BikkelharT

Dealen met stress

Iedereen kent het gevoel van stress. Soms kan het voor een korte periode goed uitpakken, zoals een examen, presentatie of een andere klus. Maar in de meeste gevallen is stress meer chronisch en is het niet meer zo functioneel voor je lijf. Hoe ga je om met stress die langer duurt dan gezond is?

Stress vreet energie, terwijl je deze vaak hard nodig hebt in drukke en spannende tijden. Je lijf voelt zich er slecht bij en laat dit dan ook merken. Signalen die je lichaam uit als er sprake is van langdurige stress, zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen geïrriteerd zijn en moeilijk kunnen ontspannen. Tijd om de stress de baas te zijn dus, want voor je lijf is het een ramp. De volgende tips die ik deel kunnen helpen bij stress die je dagelijks voelt en die langer aanwezig is dan goed voor je is. Mocht je echt tegen een burn-out aanzitten, neem dan snel contact op met je huisarts. Deze tips zijn dan echt niet meer voldoende en er is meer nodig om je te helpen.

1.Vraag jezelf af wat jou stress geeft.

Is het te weinig zelfvertrouwen? Ben je perfectionistisch? Heb je teveel klussen aangenomen omdat je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen? Zodra je weet wat jouw gestresst maakt, kun je een gerichtere oplossing zoeken.Schrijf een kleine plan van aanpak met punten die voor jou kunnen helpen om om te gaan met de oorzaak van stress.

2. Praat of schrijf er over.

Praat of schrijf over het gevoel dat stress jou geeft, welke klachten je ervan krijgt en wat het met je doet. Schrijf of praat ook over de mogelijke oplossing die jouw stress kan doen verlagen (zie punt 1). Indien je hier niet uitkomt, kun je je bedrijfsarts, huisarts of een psycholoog om hulp vragen.

3. Delegeer en geef je grenzen aan.

Ben je moeilijk in het aangeven van je grenzen of in het uit handen geven van klussen? Geef dit aan in je omgeving en vraag mensen of zij jou terug kunnen fluiten als het je zelf niet lukt. Ook daar heb je collega’s en vrienden voor.Stel je grenzen en bewaak deze, ga er niet overheen omdat je denkt ‘dat het nog best kan’. Geef taken uit handen en vertrouw erop dat deze taken ook door een ander goed worden uitgevoerd. Probeer los te laten waar je niet meer mee bezig hoeft te zijn.

4. Vraag jezelf af of datgene waar je je druk om maakt, je ergens brengt.

Heeft het zin om je ergens druk over te maken of om ergens stress over te hebben? Waar of wat brengt het je? Vaak helemaal niets. Ergens heel erg tegenop zien en zenuwachtig worden heeft vaak helemaal geen functie. Dus is het niet nodig. Zonde van je tijd om je ergens mee bezig te houden wat helemaal niet hoeft, toch?

5. Maak een prioriteitenlijstje.

Heb je veel te doen maar wil je toch op een rustige manier ermee bezig zijn? Maak een lijstje met prioriteiten. Wat moet echt af vandaag? Wat zou ook morgen of volgende week kunnen? Het maakt je lijstje vaak wat korter en overzichtelijker en taken verspreiden geeft je zoveel meer lucht.

stress1

6. Stel verwachtingen bij

Welke verwachtingen stel je van jezelf? Is het niet te hoog gegrepen? Van wie ‘moet ‘je iets af hebben morgen?Of is het alleen je perfectionisme? Probeer ook te stoppen met wat andere van je denken als je iets niet af krijgt of als iets niet lukt. Datgene wat jij vaak denkt dat andere denken, klopt in 99% van de gevallen namelijk helemaal niet.Ook weer zonde van je tijd.

7. Plan in je agenda avonden/middagen vrij voor een ‘me time’.

Hoe vol je agenda ook is, zorg goed voor jezelf. Zet een kruis in minimaal twee dagdelen per week. Een ochtend, middag of avond. Het maakt niet uit. Gooi op dat moment je agenda ver van je af en zet je telefoon uit. Ga in bad, lees een boek, kijk een film of maak een heerlijke wandeling. Even je hoofd ergens anders en je batterij vullen. Heel belangrijk.

 

Tot zover mijn tips om beter om te gaan met stress. Deze 7 tips werken bij mij heel goed, aangezien ik meerdere keren op mijn grenzen aangewezen was. Ik bekijk het per dag en maak mij zoveel minder druk om alles dan een aantal jaar terug. En ik ben nog net zo efficiënt met werk en klussen doen dan toen ik nog wel eens stress had. Stress is dus eigenlijk onnodig en maakt meer kapot dan het je wat brengt. Denk jij wat aan deze tips te hebben? Of heb je zelf nog een perfecte tip? Deel het met mij en de lezers!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

  • Helaas is het niet zo makkelijk om stress geheel buiten de deur te krijgen. Maar erop letten helpt wel!

    Beantwoorden
  • goed stuk.. soms word ik toch zo moe van me klanten

    Beantwoorden
  • Ja, soms kunnen klanten zeker moeilijk zijn ik ervaar dit zelf ook met de leerlingen die in min auto zitten.

    In ieder geval bedankt voor je tips,

    Beantwoorden
  • Ja vind ik soms ook heel erg lastig om te zien dat het mensen et niet begrijpen wat ik ze uitleg

    Beantwoorden

Write a comment