Lifestyle Mama

Een beter mens door het moederschap.

Het moederschap brengt allerlei gedragsveranderingen met zich mee. Was ik eerder nooit zo bezorgd of onzeker in mijn handelen, nu kan ik mij al flink zorgen maken wanneer Sarah een paar dagen hoest. Maar het heeft mij ook zeker in positieve zin veranderd. Misschien ben ik er zelfs wel een beter mens door geworden.

IMG_2459

Zielig vond ik het wel wanneer iemand zich zorgen maakte om zijn of haar kindje, maar ik voelde het niet. Ik kon mij geen voorstelling maken van het echt zorgen maken om je kindje of van de liefde die mensen voelen voor hun kinderen. ‘Ja vervelend dat er een kindje vermist is’,  maar daar hield het ook mee op. Wanneer ik nu een berichtje voorbij zie komen van een vermist of ziek kindje kan ik bijna mijn tranen niet bedwingen. Ik krijg dan meteen een voorstelling van hoe het zou voelen als Sarah vermist zou zijn of pijn zou hebben. Dat gegroeide inlevingsvermogen zie ik als een positieve eigenschap die ik heb ontwikkeld doordat ik nu mama ben.

Geduld is een competentie waar een moeder altijd aan voldoet. Ben je het nog niet, dan leer je het wel (of nooit…dat kan bij uitzondering ook). Ik was altijd iemand die ontzettend ongeduldig kon zijn en daar moeilijk mee om kon gaan. Ik heb geleerd dat geduld loont en dat het beter werkt dan je druk maken of je kindje onder druk zetten. Het heeft mij bewuster gemaakt van wat eigenlijk wél belangrijk is en wat niet. Ongeduld lost niets op en leidt tot niets, geduld brengt daarentegen vaak wel resultaat.

Iemand ziet mij als voorbeeld, een groot voorbeeld zelfs. Nu Sarah ouder wordt en van alles na doet, moet ik goed letten op wat ik doe of zeg. Voor je het weet doet of praat ze je na en ben je de klos. Ik ben niet ineens een perfecte wereldburger geworden, maar wel ben ik mij bewust van mijn handelen. Ik kan als de beste spullen in huis verrot schelden als ze vallen of in de weg liggen, maar dat doe ik dus nu niet meer. En misschien maar beter ook, want het heeft eigenlijk niet zoveel zin. Wie weet word ik ooit nog een brave wereldburger.

IMG_2462

Bijzaken kan ik sinds Sarah er is makkelijk schrappen. Ik weet wat er echt toe doet en ik onderscheid hoofdzaken van bijzaken zonder problemen. Leek het vroeger nog van belang te zijn om elke dag leuke kleding aan te hebben en een goed kapsel, nu ben ik al tevreden met een blij kind en blije mama. Het feit dat ik meer zicht op hoofd- en bijzaken heb en ze beter kan onderscheiden maken mij een gelukkiger mens. Ik ben sneller tevreden met iets kleins dan ik voorheen was. Toen wilde ik het graag zijn, maar het lukte niet altijd. Nu gaat dat eigenlijk vanzelf.

Liefde laat mensen stralen zeggen ze weleens. Dat is mooi meegenomen, want ik voel intens veel liefde voor een klein mensje. Of ik meer ben gaan stralen weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik dolgelukkig ben met met moederschap en stapelverliefd ben op Sarah. Verliefd zijn is goed voor je, zowel geestelijk als lichamelijk.
Als moeder ben je voor je kinderen onmisbaar en daar komt een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Die verantwoordelijkheid heeft mij verre van bang gemaakt. Ik ben juist graag verantwoordelijk voor het mooiste wat er is en voel mij daardoor vereerd én heel erg belangrijk. Het gevoel dat iemand niet zonder je kan en dat je een groot voorbeeld bent is geweldig. Het heeft mij zelfverzekerder gemaakt en dat straal ik uit. En dat beetje extra zelfverzekerdheid kan absoluut geen kwaad aangezien ik meestal tekort kwam.

Ben jij een beter mens geworden door het moederschap?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (10)

 • Absoluut! Het is zo bijzonder wat een kindje met je doet, helema gevoelsmatig ben ik zo veranderd. En je bekijkt de wereld ook wel weer even heel anders.

  Beantwoorden
 • Ik ben er in ieder geval flink door gemangeld. En daardoor ben ik denk ik méér mens geworden.

  Beantwoorden
 • Ik ben benieuwd wat het moederschap mij allemaal mag brengen, ik denk wel dat er zoveel liefde komt dat ik me af vraag waar het vandaag komt. Over ruim 6 weken ben ik uitgerekend.. Wat een prachtig artikel trouwens!

  Beantwoorden
 • Wauw heel mooi geschreven. Ik denk dat iedereen we eens stukje goedheid in zich krijgt als ze moeder worden! Ik had dat ook, ik was een stuk gemotiveerder, voel mij gewoon veel beter en daardoor een stuk vrolijker, kom ook meer voor mezelf/ons op. Ik vind dat heel bijzonder om te zien. Je hebt het ook over een voorbeeld, waar je dat ook goed aan kan zien, als je kindje verlegen is, pijn is, bang is of liefde willen, komen ze met van die open arme op je af en jij zult de eerst zijn die je kindje dan mag bieden wat hij nodig heeft! Ze verschuilen achter jou been. Dat gevoel van binnen wordt je helemaal warm van!

  Beantwoorden
 • Wat verander je toch als je moeder wordt he! Vooral het zorgen maken om je kindje, in had nooit gedacht dat dat zo zou zijn. Wanneer ik andere moeders hoorde over dat ze zich zorgen maakte als hun kindje de griep had dacht ik altijd, waar maak je je druk om, de griep gaat wel weer voorbij. Pas als je zelf moeder bent weet je hoe het echt is! Je leert inderdaad om je meer in te leven, meer geduld te hebben (je moet wel ;-)) en de verantwoordelijkheid die je draagt is zo groot!

  Beantwoorden
 • Ja, gelukkig maar want ik kon echt heel kort door de bocht zijn. Heel fel en opvliegend. Nu gelukkig stukken minder.. heel.mooi omschreven ❤

  Beantwoorden
 • Absoluut! Het heeft mij echt heel erg veranderd. Ik kon al goed relativeren, maar nu nog beter. Ons zoontje is het allerbelangrijkste!

  Beantwoorden
 • Wat leuk geschreven en ook herkenbaar. Ik heb zelf veel meer lef en durf gekregen sinds ik mama ben!

  Beantwoorden
 • Wat mooi geschreven! Het moederschap maakt kwetsbaar, nederig, kleine dingen groot en grote dingen klein… Ik ben van mening dat het ook inderdaad zorgt voor een verbeterde versie van jezelf!

  Beantwoorden
 • Zeker weten ,je veranderd natuurlijk sowieso, maar voornamelijk positief vind ik. Ik ben geduldiger geworden, invoelender, maar ook opener en socialer.

  Beantwoorden

Write a comment