health Lifestyle

De voordelen van sporten voor een chronisch zieke mama.

We weten allemaal dat genoeg beweging bijdraagt aan een gezond en fit lichaam. Niet alleen je lijf heeft schik van genoeg bewegen, ook in je hoofd voel je je vaak een stuk beter als je genoeg beweegt.
Wanneer ik in een dipje zit ben ik deze vaak weer kwijt na een bezoek aan de sportschool. Ik merk nu ik chronisch ziek ben dat mijn lichaam juist gelukkig wordt door te bewegen, ondanks de dagen met pijn en vermoeidheid.

Dit artikel betreft een samenwerking met bewegenzonderpijn.com

Sportief type

Als kind hing ik in de ringen met turnen, sloeg ik elke zaterdag een shuttle weg met badminton en ik zwom veel. Later startte ik met fitness en dit is eigenlijk nooit meer veranderd.
Ondanks dat ik weleens een jaar de sportschool niet bezocht ben ik vaker wel geweest dan niet. Vooral het laatste jaar ben ik minimaal 2 keer per week in de sportschool te vinden. Ik houd van de combinatie cardio en krachttraining en zie dat mijn lichaam er plezier van heeft en spieren worden steeds meer zichtbaar. Omdat ik hypermobiel ben is het belangrijk mijn spieren en gewrichten sterk te houden.

Ik wil Sarah in de opvoeding meegeven dat bewegen leuk en gezond is. Gelukkig houdt ze enorm van rennen, dansen en buiten spelen. Op dit moment zit ze op zwemles, maar als ze haar diploma’s heeft gehaald wil ze graag weer terug naar dansles.

Sporten met een chronisch ziek lijf

Sporten is voor mij niet alleen spieren ontwikkelen en strakker worden. Ik heb naast Lupus ook schade aan mijn hart opgelopen door hartinfarcten na de bevalling. Ik ben vaak en veel moe, maar er zijn gelukkig ook goede momenten en periodes dat ik mij wat fitter voel. Hierdoor lukt het gelukkig om elke week de sportschool binnen te lopen.

Lupus gaat gepaard met klachten aan gewrichten en spieren. Mijn hart heeft pompkracht verloren en heeft baat bij conditietraining, om mijn hartspier zo sterk mogelijk te houden.
Het gaat niet altijd zoals ik wil overigens. Er zijn dagen dat ik een tandje lager moet trainen omdat mijn gewrichten pijn doen of ik elders pijn in mijn lijf heb. Er zijn ook dagen dat mijn hartslag onregelmatig is en ik mij daardoor niet goed voel. Ik probeer dan alsnog te gaan sporten, maar wel op een lager tempo.

Artrose

Naast de ongemakken die Lupus met zich meebrengt zit er artrose in de familie. Mijn moeder kreeg op vrij jonge leeftijd te maken met slijtage aan haar nek en heupen, waar ze veel pijn aan had. Naast de pijnlijke gewrichten door Lupus heb ik dus veel kans om ook artrose te ontwikkelen. En ik wil door te sporten het ontwikkelen ervan zoveel mogelijk proberen te vertragen. Juist als je last hebt van artrose is het belangrijk om te blijven bewegen, ondanks de pijn!

Wist je trouwens dat bijna iedereen van 55 jaar en ouder artrose heeft in de hand of pols? Bij twintig procent van de ouderen geeft dit klachten van pijn en stijfheid. Duimartrose komt bij ruim 1 miljoen vrouwen van boven de 55 voor. Dit is niet gek, aangezien je duim de meest gebruikte vinger is. Vraag gerust je arts en/of fysiotherapeut om tips en manieren om je gewrichten sterker te maken.
Naast pijnstilling en genoeg bewegen zijn er nog meer manieren om duimartrose te behandelen, zoals accupunctuur, een brace en ontstekingsremmers.

Indien jij ook chronisch ziek bent of klachten hebt van artose ben ik benieuwd of je ook sport en zo ja, welke?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment