Halfvol Lifestyle

Wat je denkt is bijna nooit de waarheid! Mijn tweede gesprek met een coach.

Bijzonder hoe het menselijk brein werkt. Gedrag lijkt zo vanzelfsprekend te zijn, maar er gaat ontzettend veel aan vooraf. Het leuke is, is dat je heel makkelijk kunt ontrafelen wat er allemaal aan je gedrag vooraf gaat. En nog leuker en interessanter: wat je er aan kunt doen om je gedrag te veranderen en je gedachten om te buigen.

Dit artikel is een samenwerking met GORTcoaching

Even een terugblik

Een maand terug had ik mijn tweede gesprek met mijn coach. Een enthousiaste vrouw die mij van tevoren weer wat opdrachten mee gaf om mee aan de slag te gaan en te bespreken.
Nog even terug naar mijn doelen van deze coaching: ik ben een pleaser en heb daarbij iets te weinig zelfvertrouwen, waardoor ik al snel over mijn grens ga om een ander tevreden te houden. (Klik hier om mijn artikel te lezen over het eerste gesprek).
Ik denk dus vooral aan een ander in plaats van aan mijzelf en dat is niet erg handig  wanneer je chronisch ziek bent.

Zo vind ik het bijvoorbeeld erg moeilijk om aan te geven op mijn werk dat het niet lukt om te komen, omdat ik mij niet oké voel.
Ik wil ten eerste graag een ander pleasen en ten tweede ben ik bij voorbaat al ‘bang’ voor de reactie van een ander. Ik vul de gedachten van de ander in en die zijn bijna allemaal negatief. Maar of dat zo realistisch is?

De handige G’s

Het huiswerk van mijn coach voor het tweede gesprek had te maken met de 5 G’s uit de RET. De 5 G’s leerde ik al kennen tijdens mijn opleiding Verpleegkunde en ik was vergeten hoe handig en interessant deze G’tjes zijn in het dagelijks leven. Niet alleen tijdens je opleiding dus, maar eigenlijk voor de rest van je leven.

Even in het kort: er vindt een gebeurtenis (G) plaats en daar volgen gedachten (G) uit. Vervolgens komen daar gevoelens (G) bij kijken en er volgt gedrag (G). Dit heeft gevolgen (G) voor je doen en laten, je handelen en je verdere gedrag en gevoel.
Met de RET komt het er op neer dat je cognities en denkpatronen kunt veranderen om problemen op te lossen en ongewenste negatieve situaties kunt voorkomen of kunt bestrijden.
Als ik dus weet welke gedachten de ‘bron’ zijn van geen grenzen durven aangeven, dan kan ik die ombuigen. Want…gedachten zijn geen feiten! Je kunt ze ombuigen en dat is het leuke en fijne van dit alles.

Bijvoorbeeld: ik moet mijn werk afbellen omdat ik mij zo ontzettend moe en ziek voel (gebeurtenis) en daar komen gedachten bij: ze zullen wel teleurgesteld in mij zijn of denken dat ik mij aanstel. Gevolg is is dat ik mij waardeloos voel of mij schaam. Het gedrag dat daarop volgt is het moeilijk vinden om af te bellen, omdat ik dit gevoel graag uit de weg ga. Waardoor ik dus over mijn grens heen ga (gevolg). Keer op keer zal het mij nergens brengen, behalve dat ik niet aan mijzelf denk.

Een belemmering kan juist een hulpbron zijn

Het meest leerzame van het tweede gesprek was tot inzicht komen dat mijn zogenaamde belemmering eigenlijk mijn hulpbron is/kan zijn. Ombuigen naar het positieve dus! Hoe dat zit?
Mijn leidinggevende zag ik als belemmering omdat ik haar graag wilde pleasen door aanwezig te zijn op het werk. Ik wil niemand teleurstellen en was ‘bang’ dat ze mij een aansteller zou vinden omdat ik niet altijd aanwezig kon zijn. Maar hoe realistisch is dat? En realistisch of niet, het is zeker niet helpend.
Wat als een belemmering voelt kan een hulpbron zijn en dat is ook zeker het geval hierbij. Ik kan mijn leidinggevende juist vragen om mij te helpen niet over mijn grens te gaan en om te checken of mijn gedachten wel zo realistisch zijn.

En wat blijkt? Ook zij voelde zich onzeker in het begeleiden. Ook zij wist niet altijd waar ik geholpen bij was. Zo blijkt maar weer, maak alles bespreekbaar en communiceer.
Buig je gedachten om naar iets positiefs en check ze, want gedachten zijn nooit feiten. Ze zijn ‘gemaakt’ en ingevuld door je eigen brein en maakt het leven zoveel gecompliceerder dan het is.

Ik wil mijn coach van GORTcoaching heel erg bedanken voor twee hele inspirerende gesprekken waarbij ik echt tot inzichten ben gekomen!

Uitdagend en hartstikke leuk om op deze manier weer een stukje te groeien! Mijn vraag aan jou: heb jij weleens gebruik gemaakt van een coach? Of ben je er benieuwd naar geworden? Waar zou jij bijvoorbeeld aan willen werken?

Mocht jij benieuwd zijn geworden wat een coach voor jou kan betekenen: je kan een gratis oriëntatiegesprek inplannen bij GORTcoaching en als je dan na het gesprek start met coaching en vertelt in een mailtje naar fan@gortcoaching.nl dat je via mij bent gekomen, dan hebben ze een cadeautje voor je. Veel plezier alvast!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment