BikkelharT Halfvol

De voordelen van chronisch ziek zijn

Nadelen genoeg als je chronisch ziek bent. Maar voordelen? Zijn die er? Zelfs Google staat met de mond vol tanden als je hem vraagt wat de voordelen zijn van een chronische ziekte .
In zekere zin zijn er zeker wel voordelen op te noemen! Lees snel verder om erachter te komen welke voordelen ik kon bedenken.

Chronisch ziek zijn is zwaar, stom, heftig en oneerlijk. Maar het wordt tijd om weer eens een potje te gaan zitten omdenken.
Johan Cruijff houden we in ere waarbij elk nadeel zijn voordeel heeft heb. Ik kon vijf voordelen bedenken van chronisch ziek zijn. Mocht je aanvullingen hebben, laat ze vooral weten!

1. Je inlevingsvermogen in anderen is groot.

Als verpleegkundige, vriendin en vrouw van dacht ik altijd dat mijn inlevingsvermogen buitengewoon goed was. Mij verplaatsen in anderen en een voorstelling maken van wat zij voelden, dat kon ik wel. Dacht ik. Nu ik zelf met een zware rugtas loop en weet hoe het is om ziek te zijn, begrijp ik pas goed hoe mensen zich kunnen voelen.
De patiënten bij mij op de afdeling zijn ineens een soort lotgenoten in plaats van alleen mijn patiënten.
Ik weet hoe het voelt om angst te hebben, onzeker te zijn over de gezondheid van je lijf en om je niet lekker te voelen. Maar niet alleen bij patiënten is mijn inlevingsvermogen veel en veel groter geworden. Ik voel veel meer mee als ik iemand hoor praten over zijn of haar moeilijkheden in het leven. Ik kan mij daar niet alleen een betere voorstelling van maken, maar er ook beter met iemand over praten. Ik ben mij ervan bewust welke vragen je absoluut niet moet stellen aan een chronisch zieke en welke vragen juist fijn zijn om te stellen.

2. Je bent je eigen specialist over je aandoening.

Nog nooit wist ik zoveel over het Antifosfolipidensyndroom, het Catasprofaal Antifosfolipidensyndroom en trombose.
Door mijn beroep wist ik al ontzettend veel over het hart en een hartaandoening, maar ook daar is mijn kennis in gegroeid. Mijn huisarts, waar ik overigens heel blij mee ben, vraagt mij regelmatig wat over het Antifosfolipidensyndroom.
Omdat het zo ontzettend zeldzaam is kan ik niet van hem verwachten dat hij er van alles over weet. Ook wat betreft mijn medicatie ben ik een bolleboos, ik weet wat het doet, hoe het werkt, welke bijwerkingen er zijn en wat de lange termijn effecten zijn.

3. Je bent kind aan huis en maakt vrienden bij apotheek en ziekenhuis.

Of dit een gewenst voordeel is bij chronisch ziek zijn weet ik niet, maar toch schep je in zekere zin een band met specialisten en ziekenhuis medewerkers.
Echte vrienden word je natuurlijk niet, maar bij wijze van spreken komt het aardig in de buurt. Het is fijn om een vast team te hebben die jou goed kent en waar je met alle vragen terecht kunt. Het voelt vertrouwd en maakt het bezoekje aan het ziekenhuis of apotheek een stukje makkelijker.
Er is altijd veel interesse in hoe het met mij en mijn dochter gaat, heel lief.

4. Je leert naar je eigen lichaam te luisteren en je leert je grenzen kennen.

Nooit luisterde ik echt goed naar mijn lichaam. Ik was jong en mijn lijf kon het onregelmatig werken wel aan. Ook na een korte nacht ging ik gewoon door.
Nu kan dat niet meer, ik heb geen andere keuze dan mijn lichaam als kompas te zien. Aan de hand van hoe ik mij voel weet ik wat ik kan verlangen van mijn lijf.
Ook heb ik geleerd mijn grenzen te herkennen én aan te geven. Vaker nee zeggen en streng zijn voor jezelf, niet makkelijk maar heel belangrijk.
Eigenlijk zou iedereen dat talent moeten hebben. Helaas ontwikkelen we dat pas als het te laat is of als we ziek worden. Dat ik mijn lichaam nu zo goed ken voelt heel prettig voor mij. Ik loop mijn eigen ik niet meer voorbij en lichaam en geest werken goed samen. Ook best handig, aangezien zij samen zorgen voor een gezonde ‘jij’.

5. Je waardeert je gezondheid meer en geniet extra van de dagen dat je je goed voelt.

Er zijn al verschillende artikelen gewijdt aan het genieten van de kleine dingen en het waarderen van je gezondheid. Als ik nu terugkijk naar een aantal jaar geleden besef ik dat ik toen nooit stilstond bij het feit dat ik gezond was. Ik was gezond en leidde een zorgeloos leven, maar beseffen deed ik het niet. Eigenlijk zonde, maar ook wel begrijpelijk.
Want waarom zou je als jonge blom vaak stilstaan bij het feit dat je gezond bent en dat je geen zorgen voor de toekomst hebt?
Op die leeftijd lijkt alles nog zo vanzelfsprekend. En wat je niet mist, kun je ook niet missen. Dat kan pas als je het (even) kwijt bent geraakt.

Heb je nog aanvullingen op deze voordelen? Laat ze dan vooral weten, want makkelijk is het niet om in dit geval om te denken.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (10)

  • Wat een mooie en positief artikel zeg. Ik kan mij dan ook echt helemaal in punt 4 en 5 vinden. Hoewel het bij mij niet lichamelijk is, moet ik zelf ook grenzen stellen en nee verkopen. Dat leer ik tegenwoordig steeds beter en daar ben ik echt ongelooflijk dankbaar voor. Ook overigens voor het feit dat ik nu veel meer van kleine dingen geniet dan vroeger: ik heb soms het idee alsof ik mijn leven veel optimaler leef dan altijd maar door te gaan en presteren. Prachtige eigenschap in ieder geval dat je zo mooi kan omdenken en het nog eens zo mooi kan verwoorden. Liefs, Deisy

    Beantwoorden
  • In mijn geval: Lekker thuis zijn bij mijn meiden! Zeker een voordeel wat ik, als ik niet ziek was geweest, niet had ervaren!

    Beantwoorden
  • Wat goed dat je de voordelen zoekt! Nadelen kan ik te over bedenken, maar als je het over voordelen hebt springt er voor mij uit dat ik mijn creatieve kant heb kunnen ontdekken/ontwikkelen.

    Ik denk dat ik dat ik daar niet of veel minder aan toe zou zijn gekomen als ik gezond(er) was. Dan was ik waarschijnlijk veel meer opgegaan in mijn werk en/of had ik een gezin gehad.

    Door mijn chronische ziekte heb ik veel tijd om na te denken over wat ik nou echt belangrijk vind in het leven. Het feit dat ik creatief ben heb ik echt moeten ontdekken en daar ben ik toch wel erg dankbaar voor!

    Beantwoorden
    • Dat kan ik mij voorstellen! Is ook een heel positief punt!

      Beantwoorden
  • […] knipoog een goede optie om de humor er in te houden. Jullie konden een tijd terug al de zogenaamde voordelen van chronisch ziek zijn lezen. Vandaag deel ik jullie mijn bucketlist als patiënt! Niet alles is echt mogelijk, maar het […]

    Beantwoorden
  • Idd. Thuis bij je gezin. En het geeft een soort van vrijheid. Wil je langskomen? Prima, ik ben wel thuis! Een doktersafspraak? Plan maar in, de kans dar ik kan is groot! Me time? Ook zeker een dikke vink! En shoppen van uit je stoel. Zit je nou weer op Zalando? Ja, ik kan nou niet bepaald ff uitgebreid de stad in ??.
    Ook ik zie zeker de voordelen. Hoewel de nadelen helaas wel vaak overheersen. Want ook al ben ik thuis bij mijn gezin, ik kan niet altijd voor ze zorgen. Mijn jongste zei vandaag toen im hem optilde: heb je geen pijn mama? Want als ik erg veel pijn heb, kan ik hem niet optillen. Dat zet je wel weer ff in de realiteit. Maar we zouden het over de voordelen hebben. Sorry ?

    Beantwoorden
    • Haha dat zijn zeker goede voordelen! En het blijft ondanks die voordelen en de humor ook heftig…helaas. Sterkte!

      Beantwoorden
    • Voor mij is de grootste voordeel dat ik alleen nog kies en dingen doe die ik echt leuk vind. Omdat ik niet alles meer kan. Hebben we besloten eerst voor ons zelf te kiezen, mijn man en ik. Te doen wat wij leuk vinden en willen doen. En dat bevalt ons veel meer.

      Beantwoorden

Write a comment