeidheid en snotneus. Vooral omdat heel veel mensen het niet begrijpen dat je je echt ziek kunt voelen!
  Heel de winter ben ik nooit ziek, maar als het voorjaar begint dan wordt ik ziek zeg ik altijd. Ik slik de tabletjes van de Lidl, maar echt een wondermiddel heb ik nog niet gevonden. En is er denk ik ook niet.

  Beantwoorden

Write a comment