Lifestyle Mama

Een brutale en opstandige kleuter: wat je wel en niet moet doen.

Toen Sarah nog een dreumes was vroeg ik mij af wanneer het opvoeden echt zou beginnen. Inclusief regels, toespreken en als het nodig is ‘straffen’.
Nu we in de kleuter-periode zitten inclusief driftbuien en opstandigheid weet ik het zeker: het is nu echt begonnen. En hoewel ik af en toe met mijn handen in het haar zit zijn er een aantal dingen die ons echt wel helpen. En ik deel ze graag met je!

Een kind is niet brutaal en opstandig voor de lol. Een peuter of kleuter moet leren omgaan met emoties en dat valt als kind nog niet mee. Want hoe uit je op een goede manier je emotie? Boos zijn is geen makkelijke emotie om mee om te gaan en uit zich soms in driftbuien. Ze horen erbij maar zijn alles behalve fijn voor beide partijen.

Sarah is vooral opstandig wanneer ze iets wil doen wat niet lukt. Ze heeft altijd duidelijk in haar hoofd hoe iets moet gaan, maar dat lukt uiteraard niet altijd. Of ze gaat tegen ons in wanneer we ‘nee’ zeggen.
Het is voor haar leeftijd volstrekt normaal om grenzen op te zoeken en uit te testen, maar het kan heel vervelend en moeilijk zijn als ouder. Hoe ga je zo goed mogelijk met driftbuien en opstandigheid om?

Praten, praten, praten…

Ik had geen uitgeschreven plan voor ogen wat betreft opvoeding, maar wat ik wel zeker wist is dat communiceren met Sarah voorop staat. Daarmee bedoel ik: praten, praten en praten. Daarbij is het belangrijk om niet te gaan schreeuwen of je stem te verheffen, maar om rustig te blijven praten. En helemaal uit den boze: geweld gebruiken om iets duidelijk proberen te maken aan je kind.

Eerlijk gezegd is dat rustig blijven en rustig praten soms erg moeilijk, vooral als je kindje zelf ook schreeuwt. Maar twee schreeuwende mensen zorgen niet voor duidelijkheid. Tot tien tellen en diep zuchten is hier dan ook aan de orde van de dag.
Echter, soms geeft praten niet direct een oplossing en blijft Saar ‘hangen’ in een emotie. Dan zorg ik voor afleiding waardoor ze wat sneller uit die negatieve spiraal komt.

Uitleg en duidelijkheid

Alleen vertellen dat het gedrag niet oke is geeft geen duidelijkheid. Een kind heeft behoefte aan ‘waarom’. Leg duidelijk en kort uit waarom het gedrag niet goed is en waarom je het niet accepteert. Houd er wel rekening mee dat je niet iets vraagt aan je kind wat je kind nog niet begrijpt of kan, want dit kan zorgen voor nog meer opstandigheid.

Niet belonen

Je kind zijn zin geven tijdens een driftbui kan heel aantrekkelijk lijken, want dan ben je er ‘van af’. Maar negatief gedrag belonen werkt alleen maar averechts. Je kindje ervaart dan een beloning voor zijn of haar gedrag.
Positief gedrag belonen doen we dan weer wel. Niet alleen met iets lekkers, maar ook met complimenten, iets leuks ondernemen of gewoon een hele dikke knuffel.

Emoties mogen er zijn

Belangrijk is om duidelijk te maken aan je kind dat zijn of haar emoties er mogen zijn, maar dat de manier waarop hij/zij ze uit niet altijd door de beugel kunnen. Leg dan duidelijk uit waarom.
Een kind mag voelen dat hij of zij verdrietig is of boos. Maak dat ook duidelijk en geef aan dat je begrip hebt voor het feit dat je kindje bijvoorbeeld baalt van het feit dat iets niet lukt.

Opstandig en driftig zijn lost niets op en zorgt alleen maar voor minder plezier. Schelden kwetst de ander en zorgt evenmin voor oplossingen. Een kind wordt meestal rustiger als je uitlegt dat zijn/haar gedrag niet zorgt voor een oplossing. En onthoud: het is een fase. Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven: herhaal regelmatig ‘het is een fase’.

Moeders en vaders van opstandige kleuters: hoe gaan jullie hiermee om? Heb je nog aanvullende tips als het op opvoeden aankomt?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment