Lifestyle Random

Een kijkje in mijn zoutloze kruidenkast.

Lekker ongegeneerd snuffelen in de keuken van de ander!  Vandaag doen we dat en laat ik je zien wat er in mijn kruidenkast staat. In ieder geval geen zout, maar wat dan wel?

Zout en zoute kruidenmengsels zijn voor mij spreekwoordelijk al een tijdje de deur uit. Mijn man gebruikt ze soms nog wel, maar ik raak het niet meer aan. In het begin was het een klein beetje wennen, maar ik weet nu niet beter. Ik ben er helemaal aan gewend. Als ik een keer iets eet waar wel zout in zit, vind ik het al snel véél te zout. Gek hoe snel je smaak zich aanpast! En weet je wat bijzonder is van zoutarm eten? Dat je het eigenlijke eten en de rest van de kruiden veel beter proeft! Zout neemt stiekem heel veel smaak weg.

jonnie

Sinds een tijdje ben ik groot fan van de kruidenmixen van Jonnie Boer. Door mee te doen met een Insiders-actie van de Albert Heijn mocht ik kennis maken met drie smaken. Onder andere bij Albert Heijn zijn deze kruidenmixen verkrijgbaar, in zo ontzettend veel smaken en varianten. En weet je wat het mooiste is? Er is geen zout aan toegevoegd. Je kunt dus zorgenloos genieten van deze kruiden als je een zoutbeperking hebt. Ik gebruik de kruiden dan ook erg veel, voor vlees, vis, sauzen, etc.

Ook de kruiden van Verstegen zijn hier populair. Je hebt ze vast al eens in de tests voorbij zien komen. Ik vind ze niet allemaal lekker, maar de viskruiden en gehaktkruiden zijn heel erg goed. Ook deze staan dus standaart in het keukenkastje boven de gootsteen. De viskruiden was trouwens op tijdens het maken van dit artikel.

jonnieh

Naast deze kruidenmixen gebruik ik veel peper, , pikante paprikapoeder, chilipeper, kerrie en kaneel. Voor erwtensoep en stoofpotjes gebruik ik de laurierblaadjes. Voor lekkere baksels en stoofvlees staat er nog gemalen kruidnagel in het bakje. Deze gebruik ik niet vaak. We eten dus over het algemeen best pittig, maar dat vinden we allebei erg lekker en het neemt de zoutbehoefte weg. Misschien een goede tip voor als je het zout in je eten erg mist. Ga voor spicy! De kaneel mik ik in taarten, door de havermout, en op mijn appel. Maar ik gebruik het in de winter ook nog wel eens door de tomatensaus. Een heel klein beetje is nodig om een lekker kruidige saus te krijgen met een winters tintje.

kerrie

Tijm, rozemarijn en Italiaanse keukenkruiden doen het heel goed met vis, kip, salades en champignons bakken. Dille is altijd erg lekker in roomsauzen met kip of bij vis. Gebruik er niet teveel van, want het kan al snel overheersen. De nootmuskaat rasp ik nog wel eens over de boontjes of wortels en gaan altijd door een gehaktbal of stamppot. Tot slot zie je de bouillonblokjes van Damhert liggen, deze zijn natriumarm. Ik heb ze aangeschaft toen ik de zoutarme kroketten ging maken. Ik vond de smaak heerlijk! Echter een soepje maken van deze bouillonblokjes was geen succes, er zat bijna geen smaak aan en de soep was erg waterig.

Veel hebben we niet in onze kruidenkast staan, maar wat we hebben staan gebruiken we bijna allemaal erg veel. Laatst is deze kast een keer uitgemest en hebben we veel dingen weg moeten gooien die uitgedroogd waren of niet meer goed waren. Zonde is dat, vandaar dat we het nu klein en fijn houden.

Heb jij veel kruiden en specerijen in je kast staan? En wat gebruik je veel? Ik ben trouwens ook benieuwd of je elke dag de bus met zout pakt! Laat het mij weten in de reacties.

 

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment