Halfvol Lifestyle

Wat ik van een depressie heb geleerd (en nog steeds leer).

Begin vorig jaar zette ik de eerste stappen over de drempel van mijn psycholoog. Onwennig, dat zeker. Er volgde EMDR om mijn PTSS de grond in te drukken en daarna kreeg ik begeleiding om minder somber te zijn. Nog steeds is het soms vechten tegen windkracht 10, maar naast verdrietig en zwaar is deze periode ook heel erg leerzaam. 

Zo heb ik allereerst geleerd dat hulp vragen en ontvangen helemaal niet getuigt van zwakte. Sterker nog: het laat zien dat je sterk bent en om jezelf en anderen geeft. Dat je graag beter en sterker wil worden en wil blijven genieten van het leven. Hulpverleners zijn er om je te helpen, welk probleem je ook hebt.

Je hoeft je nergens voor te schamen bij de huisarts of psycholoog. In het begin denk je misschien ‘ hij of zij zal mij wel een vreemd geval vinden, ik vertel maar niet alles’.
Maar alsjeblieft…huisartsen en psychologen zien elke dag zoveel mensen dat niets te gek is. Ze lachen je echt niet uit tijdens het eten aan tafel als hun werkdag erop zit. Vertel alles, want zo kan je beter worden geholpen. En doe jezelf ook niet beter voor dan dat je je voelt, want ook zo kun je beter worden geholpen. 

Na een off day komt er altijd weer een betere dag. Tijdens een off dag kun je je zo ellendig voelen dat je je geen raad meer weet. ‘Hoe moet het nou de rest van mijn leven? Houd ik dit wel vol?’ Op een slechte dag lijkt alles zwaar en grijs, maar onthoud dat er altijd weer een betere dag komt. Eentje met meer zon, meer geluksmomentjes, de slappe lach….Klinkt simpeler dan het is, maar het helpt mij vaak wel om mij vast te houden aan die gedachte. 

Nee durven zeggen en voor jezelf zorgen wordt je nieuwe levensstijl. Egoïstisch misschien, maar degene die het beste voor jou kan zorgen ben je zelf.
Houd je grenzen in beeld en bewaak ze. Kom voor ze op, neem genoeg rust, doe dingen die je energie geven en waar je gelukkig van wordt. Schrap energie slurpende dingen. Ja, ook mensen.
In het begin vond ik ‘nee’ zeggen en mijn grenzen aangeven heel erg moeilijk, want ik ben een pleaser en ik kwam altijd ergens op de 10e plaats. Als de ander maar gelukkig was. Dat werkt natuurlijk niet…
Oefening baart kunst en als je er mee bezig blijft zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Heerlijk aan jezelf denken, je grenzen in beeld houden en allen nog maar fijne en positieve mensen om je heen.

Je hoeft jezelf niets kwalijk te nemen en jezelf niet schuldig te voelen tegenover anderen, zoals je kind(eren). Hoe vaak ik wel niet heb gedacht dat ik een slechte moeder was omdat ik geen energie had om met Sarah te spelen. Of omdat ik mijzelf niet over de drempel van de deur kreeg om met haar naar de speeltuin te gaan.
Het gaat er om dat je open en eerlijk bent naar je kind/je omgeving en dat je al je liefde toont. Liefde doet er toe, niet de hoeveelheid uitjes die je elke week hebt.
Dat geldt ook voor vrienden. Wees open en eerlijk en geef aan als je iets niet ziet zitten. Voel je niet schuldig, het komt wel weer en dan kun je er wel volop van genieten. Liever open en eerlijk naar een ander dan met een masker toch over je grenzen gaan.

Ook heel belangrijk: het werkt niet om jezelf een tijd te geven om te herstellen. Toen ik bij de psycholoog naar binnen stapte had ik voor ogen dat ik na een paar sessies wel weer de oude zou zijn. Nou, een jaar later ben ik nog steeds onder behandeling.
En de oude? Die word ik waarschijnlijk ook niet meer. En ook dat is niet erg, maar natuurlijk niet tof. Het accepteren daarvan kost ook tijd en stel jezelf alsjeblieft geen ultimatum. Tijd is geduldig…

Voor de lotgenoten onder mijn lezers: wat heb jij geleerd van je depressie?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Ik heb al een heel proces doorgemaakt en heb ook nog een hele weg te gaan naar mijn gevoel.
  Ik heb heel veel inzichten gekregen door met de psycholoog te praten, maar ik blijf soms nog in de valkuilen trappen. Hopelijk heb ik ooit het gevoel dat ik ver genoeg sta, maar daar ben ik nu nog niet. Zoals je zegt, zo’n dingen zijn niet op een aantal weken opgelost.

  Beantwoorden
 • Ik heb geleerd dat je zoveel sterker bent dan je denkt. En dat helpt me ‘meeveren’ als ik weer tegen een depressie aan zit te hikken. Daardoor kan ik tegen mezelf zeggen: vorige keren ben ik er ook doorheen gekomen.

  Beantwoorden
 • Wat een verhelderend stuk, mooi geachreven! Ik zit momenteel midden in een depressie. Ook hulp gezocht maar sinds vorige week ook even niet aan het werk. Ik trok het niet meer. Ik hoop dat ik ooit weer een beetje mezelf van vroeger wordt. Maar voor nu is mijn focus op rust, rust in mezelf maar ook in mijn gezin. Veel liefs!

  Beantwoorden
 • Hele herkenbare punten. Ik hou me vooral altijd vast aan dat er weer betere dagen komen als het even minder goed gaat. Dat geeft rust om te accepteren dat het even niet lukt allemaal.

  Beantwoorden
 • Ik heb geleerd dat delen helpt. Ik hield alles voor mezelf, was net een oester. Ben nog steeds geen open boek maar het gaat al wel veel beter.

  Beantwoorden
 • Dat dingen delen mij helpt en dat ik mezelf flink voor de gek kan houden. Maar deel nu echt alles met m’n man. Al m’n angsten, verdriet, pijn, zorgen.. Zodat hij weet hoe of wat en kan ingrijpen mits het nodig is.

  Beantwoorden
 • Wat had ik dit artikel nodig om te lezen. Na een depressie , overspannen en nu in een burn out te zitten valt het me soms niet mee. Ik dacht mijn grenzen te weten en aan te kunnen geven maar toch nog niet goed genoeg. Maar met binnenkort hulp van een psycholoog, het beoefenen van Tai Gong , de sportschool en rust kom ik er deze keer ook wel weer uit……

  Beantwoorden

Write a comment