Halfvol Mama

East coast West coast. Mommy – wars anno 2015

We hebben de borstvoedingsmaffia gehad met recht tegenover de flesvoeding-aanhangers. Deze strijd werd vervolgens gevolgd door twee groepen die oog in oog stonden wat betreft het inenten van je kindje. Is er een heuze mommy-war gaande? Waarom eigenlijk?

Je wilt als moeder natuurlijk het beste voor je kindje. Jij bent zijn of haar moeder, dus weet jij waar je kindje het gelukkigst of het gezondst van wordt. Tijdens je zwangerschap en de jaren erna maak je continue beslissingen over de gezondheid en de opvoeding van je kindje. Welke voeding wil je geven? Ga je voor rapley of omarm je de blender? Laat je je kindje wel of niet inenten? Iedereen heeft daar zijn of haar mening over. Maar helaas denken er ook moeders te weten wat het beste is voor een ander kindje en een andere mama. Best gek toch eigenlijk?

Nog niet zo lang geleden was en een oorlogje gaande over borstvoeding vs. flesvoeding. Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je kindje en dus denkt menigeen dat je dit ook altijd moet geven.  Niet alleen voor dat kleintje bij jou op schoot, maar ook de dochter of zoon van een ander. Een weloverwogen keuze om je kindje flesvoeding te geven wordt met een grote frons ontvangen. Als je niet achter borstvoeding staat of je kunt het op de één of andere manier niet geven zul je je kindje met melkpoeder op laten groeien. Wat is daar mis mee?
Als het jou een goed gevoel geeft of er is een andere reden voor, dan is dat prima. Jij bent er gelukkig mee en staat achter je keuze. Je kindje is dan automatisch ook gelukkig.
Het heeft geen zin om een ander te kwetsen in zijn of haar keuzes. Wat bereik je ermee? Zou je het tof vinden als je een moeder zou spreken die borstvoeding geeft alleen maar omdat haar omgeving dat verlangt? Doodongelukkig zou je er van worden toch? Waarom zou je iemand willen veranderen en overtuigen om jouw gevoel over te nemen?
Ieder mens is anders en ieder mens heeft een eigen mening. Gevoel is persoonlijk en kun je niet overdragen aan een ander.  Stel dat er iemand naar je toe komt en je vraagt of je morgen andere kleding aan wilt trekken, want hij vindt het er echt niet uitzien. Je krijgt een broek en een trui aangeboden van degene, die je morgen maar aan moet trekken. Dat dus!

Het wel of niet inenten was ook zo’n ding. Ouders die hun kinderen wel lieten inenten respecteerden niet altijd de keuze van de groep die hun kinderen niet lieten inenten.
De groep die het niet liet doen probeerden op hun beurt de andere groep te overtuigen van al het slechte dat een vaccinatie met zich meebrengt.
Er werd gesmeten met literatuur en wetenschappelijke onderzoeken. Alleen maar om iemand zijn gevoel en persoonlijke mening omver te gooien. Dat wat ik denk en waar ik van overtuigd ben, dat is het juiste. En jij als moeder zult mijn mening over moeten nemen, aangezien ik gelijk heb. Ja echt, zo gaat het.

Ben je thuisblijfmama? Dat is toch niet goed voor jezelf en voor je kindje? Dan doe je zeker de hele dag niks? Andersom gaat het soms net zo.
Als werkende moeder gooi je tijd weg met je kindje, zonde.  Als werkende mama weet je niet hoe het is om in plaats van je baan buitenshuis altijd thuis te zijn met je kinderen.
Zolang je geen flauw idee hebt hoe het leven van een ander eruit ziet, kun je in mijn ogen ook geen keiharde mening hebben. En ook al weet je hoe het leven van de andere mama eruit ziet…wie ben jij om die ander te kwetsen en onderuit te halen? Laat het, respecteer het en ga verder. Je schiet er geen bal mee op om een ander te kwetsen omdat je denkt dat jij gelijk hebt.

east

 

Mijn mening? Doe wat voor jou goed voelt,  Maak keuzes op basis van je eigen gevoel. Want een keuze maken waar jij achter staat en wat voor jou het beste voelt, is de beste keuze.
En als iedereen dat accepteert en respecteert, is de oorlog snel voorbij. Respecteer een ander en verspil geen tijd aan het kwetsen en bekeren van anderen. Benut die tijd aan je kindje en aan jezelf en vul het met genieten. Zolang jij doet wat jij wilt, is dat de beste keuze die je kunt maken voor je kindje. En dat maakt je meteen de beste moeder.
Het bemoeien brengt je namelijk nergens. Gelukkig zijn met wat je hebt gekozen wel.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment