Interieur

De vijf basisregels van een Scandinavisch interieur

Ben je toe aan een make over van je interieur en zoek je en interieurstijl die zowel warmte uitstraalt als licht en luchtig is? Dan is de Scandinavische woonstijl iets voor jou!
Deze stijl combineert het ruimtelijke karakter van een kamer met de warmte van zachte materialen in een interieur waarin je helemaal tot rust komt.
Een Scandinavisch interieur kent een aantal ‘basisregels’. Door deze te volgen tover jij je interieur eenvoudig om tot een Scandinavisch interieur.

  • Wat is een Scandinavisch interieur

Een Scandinavische interieurstijl wordt gekenmerkt door lichte, luchtige ruimtes met de nadruk op een eenvoudige, functionele en warme decoratieve stijl.
De Scandinavische stijl dook voor het eerst op aan het begin van de twintigste eeuw, en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld naar de interieurstijl die we nu kennen. Tegenwoordig is het een populaire stijl die overal ter wereld toegepast wordt.

  • Scandinavische kleuren

Echte Scandinavische kleuren zijn licht, met wit dat de boventoon voert. Met wit als basis vul je de kleuren aan met natuurlijke aardetinten zoals zachte bruin- en grijstinten. Contrast breng je aan met hardgrijs en zwart.
Ook felle kleuren kunnen gebruikt worden als kleuraccent, bijvoorbeeld in de vorm van accessoires. Waak er wel voor dat je hiervan niet te veel toepast.
Veel felle en contrasterende kleuren doen het lichte en rustige karakter van het interieur teniet.

  • Scandinavische texturen

Natuurlijke texturen domineren in een Scandinavisch interieur. Die pas je toe door middel van natuurlijke materialen zoals baksteen, aardewerk en hout. Houten vloeren in een lichte tint, waarin je de structuur van het hout mag zien bijvoorbeeld.
Wit geschilderde bakstenen muren, houten shutters, katoenen kussentjes en plaids op de banken en stoelen. Het zijn allemaal manieren om natuurlijke texturen in een interieur aan te brengen.

  • Eenvoud en strakke lijnen

Een basiselement van een Scandinavisch interieur is de voorkeur voor strakke lijnen. Kies voor rechthoekige of vierkante meubelen en ga voor een minimalistisch ontwerp.
Geen robuuste tafels en stoelen, maar een open karakter door het gebruik van bijvoorbeeld een buizenconstructie of (onbehandeld) hout. Less is more is het sleutelbegrip.

  • Licht en lucht

Een Scandinavisch interieur heeft een open karakter. Je zet het niet vol meubelen en accessoires, het is een minimalistische inrichting. Natuurlijk daglicht hoort daar ook bij. Grote ramen, bij voorkeur ramen die open kunnen om frisse lucht binnen te laten, zijn een absolute must.
Omdat inkijk en lichtinval niet altijd gewenst is kies je voor raamdecoratie waarmee je de mate van lichtinval en privacy goed en eenvoudig zelf kunt bepalen. Houten shutters passen daar prima bij.
Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling die goed bij de inrichting past, de lamellen kun je vastzetten in elke gewenste stand zodat je zelf de hoeveelheid lichtinval bepaalt.

  • Warmte en gezelligheid

Hoewel een Scandinavisch interieur licht en ruimtelijk is, wordt het gekenmerkt door warmte en gezelligheid. Dit bereik je door te kiezen voor zachte plaids over de bank of stoelen, of een schapenvachtje over de leuning te leggen.
Ook een zacht kleed in een lichte tint op de vloer brengt warmte in het interieur. Daarnaast kies je voor zachte verlichting die bij voorkeur dimbaar is om in de avonduren gezellige lichthoekjes te creëren.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment