Random

Een groot kind. Leuk of vervelend?

Wat was ze klein toen ze geboren werd. Met haar 4 pond en 42 centimeter was ze veel kleiner dan verwacht. Alleen haar voeten waren net zo groot als de voeten die de gynaecoloog steeds op de echo zag. Grote handen en voeten, maar een klein lijfje zonder vet. Vier jaar later is ze absoluut niet meer klein te noemen. Sterker nog, ze is groter dan haar leeftijdsgenootjes. Veel groter.

Dit artikel betreft een samenwerking met shopalike.nl

‘Ze is groot of niet?’

Ik krijg dagelijks van mensen te horen dat ze groot is voor een kleuter van net 4. ‘Ze is wel groot of niet?’ Ja, dat klopt. Ze is groot voor haar leeftijd en groot vergeleken met leeftijdsgenootjes.
Ze schiet de lucht in en meet op dit moment 117 centimeter met schoenmaat 30. Op het kinderdagverblijf stak ze boven alle kinderen uit. Nu ze op de basisschool zit heeft ze (gelukkig) een groot klasgenootje en valt ze wat minder op.

Gelukkig ja, want altijd de grootste en de langste is niet altijd even leuk. En steeds horen ‘dat ze wel erg groot is’ ook niet, al blijf ik natuurlijk wel hartstikke trots.
Die kleine meid van mij, ooit dysmatuur, heeft alles ruimschoots ingehaald. Hoe de start is zegt blijkbaar niets over de jaren erna en de toekomst.

Maten overslaan

Een groeiend kind betekent veel kleding die te klein wordt. Klinkt leuk (en is het vaak ook) om zo vaak te moeten shoppen, maar een duur grapje is het wel. Vooral als ik kleding aanschaf voor op de groei, welke vervolgens niet past op het moment dat ik denk dat ze er in kan. Ze slaat letterlijk maten over tijdens een groeispurt.

Er ligt dan ook veel kleding op zolder die ze weinig aan heeft gehad. Of gloednieuwe schoenen van mijn schoonmoeder uit Amerika. Ze stuurt een paar leuke exemplaren op, maar op het moment dat ze arriveren zijn ze al zo goed als te klein.
Of nog te groot, om vervolgens vergeten te worden. Ja, kleding en schoenen aanschaffen is een serieuze zaak met een kind in de groei. En een dure.

Kleding kopen doe ik veel online en dan vanwege alle groeispurten het liefst in de sale. Alleen vind ik het lastig om de leukste en goedkoopste kinderkleding voor Sarah te vinden. Veel maten zijn er niet meer en de vraag is of de leukste kleding nog wel op voorraad is.
Makkelijk de leukste kleding vergelijken zou een uitkomst zijn, rekening houdend met de laatste trends. Want om eerlijk te zijn vind ik het belangrijk dat Sarah een beetje met de trend mee gaat als het om kleding gaat. Ze hoeft niet het nieuwste van het nieuwste en ook geen merkkleding, maar in kleding lopen die niet meer in de mode is vind ik een no go.

Shopalike.nl maakt het shoppen naar kinderkleding gelukkig heel eenvoudig, want zij brengen alle winkels onder één dak. Zo kun je de leukste kinderkleding op het internet in een handig overzicht zien. Van jasjes, tot slaapzakken, accessoires en schoenen…ze staan allemaal in een handig overzicht! Voor mij echt een uitkomst, voor mijn portemonee waarschijnlijk wat minder. Maar dat het tijd scheelt vind ik al een enorm voordeel.

Overschat worden

Het gevaar van groter zijn dan je leeftijsgenoten is dat je overschat kunt worden. Mensen die niet weten hoe oud ze is, zullen haar gerust op 5 jaar schatten. En bij 5 jaar horen andere verwachtingen en dingen kunnen dan wanneer je 4 bent.
Tot nu toe heb ik gelukkig nog niet meegemaakt dat Sarah overschat wordt in haar kunnen, al zal het heus wel een keer gaan gebeuren. Aan de andere kant…ze is zo wijs en bijdehand dat ze wel even de persoon in kwestie wijst op het feit dat ze ‘nog maar’ 4 jaar is.

Liever te groot dan te klein?

Ik was als kind gemiddeld qua lengte, maar was al ‘uitgegroeid’ rond mijn 12e. De schoolarts had weinig hoop dat ik nog veel centimeters de lucht in zou gaan. Vandaag de dag tel ik 163 verticale centimeters en schoenmaat 36. Waar Sarah dan die grote voeten vandaan heeft? Van papa!

Ik heb het zelf nooit als vervelend ervaren om vrij klein te zijn, behalve wanneer ik in een pashokje stond en verzoop in de lengte van een broek. En wanneer ik het zielige schap met schoenen zag staan in maat 36 en mijn ringen altijd moest laten verkleinen, of ik moest genoegen nemen met ringetjes vol lieveheerstbeestjes.

Een makkelijk antwoord op de vraag ‘liever te groot dan te klein?’ kan ik niet geven, want allebei heeft zijn voor- en nadelen. We gaan zien welke kant Sarah op gaat als het gaat om lengte en schoenmaat. Lange vrouwen zijn ook prachtig, mits vrij rank gebouwd. Ik hoop een ding: dat Sarah niet net als haar vader met schoenmaat 46 hoeft te lopen…

Is jouw kind klein, gemiddeld of juist groot? En zie je nadelen in een klein of groot kind?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ons dochtertje Yara volgt de +2 lijn, en wordt ook altijd ouder geschat. Ze is in januari 2 geworden maar iedereen denkt dat ze allang 3 is. Tot ze haar horen praten… Nu is haar vader 2m05 en zijn broer 2m16 (ik 1m77 en mijn broer 1m98) dus we hadden al zoiets verwacht haha. Gekke is dat ons zoontje Dex (7 maanden) bij zijn geboorte met 42 weken al 55cm was, maar nu hartstikke gemiddeld! Ik ben erg benieuwd welke kant hij op gaat, en of Yara zo bovengemiddeld blijft. Ik zou het voor hunzelf erg fijn vinden als ze 1.80 en 2.00 worden ofzo, want zo lang als mijn man en zwager is echt niet altijd handig…

  Beantwoorden
 • Lange kinderen: check. Ik ben met mijn 1.87 inmiddels de kleinste thuis. Mijn zoon (23) is net als mijn man 1.94, mijn dochter (bijna 21) is inmiddels 1.97.
  Toen ze nog op de basisschool zat werd ik al eens bij de schoolarts geroepen, ze zou een groeiprognose hebben van tegen de 2 meter. Nou, ze zaten goed! Ik heb toen ook al aangegeven, dat ik daar niet van in paniek raak. En dat we al helemaal niet zouden gaan klooien met groeiremmers.
  Van de week waren we in een pretpark in Duitsland, en bleek er een lengtelimiet te zijn voor een bepaalde achtbaan. Tot 1.95 mocht je er in, het werd gecheckt met een meetlat. Je raad het al: ze mocht er niet in!
  De schoenmaat valt nog mee, maatje 43. Ze moet wel shoppen in winkels met lengtematen, dat valt niet altijd mee. Maar zelf vind ze het verder ook geen drama. Sterker nog, ze verheugt zich erop om tijdens haar nieuwe opleiding stage te gaan lopen in Japan ofzo. Daar zal ze een bezienswaardigheid zijn 😉
  Ik moet zelf wel even wennen om tegenwoordig de kleinste te zijn….dat was ik niet gewend!

  Beantwoorden
 • Jammer dat je te kennen geeft dat je alleen ranke langere dames prachtig vindt….. Ik hoop dat je Sarah zult vertellen dat ze prachtig is No Matter What! Ja mijn dochter is 8 langer dan gemiddeld niet petit gebouwd geen grote voeten wel een brilletje, is ze wel een pracht van een meid!

  Beantwoorden
  • Jammer dat je het zo opvat. Alle mensen zijn mooi, klein of groot dik of dun. Zo zwart wit als jij het opvat is het niet.
   Ik bedoel te zeggen dat ik niet hoop dat Saar lang en grof/stevig gebouwd gaat zijn. Dat is iets anders dan lang en dik.
   Mijn man heeft schoenmaat 46 en heeft gigantisch grote benen en armen, enorm gespierd en grof gebouwd.
   In die zin hoop ik dat ze wat kleiner blijft of in elk geval niet zo grof, want dat is voor een meisje niet tof.
   Ik ben ook niet de allerdunste en met een maatje meer is niets mis. En dat schrijf ik ook nergens..

   Beantwoorden
  • Ik ben het eens met dit commentaar. Het is maar op één manier op te vatten: je hebt het over lang en rank. Maar je bouw is je bouw, daar doe je niets aan. Als je behoorlijk lang bent is het trouwens niet zo fijn om heel rank te zijn want dan komt dat al gauw slungelig over. Was bij mij zo in de puberteit.
   Zelf ben ik gemiddeld tot lang (1.79) en ik zou absoluut niet kleiner willen zijn. Maar over dit alles heb je niet veel te zeggen dus ik ben blij dat mijn kleine moeder mij altijd in heeft laten zien hoe blij ik moest zijn met mijn lengte (nadelen zijn er trouwens niet).
   Mijn moeder daarentegen kan wel 10 nadelen noemen met haar 1.64m. Maar eigenlijk moet zij ook tevreden zijn.
   Schoenmaat 46 vind ik niet uitzonderlijk groot voor een man. Gewoon te koop in de winkel.

   Beantwoorden
   • Helaas worden sommige dingen onder een vergrootglas gelegd, zoals ‘lang en rank’. Ik zeg niet ‘lang en slank’ maar ‘rank’. Hopen dat mijn kind niet de bouw krijgt van mijn man mag toch wel? Of mag ik niets meer hopen? Maar wat ze ook gaat worden: ze blijft de mooiste, maar dat hoef ik niet uit te leggen denk ik.
    En ja, schoenmaat 46 voor mannen is prima te vinden. Maar daar heb ik het niet over, ik heb het over schoenmaat 46 bij vrouwen.
    Fijn weekend!

    Beantwoorden
 • Hi!

  Hier het omgekeerde, mijn zoon is nu bijna 4 en is 97 cm. Scheelt 20 cm en een half jaar leeftijdsverschil. Hij volgt mooi zijn eigen lijn en wat dat betreft groeit hij goed. Vind het soms lastig omdat ik denk aan de toekomst of hij het niet vervelend gaat vinden. Ik kan er wel van genieten. Hij is nog steeds niet baby af. Heerlijk… kleine voetjes, lekker kroelen en dan maakt hij zich zo klein als een baby..

  Beantwoorden

Write a comment