Halfvol Lifestyle

Een dosis vrolijkheid in een doordrukstrip.

Twee weken geleden deelde ik in een blog mijn verhaal over de traumatische opname op de Intensive Care en het feit dat ik PTSS heb. Voordat ik behandeld ga worden moet er eerst wat anders worden aangepakt. Gister haalde ik bij de apotheek mijn dagelijkse dosis vrolijkheid op, namelijk antidepressiva.

IMG_2439

Om PTSS te kunnen bestrijden is er een vorm van therapie nodig. Over een tijdje krijg ik EMDR, maar wanneer dat zal starten is nog niet duidelijk. Tijdens de eerste gesprekken bij de psycholoog bleek dat ik nogal somber ben. Ik ervaar weinig plezier meer in de dingen die ik leuk vind/vond. Als het aan mij ligt blijf ik de hele dag binnen en het ontbreekt mij aan structuur wanneer Sarah niet thuis is. En het ‘mooie’ is, je ziet het niet aan iemand. Het is heel makkelijk om een masker op te zetten en een lach tevoorschijn te toveren. Mensen die depressief zijn, zijn vaak ook de beste acteurs.
Mijn stemming verontruste de psycholoog enigszins aangezien je tot op zekere hoogte goed in je vel moet zitten om te kunnen starten. Mocht ik met mijn sombere stemming toch gaan starten dan bestaat er een kans dat het alleen maar erger wordt. Tijdens de EMDR therapie word je namelijk geconfronteerd met datgene wat je heftig vindt en wanneer je al erg somber bent, kan dit veel erger worden.

En toen vond er overleg plaats tussen de psycholoog, de huisarts en mij. Want zou ik baat hebben bij ondersteunende medicatie of moet ik meer specialistische zorg krijgen? Dat laatste had niet echt de voorkeur aangezien de wachtlijsten enorm zijn. En ik zou weer bij een ander persoon terecht komen en wéér mijn hele verhaal moeten doen. Na overleg heeft de huisarts besloten om mij ondersteunende medicatie te geven om zo wat minder somber te worden. Een dosis vrolijkheid in een doordrukstrip.

Ik heb ermee ingestemd en ik weet dat het eigenlijk niet anders kan. Wil ik van mijn trauma afkomen, dan moet ik starten met EMDR. Maar daar moet ik dus wel wat ‘vrolijker’ voor zijn. Ook ben ik heel tevreden met de zorgvuldigheid van de behandelingen, want er wordt echt goed en veel over nagedacht. Maar toch…ik zie er wel een beetje tegenop.
Ik krijg Mitrazepine omdat dit samen kan met de rest van mijn medicijnen en met mijn hartaandoening. Nadeel van dit middel is dat je er suffig en slaperig van kunt worden en dat er kans is dat je in gewicht aankomt. Nou vind ik lekker slapen niet erg, maar dat aankomen…
Sinds ik thuis zit heb ik al een stuk minder beweging en eet ik meer wanneer ik mij niet goed voel. Daardoor ben ik twee kilo aangekomen en dat vind ik al vreselijk. Nou kun je zeggen dat het ‘maar’ twee kilo is, maar wat gaat er met de medicatie nog bijkomen? Ik ga heel erg letten op wat ik eet en hoop meer te gaan bewegen. Hopelijk kan ik ook meer bewegen doordat ik mij positiever en beter ga voelen en voorkom ik zo dat ik aan ga komen.

Waar ik ook tegenop zie is het onbekende van dit medicijn voor mij. Hoe ga ik reageren? Ben ik mezelf nog wel over een paar weken? Het afvlakken van bepaalde emoties is soms verstandig en goed, maar in hoeverre ben ik nog een mens met emoties? Misschien overdrijf ik wel heel erg en valt het uiteindelijk allemaal mee.
Ik haal altijd van alles in mijn hoofd terwijl dit in werkelijkheid bijna altijd goed komt.
Hoe dan ook, zodra de EMDR er op zit en ik voel mij weer goed dan hoop ik heel erg dat ik dit medicijn niet meer nodig zal hebben. En zo wel, dan is het fijn dat het bestaat en hoef ik mij er absoluut niet voor te schamen. Dat is ook de reden dat ik hier open en eerlijk een artikel aan wijd. Je schamen omdat je antidepressiva nodig hebt is nergens voor nodig, het is oké om het nodig te hebben.
Omdat ik niet weet hoe ik er op ga reageren vond ik het naast het wegnemen van de taboe, het ook verstandig om het hier te melden. Misschien ben ik wel zo suf dat ik geen energie heb om te schrijven. Of misschien word ik een stuk vlakker qua emoties en merk je dat in mijn blogs. Ik hoop hoe dan ook op jullie begrip (en verwacht dat deze er ook al zijn, want jullie zijn de liefste!)

De tijd zal het leren en de tijd zal het helen.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (36)

 • Wat onwijs knap dat je hier zo open over durft te schrijven. Dat je, jouw masker durft te laten vallen. EMDR Is een hele heftige vorm van therapie. Heel veel succes en sterkte met jouw strijd.

  Beantwoorden
 • Dikke knuffel voor jou meis. En hopelijk geeft de medicatie het gewenste effect. Ik vind het knap hoe je het het allemaal maar doet!

  Beantwoorden
 • Inderdaad heel knap dat je er zo open over bent. Een aantal jaar geleden had ik vrolijke pilletjes, bij mij werkte ze alleen averechts. Hou dus je eigen gevoel goed in de gaten <3

  Beantwoorden
 • Wauw weer een verhaal van diep uit het hart, respect hoor dat je het zo vertelt! Ik ben heel benieuwd of die EMDR je gaat helpen en dat je er weer voor de volle 100% voor kunt gaan. Het zal allemaal wel stapje voor stapje gaan.

  Beantwoorden
 • Ik hoop voor je dat het allemaal goed uitpakt! Hou jezelf goed in de gaten! Mijn man had ook vrolijkheid in een strip, maar die veranderde in 2 weken naar een compleet ander mens. Geen emoties meer. Dus daar zijn we snel weer mee gestopt. Hou je taai meis!

  Beantwoorden
 • Wat knap dat je hier zo open over schrijft! Ik hoop dat je je snel weer een beetje vrolijk voelt ipv helemaal mat en dof. Ik was mezelf kwijt toen ik (alleen maar) een receptje antidepresivum kreeg om te stoppen met roken. Het feit dat je er over schrijft en over druk kan maken betekent nog dat je allerlei emoties hebt. Succes en houd je taai! ?

  Beantwoorden
 • Heel veel sterkte en ik hoop dat het mag helpen voor je, zodat je snel kan starten met EMDR 😉

  Beantwoorden
 • Wat knap dat je het zo open durft te vertellen! Ik hoop heel erg dat het medicijn het gewenste effect heeft en dat de EMDR therapie in de toekomst gaat werken

  Beantwoorden
 • Wat knap dat je hier zo over schrijft! Ik hoop voor je dat de medicatie geen gekke dingen met je doet. De focus moet toch kunnen liggen op je EMDR. Heel veel succes daarmee.

  Beantwoorden
 • Ik kom je een knuffel geven, en ook zeggen dat ik je openheid heel erg knap vind! Mensen met een depressie zijn inderdaad een kei in het opzetten van maskers en maar doorgaan – tot we instorten, en dan snappen mensen het vaak niet, want waarom kan je ‘ineens’ niet meer meekomen? Ooit hoop ik ook open te kunnen zijn …

  Beantwoorden
 • Wat goed dat je er zo open over bent. Ik ben het zelf ook altijd geweest. Ik slik nu al zo’n 8 jaar lang antidepressiva. Om een normaal leven te kunnen leiden zal ik dit altijd moeten blijven gebruiken. Ik heb een psychische aandoening en een chronisch serotonine tekort. Ik hoop dat het voor jou ook z’n werk gaat doen. Veel sterkte en succes xx

  Beantwoorden
 • Hey meis, knap van je dat je dit besluit genomen hebt. Ik zelf heb ook mirtazapine gehad en voor mij werkte het niet lekker, maar dat is het rare van ad… voor de een werkt het wel, de ander weer niet. Zelf heb ik nu escitalopram en daar ben ik heel erg tevreden mee. Hoe raar ook, en ja soms schaam ik me er ook wel voor, maar als je lijf het zelf niet kan… dan maar uit een flesje (in mijn geval).
  Succes ermee! Ik hoop dat het werkt.

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Lief. We gaan het zien, ik hoop dat het helpt want mag bijna geen andere ad. En jij hoeft je ook nergens voor te schamen hoor. Al is dat denk ik makkelijker gezegd dan gedaan. Xxx

   Beantwoorden
 • Wat knap dat je hier zo open over schrijft!
  Ik hoop voor je dat de antidepressiva mag helpen en dat je snel kunt starten met EMDR. Heel veel sterkte Geertje!

  Beantwoorden
 • Net als de vorige reacties kan ik ook alleen maar zeggen dat ik het knap vind dat je zo open en eerlijk over jouw problemen kunt schrijven. Volgens mij ben je dan sowieso al op de goede weg. Laat de mensen om jou heen maar merken dat je klaar bent met ’toneelspelen’ (dat zeg ik altijd 😉 Laat je ook zeker niet beïnvloeden door verhalen van anderen ( Hoe goed ook bedoeld) Iedereen heeft zijn eigen verhaal en die hoeft niet de jouwe te zijn. Ik hoop dat jouw vrolijkheidspilletjes snel zijn werk doen en dat je aan de therapie kan beginnen.
  Dat gaat je zeker lukken!! GIRLS POWER !!

  Beantwoorden
 • Respect voor je openheid..! En heel veel sterkte…! EMDR is niet niks…! Hoop dat het je gaat helpen..! ?

  Beantwoorden
 • Mag ik je één tip geven: Zorg dat je géén afspraken hebt op de dag (en de dagen na) je EMDR-behandeling. Het is een hele fijne behandeling, maar oh zo ontzettend heftig. Ik heb het zo’n 7,5 jaar geleden gehad, na een traumatische ervaring en het heeft mij echt geholpen. Ik hoop van harte dat het jou ook gaat helpen. Ik wens jou al het geluk en sterkte toe Geertje. Ik ga vanavond eens goed je blog lezen, ik volg je nog maar net.

  Beantwoorden
 • Hopelijk werkt de medicatie voor jou! Ik vind het echt knap hoe je het het allemaal doet, dat je hier zo open over schrijft en ik hoop dat je snel met EMDR kan starten!

  Beantwoorden
 • Uiteraard niks om je voor te schamen, maar er zo open over schrijven is nog een hele stap verder. Knap dat je dat kan.
  En heel veel succes met de behandeling.

  Beantwoorden
 • Mooi dat je hier “gewoon” over schrijft. Ik hoop dat je verder wordt geholpen met de medicatie en de therapie en dat je weer kan genieten van het leven. Ik bewonder je levenshouding en doorzetting.

  Beantwoorden
 • Heel veel sterkte ermee!! Dapper dat je er zo open over spreekt, zo help je waarschijnlijk toch iemand❤

  Beantwoorden
 • Pff, kan je spanningen en onzekerheden heel goed begrijpen! Succes met de verdere behandeling

  Beantwoorden
 • Anti depressiva is zeker geen vrolijkheid in een pilletje. Zelf heb ik meer dan 10 jaar anti depressiva geslikt naast diverse therapieën. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen, de anti depressiva haalt enkel de scherpe randjes eraf. Ik heb echt tig verschillende soorten pillen gehad, van het gros kreeg ik alleen maar meer psychische klachten of lichamelijke klachten. Luister vooral goed naar je eigen lichaam en je gevoel. Ik ben zeker niet tegen medicatie ter ondersteuning, als het echt nodig is zou ik er zo weer voor kiezen, maar liever niet. Ik laat me in iedergeval niet meer dwingen zoals bij mij in het verleden is gebeurd. Hoop dat het jou biedt wat je zoekt en je helpt om er weer bovenop te komen. Mij is het ook gelukt.

  Beantwoorden
  • Het klopt dat het geen vrolijkheid in pilvorm is. Ik heb voor de titel gekozen omdat leken het vaak zo zien als het om antidepressiva gaat. Als verpleegkundige weet ik heel goed hoe het wel werkt. Vervelend dat jij een negatieve ervaring hebt gehad met antidepressiva. Natuurlijk gebruik ook ik het liever niet maar nu is het nodig voor mijn gezondheid. Ik luister naar mijn lichaam en mijn gevoel en daarbij voelt ondersteunende medicatie nu als een goede keuze.

   Beantwoorden
 • Wat goed dat je deze stap durft te nemen, lijkt me niet makkelijk om te beginnen met deze medicatie. Hopelijk merk je snel effect. Goed dat je hier een artikel over schrijft. Wie weet wordt de taboe rondom depressie een beetje doorbroken.

  Beantwoorden
 • Ik heb veel positieve dingen gehoord over EMDR. Goed dat je zo aan jezelf werkt, succes ermee

  Beantwoorden
 • Ik wens je toe dat het helpt, de therapie en de pilletjes. Dat je dagen fijner en lichter worden. Je verdient het lieve Geertje! ❤?

  Beantwoorden
 • Ik hoop dat dit je gaat helpen zodat je aan de EMDR kan beginnen!
  Ik slik zelf ook antidepressiva waar ik van aan zou kunnen komen, maar bij mij is het niet gebeurt. Niet alle vermelde bijwerkingen hoeven te gaan gebeuren. Dus hopen dat jij er ook geen last van krijgt

  Beantwoorden

Write a comment