Lifestyle

De voordelen van bloggen

Ik krijg regelmatig de vraag wat mijn beweegredenen zijn om te bloggen. Je start niet voor niets een domein waar je van alles en nog wat neerpent in de hoop dat andere mensen het lezen. Bloggen heeft heel veel voordelen, zowel voor mij als voor mijn omgeving. Benieuwd welke voordelen? Lees dan verder.boe

1. Bloggen maakt je hoofd leeg en lucht op.

Het van mij af schrijven voelt vaak als een goed gesprek. Het lucht op, maakt ruimte in mijn hoofd en geeft tegelijkertijd afleiding. Praten is niet mijn grootste talent. Ik kan wel de oren van je kop kletsen, maar als het om emoties gaat is het ineens stil. Soms kun je emoties niet uitspreken en zijn een paar woorden niet genoeg. Schrijven is voor mij dan een hele goede uitlaatklep.

Niet elke dag plaats ik persoonlijke updates of filosofeer ik over het leven. Op luchtige dagen plaats ik luchtige onderwerpen. Toch voelt het alsof ik elke dag even mijn gedachten kan verzetten en over van alles en nog wat kan schrijven, zonder in de werkelijkheid te zijn. Het voelt een beetje als toneelspelen. Het enige verschil is dat ik compleet mijzelf ben op mijn blog. Zit ik ergens mee? Dan schrijf ik het van mij af en als het de moeite waard is om te lezen deel ik het met de wereld.

2. Je komt in contact met lotgenoten.

Ik krijg regelmatig lieve mails van mensen die ook hartpatiënt zijn of zich door wat dan ook in mijn verhaal herkennen. Het is fijn om herkenning te vinden en met mensen te praten of te schrijven die dezelfde gevechten aangaan. Dat is ook één van de drijfveren om mijn blog elke dag weer met liefde te omarmen. Ik wil graag herkenning geven aan mensen die daar naar opzoek zijn. Vaak zit je als patiënt met hele specifieke vragen waar artsen geen raad mee weten. Dan is het fijn dat je die vragen aan elkaar kunt stellen.

3. Bloggen is gezellig.

Want…je bent niet alleen. Er zijn zoveel gezellige ‘collega-bloggers’ die met dezelfde passie schrijven, maar ook met dezelfde struikelblokken te maken hebben. Je leert van elkaar, leest van elkaar en praat met elkaar. Ervaringen deel je op het gebied van bloggen en ook je niche kun je delen. Door de vele blogs wordt de lat wel heel hoog gelegd maar dat zorgt denk ik wel voor kwalitatief hoge artikelen. Maar bovenal is het blogwereldje gewoon heel erg gezellig en het is leuk om te zien dat het maar blijft groeien.

4. Je hoeft niet 100 keer hetzelfde verhaal te vertellen.

Ook dit is een reden geweest voor mij om persoonlijke artikelen en updates te delen op mijn blog. Mijn ziek zijn, mijn aandoening, de grote impact die het had en nog steeds heeft en het feit dat ik nooit meer zwanger mag worden. Ik had het niet elke keer aan iedereen uit kunnen leggen en kunnen vertellen. De feiten zijn al zwaar genoeg, laat staan dat je keer op keer dezelfde verhalen moet vertellen. Vrienden, collega´s en kennissen, ze weten allemaal wat er speelt en dat voelt heel fijn. Als iemand er naar vraagt en ik heb weinig zin om erover te praten, verwijs ik hem of haar naar mijn blog. Gewoon fijn!

5. Met bloggen oefen je je schrijfvaardigheid

pen

Nederlands was niet mijn slechtste vak op school, maar ik ben ook niet Cum Laude geslaagd. Met schrijven had ik nooit moeite, maar de regeltjes van de taal lieten mij nog wel eens in de steek. Naarmate ik meer schrijf en af en toe feedback krijg let ik er steeds meer op en gaat het alsmaar beter. Tekst moet niet alleen lekker leesbaar zijn, maar het liefst ook helemaal foutloos. Dat oogt professioneler en staat gewoon veel beter op een blog.

6. Je wordt een computerexpert.

Door te bloggen krijg je behalve met het toetsenbord, ook te maken met termen waarvan je eerder het bestaan niet wist.  Je krijgt vanzelf meer inzicht in de wereld van SEO, widgets, plugins en andere leuke galgje-woorden. Mijn site draait via WordPress en deze heb ik helemaal zelf geïnstalleerd. Vraag mij niet hoe en in welke bui ik aan het einde van de dag was, maar het is gelukt. Nu kan ik ook stoer meelullen over welke plugins je niet mag missen en hoe je het SEO–bolletje groen krijgt. Hoera!

7. Je verdiept je in onderwerpen waardoor je er veel meer vanaf weet dan vroeger.

Ik dacht altijd veel kennis te hebben van bepaalde onderwerpen, maar als ik terugblik valt dat soms nog vies tegen. Als ik over een bepaald onderwerp wil schrijven, of ik er nu veel of weinig vanaf weet, ga ik altijd eerst op onderzoek uit. Ik zit nog net niet met een bril op het puntje van mijn neus in een stoffige bibliotheek. Maar zo voelt het wel. Als je ergens over schrijft vind ik dat je moet weten waarover je schrijft. Voor mij geen half werk. Voordeel is dat je er 〈als het goed is〉 steeds slimmer in wordt!

8. Het houdt je gemotiveerd om bepaalde doelen te bereiken.

Als je doelen deelt met je omgeving is de druk hoger om er iets mee te doen. Regelmaat een update plaatsen doet je beseffen dat je aan je doel moet blijven werken om het te bereiken. Niet uitstellen, maar gewoon doen. En je motiveerd jezelf door erover te schrijven en van je af te typen. Reacties van lezers zijn dan erg welkom want zij kunnen je aanmoedigen.

9. Het bloggen is een heerlijke hobby en een manier om mijn passie voor schrijven kwijt te kunnen.

Ik vind schrijven dus heerlijk. Ik kan het voor mijzelf doen in een leuk notitieboekje. Maar schrijven wordt pas echt leuk als het gelezen wordt en mensen vol interesse je teksten bestuderen. Wat is er nou leuker dan doen wat je het liefst doet 〈schrijven〉 over onderwerpen die je het leukst vindt? Nou, niets dus!

10. Je maakt je eigen gedachten-archief.

Door te bloggen kun je altijd artikelen teruglezen, nagaan hoe je een jaar of vijf jaar geleden in het leven stond. Het laat je zien in welke mate je bent gegroeid en wat je gedachtengang op dat moment was. Leuk om af en toe eens terug te lezen en je af en toe ook eens af te vragen hoe je in vredesnaam zo over iets kon denken. Voor Sarah is het denk ik ook leuk om dit alles terug te lezen als ze er aan toe is.

 

Dit waren mijn voordelen wat betreft het bloggen. Welke voordelen ervaar jij door het bloggen? En heb je nog punten om toe te voegen? Laat het mij vooral weten.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Allemaal hele goede redenen om te gaan en blijven bloggen!

    Beantwoorden
  • Leuke originele puntjes heb je neergepend! Je wordt inderdaad echt een computernerd en aan motivatie ontbreekt het echt niet 🙂

    Beantwoorden

Write a comment